Protože máme u Naty podezření na ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka), musela jsem notně překopat své dosavadní stravování. Recepty nyní upravuji tak, aby tam nebylo máslo, mléko, tvaroh a další mléčné výrobky. Někdy je to trochu boj a ve výsledku jde poznat, že tam něco chybí.
To ovšem neplatí u bublaniny s ovocem, na kterou najdete níže recept. Ta i přes omezení je chuťově výborná. Navíc se při její výrobě dá spotřebovat ovoce, které zrovna máte doma.
Co budete potřebovat
- 2 hrnky špaldové mouky hladké
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku rýžového mléka (příp. jiné)
- 1/2 hrnku vody
- 2 vejce
- ovoce dle chuti
Postup
- V misce smícháme špaldovou mouku, cukr a prášek do pečiva.
- Přidáme olej, rýžové mléko, vodu,vejce a vymícháme těšto.
- Nalejeme na plech (já měla cca 15×25 cm) a poklademe ovocem.
- Pečeme na 180 °C cca hodinu (dle trouby).
Tipy na závěr
- Třtinový cukr můžete nahradit jiným sladidlem (klasický cukr, kokosový cukr, med, sirup apod.).
- Rýžové mléko můžete nahradit dalšími alternativami (kokosové, mandlové nebo ovesné mléko, příp. klasické kravské, pokud nevadí)
- Z ovoce máme rádi třeba maliny, díky čemuž má koláč pak sladko-kyselou chuť. Ale použít můžete v podstatě cokoli – jahody, borůvky, meruňky, rybíz…