TIPY: První knížky pro děti

Vybrat první knížku pro dítě není jen tak. Obzvláště, když člověk ještě nemá přehled, co vše trh nabízí. A proto jsem vytvořila přehled, jaké možnosti dnes existují s tipy, co je vhodné dětem pořídit v prvním roce. A doufám, že tento článek pomůže nejen rodičům, ale také babičkám, dědečkům nebo třeba hodným tetám, které chtějí udělat dětem radost.

Textilní a gumové knížky

Látkové (textilní) a gumové knížky se hodí klidně od narození. Prvních pár dnů po porodu dítě ještě zajímat nebudou, ale postupně se k nim určitě dopracuje. Látkové knížky jsou dnes dělané s různými hmatovými prvky, mají také integrované kousátka, šustí a dají se třeba přivěsit i na kočárek. Pro dítě jsou spíše ve smyslu hračky, i tak ale můžete spolu začít číst a vyprávět si, co je na obrázku.

Gumové knížky jsou vhodné hlavně na koupání (do vody), ale my je používali i v běžném životě. Hlavně když má dítě potřebu pořád něcou žmoulat v puse a olizovat. Dají se totiž snadno omýt. V mnohých najdeme také pískátko, takže vydávají i zvuky.

Oboje knížky koupít v různých hračkářství (například Pompo) nebo v knihupectví (např. Knihy Dobrovský). Pokud chcete trošku netradiční, hezký výběr mají například v Agátině světě.

Minipedie

Minipedie jsou pro malé děti už více méně klasikou a těší se velké oblibě. Jejich hlavní přednost je to, že mají jednoduché obrázky, takže se v nich dětem snadno orientuje i v nízkém věku. Navíc mají pohyblivé prvky, na kterých si děti procvičují motoriku a knížky to samozřejmě i ozvláštní.

Minipedie jsou vhodné oficiálně od 1 do 3 let, ale my jsme s nimi vždy začali i dříve (prohlíželi jsme od půl roku, pohybivé prvky pak dcera zkouší od 8. měsíce). Na výběr je spousta témat – zvířátka, rostliny, tělo, dopravní prostředky, oblečení, školka, domov, barvy, hudba, protiklady, hračky a mnoho dalšího.

Kompletní nabídku najdete přímo na e-shopu Nakladatelství Svojtka, které tyto knihy vydává. Kromě klasických Minipedií vzníká také série Minipedie – Dobrou noc.

Doteková leporela

Další kategorie, kterou byste určitě neměli opomenout, jsou doteková (hmatová) leporela. Děti rády objevují svět rukama a všímají si různých povrchů. A přesně tohle zohledňují hmatové knížky, kde je část stránky nahrazena jinými materiály než klasický papír.

Častým motivem těchto knížek jsou především zvířata – na obrázcích je pak místo těla textilie či jiný materiál podobný srsti zvířat. Děti mohou zvířátka hladit, čímž opět trénují jemnou motoriku a navíc zkouší cit v rukách.

Nám prošlo rukama už několik takových knížek a nejvíce jsme si oblíbili Poznávej dotykem – Na venkově, protože je oproti ostatním hmatovým leporelům větší a tedy i plocha na hlazení je rozměrnější. Na stejném principu je také zpracované téma Pod hladinou moře. Zajímavé jsou také plastické povrchy – hezkou nabídku má v tomto směru Nakladatelství Svojtka.

Trochu specifické jsou pak knihy, kde najdou děti různé výřezy, po kterých mohou jet prstíkem. Hezkou sérii má například Nakladatelství Albatros.

Zvukové knížky

Když jde o malé děti, nesmím opomenout zvukové knížky. Protože jakmile to hraje, píská či chrochtá, je to opět něco netradičního, co v dětech vzbuzuje zvědavost. Navíc si mohou spojit obrázek se zvukem, takže jsou tyto knihy vhodné například při poznávání zvířat.

Jako první zvukové knížky pro děti jsou vhodné různé šustící a gumové, které mají v sobě pískátko (podrobnější popis na počátku článku). Po půl roce můžete vyzkoušet také knížky s napodobeninou různých zvuků. Vhodné jsou například leporela, kde je je malé kolečko, na které stačí položit prstík a zvuk se spustí. Stejně jako je tomu například u knihy Zvířátka v noci od Axiómy a dalších (rozsáhlou nabídku najdete třeba v Knihy Dobrovský).

Pro děti od 1 roku pak můžete vyzkoušet také klasické zvukové knížky, které mají boční panel. Pokud na něj přitlačíte, spustí se zvuk dle zvoleného obrázku. Některé knížky mají velké ilustrace i zvuková tlačítka (napříkad U nás na farmě), takže je využijete skutečně brzo. Jiné mají zase reálné obrázky a zvuková tlačítka sice menší, ale je zvuků je mnohem více (u nás z této série vede nejvíce Velká kniha zvuků v lese). Tento typ je ale vhodnější spíše od 2 let.

Knížky s pohyblivými prvky

Zajímavou kategorií jsou také knihy s pohyblivými prvky. Jedná se o leporela, kde jde část obrázku posunout, otočit, vysunout a podobně. My v této formě máme rádi hlavně Minipohádky, což byly první pohádkové knížky, které jsme asi od roka s dětmi četli. Já vyprávěla (četla) příběh, děti mezitím zkoušely posuvné prvky.

Dále je zajímavá také série Jak to žije, která se zaměřují na různé oblasti – auta, hřiště, nádraží, prázdniny, cukrárna, letiště, park, recyklace, stavba, Zoo, servis, škol,a supermarket a další. Z této kategorie by určitě v dětské knihovničce nemělo chybět leporelo Co se děje v jesličkách, kde se děti mohou poprvé setkat s Ježíškem a skvělé se tak hodí na Vánoce.

Velkoformátová leporela

Jak už je z názvu patrné, tato leporela jsou specifická především velkým formátem (knihy jsou o trochu větší než klasický formát A4). Je to proto, že jejich obsahem jsou obrázky s různými výjevy, kde děti mohou popisovat, co vidí a vytvářet si vlastní příběhy. Aby k tomu měly dostatek prostoru a detailů, knihy jsou větší a podrobnější.

Nejčastěji se dělají opět formou leporela. V některým velkoformátových knihách najdete i trochu textu, který vás uvodí do situace (vysvětli, co na obrázku najdete nebo jak se jmenují dané postavy), zbytek je ale na vás. U nás tyto knížky hodně baví už druhé dítko. Začali jsme s nimi okol 9. měsíce. Nejčastěji si ukazujeme, co na stránce je, hledáme konkrétní obrázky a vymýšlíme příběh. Děti zde trénuji mluvení a využívají vlastní fantazii.

V dnešní době je na trhu najít spoustu takových knížek. Mezi nejznámější patří napříkald série Jaro, Léto, Podzim, Zima nebo série Rok v… od Nakladatelství Host. Opomenout nelze ani Nakladatelství Ella & Max, kde mají celou sérii těchto knížek. Podrobněji jsem tyto knížky zpracovala v článku TIPY: Velkoformátová vyprávěcí leporela.

Leporela

Samozřejmě kromě výše uvedených kategorií existují také klasická leporela s obrázky či textem. Zde už doporučuji vybírat hlavně dle témat, které děti baví. Pro miminka od narození jsou vhodné černobílé kontrastní obrázky, pro starší děti pak můžete volit to, co vás zajímá – pohádky, zvířátka, auta, krteček, Disney postavy…

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments