ČTENÍ: Rok v lese

Rok v lese máme doma už více než rok. Kniha byla všude chválena, tak jsme ji pořídili na první narozeniny. S recenzí jsem trochu otálela, protože jsem čekala, jak se ke knížce Beky postaví. Z počátku o ní nejevila zájem. A teď… no čtěte dále a uvidíte.

Obsah knihy

Kniha má skvělou myšlenku. Ukazuje, jak se mění les v průběhu roku. Na každé stránce najdete znázorněné stejné místo, ale příroda, zvířata a aktivity se mění dle konkrétního měsíce, který je vždy jasně uveden v levém horní roku.

Na první stránce je navíc přehled zvířat, které najdete v knížce. U každého druhu je vždy uvedena také nějaká zajímavá charakteristika. Tato stránka je skvělá, obzvláště pokud jste jako já na přírodu trošku leví a některé zvířata (hlavně ptáci) se vám pletou. Pokud nějaké zvířátko v knížce nepoznáte, stačí otočit na začátek a hned můžete dětem vyprávět konkrétněji.

Kniha začíná od měsíce ledna, kdy většina zvířat spí a všude je zima. Na obrázku si můžete všimnou i hajného, které dává zvířátkům potravu do krmelce.

Také v únoru mnoha zvířátka ještě spí zimním spánkem. Jiná zase zkoumají les a užívají si sněhu. Hajný se mezitím zlobí nad rozházenými odpadky z koše (což udělal na předchozí stránce jezevec).

V březnu sníh taje a zvířátka se začínají probouzet.

V dubnu se začínají probouzet i rostliny. Vše začíná kvést a zelenat. Některá zvířátka mají mláďátka.

V květnu už všechno květe, les je krásně zelený a plný zvířátek.

Červnový obrázek je zachycen v noci, takže je v lese tma a vidíme, jak obyvatelé lesa spí.

Červenec je ve znamení tepla. Los je celý zpocený, paní krmí kačeny a vosy prohánějí medvěda, který jim chodí na med.

V srpnu je v lese hned několik výletníků, kteří se setkají s místními zvířaty i panem myslivcem.

V září se listy stromů zbarvují do podzimního nádechu.

V říjnu listy stromů opadávají a do lesa zamíří houbaři.

V listopadu se zvířátka chystají na zimu. Tvoří si úkryty, zalézají do nor a připravují se na dlouhý spánek.

Prosinec přináší opět zimu a sníh. Mnohé zvířátka jsou schovaná ve svých úkrytech a jiné ještě rychle hledají, kde se ukrýt.

Formát knihy

Kniha má tvrdé desky, je velká a celkem i tlustá, protože má hodně stránek. I přesto je ale relativně lehká. Oproti série Jaro, Léto je skoro dvakrát tak hrubší, jinak jsou si rozměrem podobné.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit například v Knihy Dobrovský, kde ji mají za 274 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha u nás z počátku vůbec nezaujala. Po pár měsících ji Beky vzala na milost, ale není to kniha, kterou by si sama denně brala na obhlížení. Upřímně ani nevím, čím to je. Námět mi přijde skvělý – u knížky se bavíme o tom, co zrovna zvířátka v lese dělají, co budou dělat v zimě, jak se změní barvy a podobně.

Je pravdou, že jednotlivých výjevů je na každé stránce hodně. Někdy je to i pro mě trochu nepřehledné. A to máme knížky tohoto typu rádi. Barvy jsou ale krásně živé a pestré. Oceňuji také, že je na každé stránce velkým uvedeno, o jaký měsíc se jedná (to například postrádám v knize Rok ve školce, která je ze stejné série – recenzi najdete zde).

V knize najdete také znázorněno, co se děje v podzemí. Takže vidíte, jak si dělá cesty krtek, kde se honí mravenci i jak žijí třeba žížaly. K vidění jsou také různé nory a další místa, ve kterých zvířata přebývají. S tím se tak často nesetkáváme, takže asi není divu, že to zaujalo nejvíce.


Nakladatelství: Host
Autor: Emilia Dziubak
Rok vydání: 2017
Rozměr: 231×310 mm
Váha: 0,726 kg
Počet stran: 28
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments