KNIHA: Velká knížka POHÁDKY pro malé vypravěče

Velkoformátové leporelo Pohádky od Nakladatelství Ella & Max jsem zahlédla už před několika měsíci u neteře. A na první pohled i přečtení nás s Beky moc zaujalo. A tak jsem ráda, že si k nám konečně našlo cestu a můžeme se touto knihou pyšnit v naší knihovničce. A vám ji mohu trochu podrobněji představit.

Říkáte si, co je na knize tak skvělého? Jedná se o velkoformátové leporelo, takže dominují velké obrázky, kde vidíte i různé detaily. Vše je s motivem pohádek. Nahoře na každé dvojstránce je text pohádky, díky podrobným ilustracím si ji ale budou umět děti povědět i samy. Jedná se tak o pohádkovou knížku, kde se do děje mohou zapojit i děti. A kde pohádka nekončí jen přečtením, ale můžete nad ní dlouze debatovat.

Obsah knihy

Kniha obsahuje celkem 6 známých pohádkových příběhů.

O Šípkové Růžence

První pohádka nás zavede na zámek, kde všichni tvrdé spí. Jedná se totiž o zámek Šípkové Růženky, která upadla do stoletého spánku. Naštěstí se do věže vchází princ, aby Růženku polibkem vysvobodil a s ní se probudil i celý zámek.

O statečném krejčíkovi

Statečný a hlavně mazaný krejčík vyráží do světa. Dojde až do zámku, kde dostane těžký úkol – přemoci zlé obry, chytit v lese jednorožce a zneškodnit divokou svini, která páchá velké škody. Na oplátku získá ruku princezny a půl království. Krejčík je chytrý a pálí mu to, takže se pouští do úkolů a diky lsti a důvtipu je všechny splní tak, jak si král žádá…

O pernínkové chaloupce

Třetí příběh bude opět dětem dobře znám, protože vyprýví o Jeníčkovi a Mařence. Na obrázku je velká perníková chaloupka, zlá Ježibaba ale také chudý dřevorubec a jeho stavení. K tomu spousta lesních zvířat, kteří přihlíží tomu, jak se snaží Ježibaba nebohého Jeníčka vykrmit…

O Červené Karkulce

Karkulka se vydává za babičkou, aby ji donesla něco dobrého na zub. Na barevné dvojstránce vidíme, jak trhá také kytičku pro radost. Mezitím v domečku čeká v babiččině posteli vlk…

O Popelce

V zámku se pořádá bál, na kterém si má princ najít svou budoucí nevěstu. Popelka by také ráda na ples šla, ale macecha smíchá čočku s popelem a přikáže Popelce, ať vše přebere. Naštěstí pomohou hodní holoubci, Popelka se dostává na ples a Princ se do ní zamiluje. Díkyz ztracenému střevíčku pak dívků svých snů hledá, aby se s ní mohl oženit.

O Sněhurce a sedmi trpaslících

Poslední pohádka vypráví o Sněhurce, kterou chtěla zlá macecha zprovodit ze světa, protože byla krásnější než ona. Sněhurka nelezla domov u sedmi trpaslíků, který také děti uvidí na obrázku. Jenže macecha se převlékla za stařenku a dala Sněhurce otrávené jablíčko…

Formát knihy

Kniha je zpracována ve formě velkoformátového leporela, takže je velká, má pevné stránky, ale je zároveň tenká a lehká, aby s ní mohly pracovat i malé děti. Je o trochu užší, než bývá u takových knihem zvykem.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na různých e-shopech, v knihkupectví nebo také přímo na e-shopu Nakladatelství Ella a Max. Cena se pohybuje okolo 191 Kč.

Celkové hodnocení

Velká knížka Pohádky pro malé vypravěče v sobě kombinuje klasické pohádky a velkoformátové ilustrace, které dětem dávají možnost se na pohádku zaměřit podrobněji. Text v horní části je psán menším písmem, aby nezabral tolik místa, přesto se ale jedná o plnodnotnou pohádku, kterou si můžete společně s dětmi přečíst.

My obvykle spíše vyprávíme vlastní příběh tím, jak Beky (3,5 let) popisuje, co je na obrázku. Některé pohádky jsou nakreslé tak, že zde najdete jeden výjev z celé pohádky (například Karkulka přichází k babiččině domečku, kde už leží v posteli vlk), u jiných zase z obrázků poskládáte skoro celý příběh (Popelka přebírá hrách a popel, vedle se chystají na bál, v rohu princ zkouší všem dívkám střevíček a vzadu je vidět veselka, když Popelku konečně najde). Kniha je vhodná pro děti od 2 let.


Vydává: Nakladatelství Ella & Max
Autor: Carolin Görtler
Ilustrace: Carolin Görtler
Rok vydání: 2018 (1. vyd.)
Rozměr: 240×380 mm
Hmotnost: 450 g
Počet stran: 12
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments