TIPY: Velkoformátová vyprávěcí leporela

Velkoformátových leporel máme doma mnoho a několik jsme si také vypůjčili z knihovny. Jejich hlavní specifikací je to, že jsou velké a obsahují převážně obrázky bez textu (resp. textu je minimum). Tyto knížky tedy nejsou o tom, že byste si sedli a četli příběh. Naopak ten si můžete s dětmi vymyslet. Díky velkému formátu jdou vidět i detaily, takže příležitostí na vyprávění je spousta.

My máme tento typ knih moc rádi – hledáme jednotlivé postavy a výjevy, zkoukáme, jak se vyvíjejí a vymýšlíme si k nim povídání. S touto aktivitou jsme začali už před prvními narozeninami a ve 3,5 letech je stále populární.

Níže přinášíme souhrn leporel, které už jsme z této oblati prošli. U všech najdete také odkaz na podrobnější recenzi. Postupně pak doplním i další, se kterými

Jaro, Léto, Podzim, Zima


Velmi oblíbená série, ve které děti vidí, jak se mění město a jeho okolí. Každá kniha obsahuje stejné výjevy, mění se ale lidé a jejich aktivity, zvířata a také sezonní prvky. Kniha se dočkala i menšího zpracováního vhodného třeba na cesty. Recenze zde.

Edo! Ty neposedo!


Námi hojně oblíbené leporelo o zvířátkách, které ukazuje, co se má a nemá dělat (jedná se v podstatě o obrázkovou etiketu). Kromě nádherných ilustrací jsou součástí také bubliny s (mnohdy vtipným) textem. Postavy se dokola opakují, na každé stránce ale zažívají jiný příběh. Recenze zde.

Pepo! Ty popleto!

Oblíbené pokračování leporela o Edovi neposedovi, tentokráte ale zvířátka zažívají zimu a vše, co k ní patří – radovánky ve sněhu, adventní trhy, Vánoce, Silvestr či zimní dovolenou na horách. Recenze zde.

Rok v lese


V této knížce najdete jeden výjev z lesa, který se ale mění dle příslušného měsíce. Odlišuje se příroda, přítomná zvířata a jejich aktivity a mnoho dalšího, takže děti vidí, jak to v lese skutečně žije. Recenze zde.

Rok ve školce


V této knize je opět znázorněn každý měsíc zvlášť, ale tentokráte ve školce. Čtenáři vidí, jaké činnosti jsou pro školku typické, kdy se s nimi můžeme setkat a co se vlastně všechno ve školce dějee (ples, Mikuláš, jarní tvoření, besídka aj.). Recenze zde.

Rok na trhu


Jak to vypadá na trhu? Koho tam najdeme? Co se prodává v každém měsící? Co dělají lidé? Všechny tyto otázky zodpoví leporelo Rok na trhu. Recenze zde.

Rok v pohádce


Novinka, kde najdete pohádkovou krajinu v různých měsících a můžete sledovat, jak se mění dle počasí i ročního období. Zjistíte také, co dělají pohádkové postavy v průběhu roku a podobně. Některé postavy jsou známé, jiné jsou zcela nové. Recenze zde.

Rok na stavbě


Další leporelo, kde můžete měsíc za měsícem sledovat vývoj. Tentokráte při stavbě autoservisu. A to od prvních vrtů až po finální úpravy a otevření budovy. Děti se seznámí se stavebními stroji, potřebným nářadím i významnými milníky při stavbě budovy. Recenze zde.

Velká knížka VESELÉ NESMYSLY pro malé vypravěče


Na první pohled vše vypadá, jak má – podíváme do domova jedné rodiny, do školky, k rybníku, za město… Ale při bližším zkoukání zjistíte, že je v knize spoustu obrazových nesmyslů, které nesedí. S dětmi tak můžete hledat, co je špatně (plavání v písku, krájení chleba pilkou, ve vaně chobotnice…). Recenze zde.

Velká knížka NA DOBROU NOC pro malé vypravěče


V knize je znázorněno, co dělají zvířata, lidé či pohádkové bytosti večer, jak je čast jít spát. Čtenáři se podívají na farmu, do města, lesa, hračkářství a na další místa. Recenze zde.

Velká knížka POHÁDKY pro malé vypravěče


V knize je 6 známých pohádkových příběhů. Každý je doprovázen o velké ilustrace, na kterých děti mohou celý příběh sledovat a klidně i sami povyprávět. Recenze zde.

Velká knížka VLAKY pro malé vypravěče


Leporelo se zaměřuje na osobní a nákladní vlakovou dopravu. Děti poznají, jaké vlaky existují, mohou zkoumat detaily na nástupišti i uvnitř vagónů a také se podívají do horské vesničky nebo k moři. Recenze zde.

Velká knížka o autech pro malé vypravěče


Kniha dětem představuje různá vozidla, a to za pomocí tématických stránek – statek, kemp, město, automobilové závody, autosalon, benzínová pumpa a jiné. Recenze zde.

Velká knížka Stavba pro malé vypravěče


Kniha děti zavede na staveniště, mezi stavební stroje a dělníky. Uvidí jak se staví dům, cesta, jak se pracuje ve dne či v noci a mnoho dalšího. Recenze zde.

Velká obrázková knížka Na statku


V knize je na několika stránkách znázorněn život na statku. Kromě zvířátek vidíme také zemedělské budovy, stroje, pěstování ovoce a zeleniny, sklizeň či hody. Recenze zde.

Velká obrázková knížka Hasiči


Kniha děti seznámí s povoláním hasiče. Nahlédnou do hasičské stanice, uvidí, jak jedou hasiči k požáru a jak jej hasí nebo co dělají při povodních. Recenze zde.

Velká obrázková knížka Medvědi


Kniha nás zavede do městečka, kde žijí medvědi. S nimi se dostaneme na různá místa – do centra města, na pouť, do školy nebo k rybníku. Recenze zde.

Co se děje po celý rok


V knize děti najdou charakteristické rysy a činnosti jednotlivých ročních obdobích. Zjistí, co dělají na jaře, v létě, na podzim či v zimě lidé, zvířata i příroda. Recenze zde.

Co se děje v přírodě


Leporelo ukazuje, jaká zvířata můžeme potkat v přírodě. Všichni jsou kromě obrázku také slovně pojmenování, díky čemuž může kniha snadno sloužit k poznávání a učení se reálných zvířat. Recenze zde.


Další velkoformátová leporela postupně doplním.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments