KNIHA: Pepo! Ty popleto!

Dnes nám přišla dlouho očekávaná novinka. Možná si pamatujete na leporelo Edo! Ty neposedo od Venduly Hegerové, které občas na sociálních sítích zmíním. Tuto knížku jsme snad rok a půl četli každý den. Poté se frekvence snížila na párkrát za týden. Ale i tak jsme ji prohlíželi opravdu často. Beky už znala nazpaměť, co které postavy povídají a měli jsme také vymyšleno spoustu příběhů, co a jak se stalo.

Proto mě i vyděsilo, když skončilo nakladatelství Mladá fronta, které Edu vydávalo. Nejen že byl v ohrožení dotisk Edy, který byl dávno vyprodaný. Ale také možné pokračování. Naštěstí knihu převzalo Nakladatelství Portál a kromě Edy vyšlo i nové pokračování – Pepo! Ty popleto!

Nová kniha je na stejném principu jako Eda. V podstatě se setkáváme i se stejnými postavami, protože opičák Pepa je kamarád Edy. Liší se jen období, ve kterém nový příběh probíhá. Kniha o Pepovi je totiž zaměřena na zimu – tedy sáňkování, lyžování, adventní trhy, Vánoce, oslavy nového roku a mnoho dalšího. Ale pojďme si knihu ukázat podrobněji.

Obsah knihy

Opičák Pepa, sloník Eda a další zvířátka zažívají zimu. Se všemi radovánkami, které k ní patří. Na první dvojstránce se dostáváme do města, kde začíná pomalu sněžit. Vidíme zde poštu, banku, radnici, policii, tramvaj, ale také třeba letáky „volte žabiše“, které lákají na blížící se volby.

Zvířátka mají u sebe bubliny, kde najdeme obvykle jedno slovo či krátkou větu, která se zaměřuje na etiketu, emoce, bezpečnost nebo přináší náměty na zajímavé vyprávění. Tento princip je pak stejný v celé knížce.

Na druhé dvojstránce už je městečko zasněžené. Zvířátka stavějí sněhuláky, bruslí, sáňkují, někteří se dokonce i otužují. Sypou se silnice, sházejí rampuchy a také nechybí ani nemoci.

Zvířátka se chystají na Vánoce. Pečou cukroví, kupují stromečky, mají kapra ve vaně…

Na adventních trzích mohou zakoupit bižuterii, knihy, hrníčky, hračky či drobné občerstvení. Mohou přispět na chudé, poslechnout si vánoční koledy a také potkají čerta, Mikuláše a anděla.

Na jedné dvojstránce se podíváme do domu, který už známe z první knihy Edo! Ty neposedo! A zde vidíme rodinu prasátek, sloníků, lvů, opiček či myšek, jak slaví Vánoce. Někteří už rozbalují dárky, jiní večeří, další se teprve na slavení Štědrého dne chystají.

O vánočních prázdninách to žije také na nádraží. Zvířátka se totiž chystají vyrazit na dovolenou do hor. Je třeba koupit jízdenky, nastoupit i se zavazadly do vlaku. Někteří dobíhají na poslední chvíli a jiní zase začínají panikařit, jestli vše vypnuli a nechali doma v pořádku.

A kam že to zvířátka vlastně jela? Na horskou chatu. A že jich bylo! Na dovolené se saunují, opalují, letí vrtulníkem, dokonce musí i prchat před lavinou. Děti samozřejmě lumpačí včetně Edy a Pepy, kteří pomažou lyže medem, protože „kdo maže, ten jede“.

Venku zvířátka lyžují, sáňkují, vozí se na lanovce, ale také koukají na závod v lyžování. Jiní zase dávají přednost vnitřním hrátkám v bazéně, dětské herně nebo tělocvičně.

Na poslední dvojstránce slaví zvířátka konec roku. Mají zde párty v kostýmech, ohňostroj a také spoustu dobrého jídla…

Formát knihy

Kniha je podobně velká jako formát A4, ale je čtvercového tvaru. Jedná se o leporelo, takže má pevné stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Portál, kde ji mají za 297 Kč.

Celkové hodnocení

Když jsem se doslechla, že se chystá pokračování Edy, byla jsem nadšená. Tuto knížku máme doma opravdu rádi, protože není jen o čtení, ale u dětí rozvíjí také komunikační dovednosti, fantazii při vymýšlení příběhů a navíc se dozví něco málo z etikety či bezpečnosti. Vše za doprovodu krásných ilustrací Venduly Hegerové.

U Pepy poplety je ale přidán ještě jeden prvek. A to, že kniha děti provází zimou a českými tradicemi. Tohle spojení jsem dříve netušila, ale musím říct, že je skvělé. A knihu tak mohu doporučit také jako vánoční/zimní knížku, protože krásně ukazuje, co se obvykle kolem nás děje v tento čas.

Některé dialogy jsou vtipné, jiné poučné. Knížka každopádně přináší spoustu hodin zábavy. Než prozkoumáte, co která postavička v knížce dělá, než domyslíte vlastní příběh… Věkově doporučuji od 1 roku, ale u nás ji zatím zabrala 4,5 letá Beky, takže určitě není jen pro nejmenší…


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Vendula Hegerová
Ilustrace: Vendula Hegerová
Rok vydání: 2021
Hmotnost: 720 g
Počet stran: 18
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments