Opět je tady období cuket. A při té příležitosti jsem se rozhodla vyzkoušet slanou buchtu, který jsem dělala, jak jsem byla teenager. Podařilo se mi dokonce najít i recept, který jsem dříve dělala. A protože z něj byli doma nadšeni, tak předávám dále.
Slaná cuketová buchta se skvěle hodí jako lehký oběd, ale využijete i zastudena – například jako občerstvení pro návštěvu nebo svačinka pro děti. U nás nakrájíme do krabičky a pojídáme na výletech.
Co budete potřebovat
- 1 menší cuketa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 g tvrdého sýra
- 200 g šunky nebo uzeniny
- 80 ml oleje
- 150 g hladké mouky (já použila špaldovou)
- 1 prášek do pečiva
- sůl, špetka pepře
- bylinky na posypání (já dávám oregano)
Postup
- Cuketu a sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
- Šunku a cibuli nakrájíme na kostičky.
- Vše dáme dohromady, přidáme mouku, vejce, rozmačkaný česnek, olej, prášek do pečiva, sůl, pepř a pořádně zamícháme.
- Hotovou směs umístíme do pekáčku, který jsme předtím vymazali máslem a vysypali moukou. Posypeme bylinkami.
- Pečeme na 180 °C asi 20-25 minut, dokud nezačne chytat zlatavou barvu.