KNIHA: Velká knížka VLAKY pro malé vypravěče

Velkoformátová leporela máme rádi, to už asi nebude pro nikoho novinkou. Jedním z největších vydavatelů v této oblasti je Nakladatelství Ella&Max, od kterých máme už Velkou knížku VESELÉ NESMYSLY, Velkou knížku NA DOBROU NOC nebo Velkou knížku POHÁDKY pro malé vypravěče.

Před pár dny vyšla novinka, a to vyprávěcí knížka s tématem vlaků. Vzhledem k tomu, že se blíží léto, období výletů a mnozí se určitě s vlaky setkáte, představím vám nyní tuto knížku trochu blíž.

Obsah knihy

Na počátku knihy se děti seznámí s postavami, které se pak objeví na každé další stránce. Jedná se například o horolezce Lukáše, průvodčí Andreu a Jakuba, rodinu Součkových, psa Bobíka, strojvedoucí Terezku, kolotočáře, smolaře Tobiáše a další.

Poté už se dostáváme na hlavní nádraží. Dříve, než se ale podíváme na osobní přepravu, tak na nás čekají nákladní vlaky. Některé vezou z uhlí a šrot, jiné dřevo a najdou se tady i takové, které budou mít na sobě kontejnery. Jak se na vlak dostanou? Kdo je tam dá a jakým zpsobem? A jak se balí kolotoče pro vlakovou přepravu? Vše děti uvidí na velkých a barevných obrázcích.

Poté se ocitneme na nádraží, kde jsou nástupiště plné lidí. Najdeme tady osobní vlaky, a to nové i starší. Především ale vidíme spoustu lidí, kteří si různě zpestřují čekání na svůj spoj – zpívaji, odpočívají, hrají si, občerstvují se nebo třeba pozorují, co se kolem děje. Někteří spěchají k vlaku, jiní zase ven. Prostě klasický letní ruch na velkém nádraží.

Třetí stránka ukazuje 4 vlaky a jejich vnitřní prostory. První vlak je historický, druhý nákladní, třetí je osobní a jede v noci, takže vidíme i lůžkovou část. A čtvrtý zase nabídne kromě klasických míst k sezení také bar.

Dva vláčky dorazí na nádraží v horách. Zde cestují lidé převážně na dovolenou nebo za turistikou. Vidíme také kemp, statek, záchrannou helikopteru nebo třeba vozidlo ve stylu slovenské ozubnice.

Poslední dvojstránka nás zavede do přímořského města, kde konečně spustili svou show kolotočáři, lidé si zde užívají dovolené a někteří se už chystají zpátky do svých domovů. Kromě vlaků zde nalezneme i moře, lodičky nebo třeba restauraci.

Formát knihy

Kniha je zpracována ve formě velkoformátového leporela, takže je velká, má pevné stránky, ale je zároveň tenká a lehká, aby s ní mohly pracovat i malé děti.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na různých e-shopech, v knihkupectví nebo přímo na e-shopu Nakladatelství Ella a Max. Cena se pohybuje okolo 191 Kč.

Celkové hodnocení

Velká knížka VLAKY pro malé vypravěče dětem poodkrývá svět vlakové dopravy, a to nejen té osobní, ale i nákladní. Jak už bývá u těchto knížek zvykem, děti zde mohou sledovat spoustu příběhů a zkoumat různé detaily, což je u vlaků obzvláště zajímavé.

Obrázky jsou velké, barevné a blízké realitě. Co se mi moc líbí jsou postavy, které se zde opakují. Pokud nemáte zrovna chuť vymýšlet příběhy, můžete s dětmi hledat, kde tyto postavy jsou. Jinak ale kniha hezky ukazuje různorodost vlakové dopravy a jde i nad tento rámec – vidíme například horskou vesničku nebo město a pláž.

Kniha je vhodná nejen pro kluky, ale pobaví určitě i holky. Z hlediska věku doporučuji od 2 let.


Vydává: Nakladatelství Ella & Max
Autor: Stefan Lohr
Ilustrace: Stefan Lohr
Rok vydání: 2021
Rozměr: 258×336 mm
Hmotnost: 450 g
Počet stran: 12
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments