HRANÍ: Kdo to byl?

Téhle hře Beky neřekne jinak než „bobky“. V podstatě má ale pravdu. Ve hře totiž řešíte, kdo udělal bobek uprostřed obýváku. A snažíte se hodit vinu na všechny okolo. Hra je krátká, svižná a hlavně vtipná. Troufám si říct, že je to z našeho výběru zatím hra, u které se jako rodina nejvíce zasmějeme.

Obsah balení

  • 36 karet (6 zvířat v 6ti barvách)
  • 13 žetonů bobků
  • návod (CZ/SK)

Na hracích kartách najdeme 6 zvířat – křečka, želvu, kočku, papouška, rybu a králíka. Karty mají různě barevné pozadí – oranžové, modré, zelené, červené, fialové nebo žluté.

Bobky jsou z tvrdého kartonu.

Vše je ukryto v pevné kartonové krabičce, která je na magnet, takže drží relativně dobře zavřená.

Cíl hry

Uprostřed obávacího pokoje leží bobek, který patří domácímu mazlíčkovi některého z hráčů. Každý se snaží dokázat nevinu svého zvířátka tím, že se postupně zbaví jednotlivých karet. A snaží se hodit vinu na soupěřovy mazlíčky. Na konci každého kola dostane provinilec žeton bobku. Kdo má nakonci nejvíce, prohrál.

Pravidla hry

  1. Každý hráč dostane 6 karet se zvířátky. Ostaní karty se dají na hromádku mimo hráče.
  2. Nejmladší hráč položí doprostřed kartičku jednoho ze zvířátek (např. ryby) a poví: „Ta hromádka v obýváku není od mojí rybičky, ale od něčího křečka“. Hráči, co mají křečka, se snaží ho dát co nejrychleji na hromádku. Kdo byl první, zbaví se karty a pokračuje s obviňováním on.
  3. Takto se hraje stále dál, dokud se některý z hráčů nezbaví své poslední karty nebo neobviní zvířátko, které už nikdo nemá (v tomto případě tedy není na koho shodit vinu, hráč prohrál a bere si žeton bobku).
  4. Hra končí, jakmile jeden z hráčů nasbírá 3 bobky.

Cena a dostupnost

Hra se dá koupit v různých herních speciálkách, knihkupectví či hračkářství. Nyní je vyprodaná, ale na duben 2021 je připravován dotisk, takže ji bude opět možné zakoupit. .

Celkové hodnocení

Hra je vtipná, rychlá, odpočinková a rozhoduje v ní postřeh a také náhoda. Je ale dobré i přemýšlet – pokud někdo chtěl vyhodit třeba kartu křečka stejně jako vy, ale byl pomalejší, máte jistotu, že křečka má. A nešlápnete s obviněním vedle.

Hru u nás pochopila Beky (3,5 let) hned a stala celkem rychle oblíbenou. A to i u mě manžela, protože se při ní vždycky nasměje, že někdo udělal bobek, kde ho udělal a podobně. Krabička je malá, takže se hra hodí i na cesty. Až budete opět moci jezdit na dovolené, určitě ji vezmeme se sebou.


Podrobnosti

— Cena: 270-300 Kč
— Počet hráčů: 3-6
— Věk hráčů: od 4 let
— Doba hraní: 15 minut
— Výrobce: ADC Blackfire

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments