RECEPTY: Bublanina (bez mléka)

Protože máme u Naty podezření na ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka), musela jsem notně překopat své dosavadní stravování. Recepty nyní upravuji tak, aby tam nebylo máslo, mléko, tvaroh a další mléčné výrobky. Někdy je to trochu boj a ve výsledku jde poznat, že tam něco chybí.

To ovšem neplatí u bublaniny s ovocem, na kterou najdete níže recept. Ta i přes omezení je chuťově výborná. Navíc se při její výrobě dá spotřebovat ovoce, které zrovna máte doma.

Co budete potřebovat

  • 2 hrnky špaldové mouky hladké
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku rýžového mléka (příp. jiné)
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 vejce
  • ovoce dle chuti

Postup

  1. V misce smícháme špaldovou mouku, cukr a prášek do pečiva.
  2. Přidáme olej, rýžové mléko, vodu,vejce a vymícháme těšto.
  3. Nalejeme na plech (já měla cca 15×25 cm) a poklademe ovocem.
  4. Pečeme na 180 °C cca hodinu (dle trouby).

Tipy na závěr

  • Třtinový cukr můžete nahradit jiným sladidlem (klasický cukr, kokosový cukr, med, sirup apod.).
  • Rýžové mléko můžete nahradit dalšími alternativami (kokosové, mandlové nebo ovesné mléko, příp. klasické kravské, pokud nevadí)
  • Z ovoce máme rádi třeba maliny, díky čemuž má koláč pak sladko-kyselou chuť. Ale použít můžete v podstatě cokoli – jahody, borůvky, meruňky, rybíz…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *