HRANÍ: Berušky (desková hra)

Pomalu nám nastává období, kdy Beky začíná chápat deskové hry. Jako první jsme vyzkoušeli Pojď si hrát, které jsme měli doma (recenze zde). Pak jsme koupili Berušky, ať má i něco trošku jiného. A ty zaujaly mnohem více.

Hra je velmi jednoduchá a Beky baví od první chvíle. Hrajeme ji každý den před spaním už 2 měsíce. Díky tomu se dokonce těší na večer, protože budou „beušky“.

Obsah balení

  • hrací plán zasazený v krabici
  • 4 barevné kuličky
  • dřevěná kostka
  • návod ke hře

Pravidla hry

Na herním plánu jsou kulaté díry ohraničené třemi barvami (modrá, žlutá, červená). Hráč si na začátku vybere jednu berušku (barevnou kuličku) a startovací políčko, ze kterého bude začínat (žlutě ohraničené díry úplně dole).

Poté hráči hází postupně kostkou a přesunují svoji berušku na nejbližší díru dle barvy, která jim padla na kostce. Takže když padne žlutá, kulička jde na žlutou apod. Na některých poličkách se dráhy křižují, v tom případě si může hráč zvolit, kterou cestou se vydá.

Jestliže vás kostka pošle na políčko, kde už někdo stojí, vyhodíte ho na start a svou kuličku dáte na jeho místo. Cílem je se co nejdříve dostat na horní políčko.

Aby to nebylo úplně tak jednoduché, některé díry jsou trošku větší, takže kulička propadne dolů a začínáte od znova.

Celkové hodnocení

Berušky jsou jednoduché a moc hezky zpracované. Dítě se nejen zabaví, ale zároveň procvičuje jemnou motoriku, učí se barvy, trpělivosti a mnoho jiného. Oficiálně je hra doporučována od 3 let, určitě ale můžete s dětmi zkusit i dříve. Doporučuji klidně jako jednu z prvních deskových her.

My jsme vyzkoušeli okolo druhého roku. Z počátku se Beky učila hlavně koulet kostkou a dávali jsme jednu kuličku společně do díry dle barvy, která padla na kostce. Pro malé dítě dát kuličku přesně do otvoru je náročné, takže jsme si i tak užili spoustu legrace, když kulička různě odskakovala, propadla větším otvorem až dolů nebo Beky vypadla z ruky a podobně. Jakmile pochopila princip, začali jsme postupně hrát podle pravidel.

Cena za hru je navíc příjemná, na rozdíl od jiných deskových her pro začínající hráče. Jen pozor, balení obsahuje malé kuličky, takže je lepší mít mladší děti pod dohledem. U nás je dcera s oblibou strká kde může.


Počet hráčů: 2-4
Značka: Efko
Doporučený věk: od 2-3 let
Cena: 108-189 Kč

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments