TIPY: Dárky na 1. narozeniny

Blíží se Natálčiny první narozeniny a mnozí se mě ptají, co budeme pořizovat nebo co se nám u starší Beky opatilo. A tak jsem sepsala naši zkušenost do článku. Pokud hledáte inspiraci, třeba vás něco zaujme…

Knihy

Knihy dáváme jako dárky často. Pro roční dítě jsou vhodné především Minipedie, hmatové knížky (například Na venkově), zvukové knihy (např. U nás na farmě) a knížky s pohyblivými prvky (např. Minipohádky nebo série Jak to žije od Svojtky).

Roční děti ještě nezvládnou čtení klasických pohádek, ale určitě je dobré se začít s knihami seznamovat. A to především hravou formou, kdy děti mohou v knížce hýbat s prvky, osahat si je či něco zajímavého poslechnout.

Určitě by se neměly opomíjet ani velkoformátová leporela, které většinou mají minimum textu. Dominují velké obrázky, kde děti vidí i menší detaily a mohou tak vymýšlet vlastní příběhy. U těchto knížek jsme naseděli s první dcerou spoustu hodin a dodnes je rádi vytahujeme z knihovničky.

Oblíbená je především série Jaro, Léto, Pozim, Zima nebo Rok v lese, Rok v pohádce a další knihy z této edice. U nás bylo několik měsíců bezkonkurenčně nejlepší leporelo Edo! Ty neposedo!. Krásnou sérii má také Nakladatelství Ella & Max, kde najdete například Velká knížka na dobrou noc nebo Velká knížka pohádek pro malé vypravěče, kterí kombinuje velkoformátová leporela a klasické pohádky.

Hračky

Okolo 1. roku jsou pro děti zábavné hračky, které vydávají zvuky. Velké oblíbenosti se těší například Fisher price pejsek, hrací stolečky nebo dětské sady hudebních nástrojů.

Pro rozvoj motoriky jsou pak vhodné různé vkládačky, pyramidy z koleček nebo třeba dřevěná duha, kterou mohou děti využít na stavění, ale také jako ohradu pro zvířátka či auta.

Oblíbené jsou také skládací kostky z kartonu, které mají mnohostranné využití – dají se skládat na sebe jako věž, vedle sebe, děti je mohou plnit, dát do nich autíčka, panenky a mnoho dalšího. Kostky jsou sice z kartonu, ale pevnějšího, takže něco vydrží. A využijí je jak jednoletí, tak tříletí.

Zajímavé jsou pak balanční hry, kde se děti snaží na sebe postavit jednotlivé dřevěné kostky různých tvarů, čímž trénují jemnou motoriku. My třeba máme Noemovou archu, ale motivů je dnes spousta – hezký výběr je třeba na Agátině světě.

U nás ještě uspělo látkové pexeso- okolo jednoho roku jsme využívali spíše na poznávání zvířat. V roce a půl už dcera zvládla najít dvojice (pokud bylo vše otočeno obrázkem nahoru) a poté jsme mohli hrát klasicky.

A samozřejmě lego duplo. To je mnohem větší než klasické lego, aby ho děti nesnědly a lépe se jim s ním manipulovalo. Na trhu můžete koupit jak klasické sady kostek tak i různé tématické. My máme například farmu, koňské stáje nebo domeček či hřiště (poslední uvedené z Alixpress).

Pokud máte doma místo, můžete na 1. narozeniny pořídit duhovou houpačku, která má široké využití – na houpání, podlézání, jako klouzačka nebo podium při hraní divadélka.

Tvoření

Po jednom roce můžete s dětmi vyzkoušet různé tvořivé aktivity. Samozřejmě s ohledem na věk to nebude nic náročného, ale i samotné poznávání mnohdy stačí. Nám se k tomu skvěle vyplatily pastelky Stabilo woody 3v1. Jsou hrubé, takže se dětem dobře drží, navíc stačí jen jemně zatlačit a krásně kreslí. Dají se snadno umýt i vyprat. Počáteční cena je sice vysoká, ale zase vám opravdu dlouho vydrží.

Kromě pastelek můžete vyzkoušet také prstové barvy – děti do nich namočí prstíček a mohou snadno kreslit po papíře. My jsme jednu sadu koupili na vyzkoušení a když bavily, dělali jsme pak doma vlastní (návod zde).

Ostatní potřeby

Na první narozeniny se nám hodně vyplatila učící věž, kterou starší používá i ve svých 4 letech. Často jsem slýchavala názor, že je to zbytečnost, stačí přece židle. Učící věž je ale rozhodně bezpečnější, protože z ní dítě jen tak nevypadne. Navíc má více poloh, takže ji můžeme přizpůsobit tak, aby mělo dítě pracovní desku v optimální velikost. U nás jsem díky tomu konečně mohla něco vařit a péct, protože mladší byla spokojená, že je se mnou. A když se mohla „zapojit“, byla ještě více nadšená.

Pokud jste spíše pro praktické dárky, můžete se poohlédnout po merino oblečení, které se hodí jak v zimě (kdy zahřeje), tak v létě (kdy ochladí a odvádí pot). My máme pro roční několik kusů merino body, ale také harémky či kuklu.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments