KNIHA: Konec plýtvání jídlem

Na konci roku vyšla v Nakladatelství Kazda novinka, která se zaměřuje na, to jak omezit plýtvání jídlem. Tato kniha patří do série Smarticular, která přináší tipy na jednoduchý a udržitelný život. My už máme z této série několik knih, a tak jsme vyzkoušeli i nejnovější počin.

Obsah knihy

Na počátku knihy najdeme obecné informace o tom, proč je plýtvání potravinami problém, jak tomu předcházet, co znamená datum minimální trvanlivosti, kdy už není skutečně možné potraviny konzumovat či jak používat danou knihu. Součástí jsou také rady k plánování a nakupováni nebo správnému skladování.

Užitek beze zbytků – listy, jádra, košťály a další

Poté už následují konkrétnější tipy a recepty. Například na to, jak využít listy z ředkviček, mrkvovou nať, listy z červené řepy, kedlubny nebo květáku, košťál z brokolice, kávovou sedlinu, citronovou kůru či další slupky od ovoce a zeleniny. Věděli jste například že z čerstvých slupek od brambor můžete vytvořit zdravé chipsy?

To se ještě hodí

Další část knihy se zaměřuje na potraviny, které se často vyhazují, přitom se dají ještě zpracovat. Konkrétně se to týká například starého pečiva, staré/přezrálé zeleniny či ovoce, váječného bílku a jiných surovin. Věděli jste například, že si z chleba můžete vyrobit musli?

Uchovávání potravin

Plýtvání jídlem se často děje, pokud máme potravin přebytek. Kniha se proto zabývá i tím, jak uchovávat potraviny – sušení, nakládání do oleje, nakládání do octu, nakládání do soli, zavařování, konzervace cukrem, konzervace mléčným kvašením, zamražování potravin a další metody. K tomu přidávají autoři také přehled teplot a doby zavřování.

Jak zpracovat velkou úrodu

Předposlední kapitola se zaměřuje na zpracování různých druhů ovoce či zeleniny, kterého je na konci sezóny více. Jedná se například o cukety, okurky, rajčata, dýně, šveestky, mirabelky, jablka či česnek.

Hnojení a kompostování

V závěru knihy je pár stránek věnováno hnojení pomocí zbytků a také tomu, jak přeměnit zbytky v humus.

Formát knihy

Kniha je ve formátu A5 a má měkkou vazbu. Trošku hůře drží otevřená, takže doporučuji něčím zatížit. Tisk je na ekologickém recyklovaném papíře, za což teda palec na horu, to se moc často nevidí.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 369 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Kazdy, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Lidé často vyhazují jídlo zbytečně. Bohužel i u nás se občas něco zkazí či projde a řešíme to tím, že jídlo vyhodíme. A tak jsem ráda za tipy, jako potraviny případně jinak využít nebo jak je zpracovat tak, aby k plýtvání nedocházelo.

Jak už je u knih Smarticular zvykem, obsahují spoustu jednoduchých receptů a konkrétních návodů, které jsou pro přehlednost rozdělené do několika kapitol. Většinou si vystačíte se základními surovinami, což mám ráda.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Rok vydání: 2020
Rozměr: 148×210 mm
Hmotnost: 330 g
Počet stran: 288
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments