TIPY: Deskové hry od 3 let

Často se mě ptáte, jaké deskovky doporučím pro tříleté děti. Vytvořila jsem sice přehled o prvních deskových hrách, ale ty jsou určeny spíše pro mladší. Přidávám proto krátký přehled společenských her i pro starší. A postupně jej budu doplňovat podle her, které vyzkoušíme.

Berušky

Ve hře se snažíte dostat svou barevnou kuličku (berušku) nahoru do sluníčka. Putujete přitom po barevnách kolečkách dle barvičky, která padne na kostce. Aby to ale nebylo úplně jednoduché, některé otvory jsou větší, a tak vám kulička může propadnou a začínáte znova. Hra je jednoduchá a dítě se při ní učí barvy. 
Podrobná recenze: zde
Cena: od 100 Kč

Pojď si hrát

Hra je dělaná na motiv známé deskovky Člověče, nezlob se. Hrací kostka je ale místo čísel s obrázky a děti pak na herním poli postupují podle symbolu, který jim na kostce padl. Symboly jsou jednoduché, aby je děti mohly snadno identifikovat a pojmenovat.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 130 Kč

Příšerky ze skříně

Cílem hry je pomoci dětem zavřít do skříně příšerky, ze kterých mají strach. Každá příšerka má jednu hračku, které se bojí a může ji zahnat, a právě tu pak musíte najít na malých kartičkách. Při hře tedy odkrýváte malé kartičky a hledáte správné obrázky.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 260 Kč

Myško, utíkej!

Jednoduchá hra, kde je cílem doběhnout s dřevěnými myškami do domečku. Figurky postupují dle barvy, které padla na kostce. Hra je kooperativní a i když má sice každý svou myšku, tak pokud padne červená, posune se prostě červená, ať je vaše nebo soupeřova. Navíc je zde jeden symbol, na který musíte jako první zakřičet písk, takže děti musí být pořád ve střehu.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 120 Kč

Cink! Junior

Skvělá postřehová hra, při které hráči postupně vykládají karty na stůl s obrázkem barevných klaunů. Pokud se objeví dva stejní klauni, je třeba rychle zacinkat na zvoneček. Kdo tak udělá jako první, bere všechny karty, co jsou zrovna vyloženy. Cílem je posbírat všem soupeřům jejich karty.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 220 Kč

Chytré pexeso

Hra je založena na principu pexesa. Děti ale nehledají dva stejné obrázky, nýbrž informace, které k sobě patří. Jedná se tedy spíše o vědomostní pexeso, kde si děti procvičují nejen paměť či motoriku, ale také musí přemýšlet. Pexeso se dělá s různými tématy (barvy, tvary, čísla, písmena, předměty, povolání aj.)
Podrobná recenze: zde
Cena: od 120 Kč

Tajná výprava čarodějů

Ve hře se snažíte dostat všechny kouzelnické učně z půlnočního tržiště do jejich čarodějné akademie. Musí to být ovšem dřív, než je dohoní Bludovít. Při cestě studentům pomáhají malí bludíci, kteří mladým čarodějům svítí na cestu. Stačí si zapamatovat jejich tajné skrýše.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 595 Kč

Tučňáci

V této hře sbíráte dřevěné tučňáky. Hází se dvěma kostkami a hráč pak musí najít, pod kterým tučňákem je schované vajíčko v takové barvě, která padla na kostce. Pokud uhádne, tučňáka si bere na svou ledovou kru. Kdo má první ledovou kru plnou, ten vyhrál.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 255 Kč

Zapomenutá vesnice

Vašim úkolem je najít ztracenou vesnici Šmoulů, tedy poskládat její obrázek do herního plánu. Přitom sbíráte pomocníky Šmoulů, kteří vám v hledání pomohou, ale také musíte dát velký pozor, protože kolem slídí Azrael a někde je nastražena i Gargamelova tajná past.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 215 Kč

Tři malá prasátka

Tato hra spadá do kategorie smart game. Je určena primárně jednom hráči, který se snaží rozmístit herní díly (domečky) kolem prasátek tak, aby byly buď vevnitř (v případně noční varianty) nebo venku (v případně denní varianty). Hra má více úrovní obtížností a vždy jen jedno řešení.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 446 Kč

Veselý kurník

Hra je zaměřená především na balanc a motoriku. Postupně odstraňujete z plošiny slepičky a stohy sena, přičemž ale nesmíte nic shodit. Je tedy nutné i přemýšlet, aby se plošina moc nenakláněla a všichni nespadli.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 300 Kč

Děti z Carcassonne

Zjednodušená verze známé hry. Hráči postupně přikládají kartičky s obrázkem cest a stavení. Na cestách jsou znázorněné děti ve čtyřech barvách. Pokud hráč uzavře cestu, hráči si mohou dát na tyto děti své figurky (pokud je v jejich barvě). Vyhrává ten, kdo jako první umístí všechny své figurky na hrací plochu.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 445 Kč

Ubongo Junior

Netradiční hra, při které hráči skládají menší dílky na předem připravenou plochu. Dílky musíte různě natáček, aby se vešly. Kdo první dílky správně umístí, zvolá Ubongo! Hra má dvě úrovně obtížnosti, spoustu variant, jak se dílky ukládají, a dá se kombinovat i s dospěláckým Ubongem.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 430 Kč

Blechy 

Tuto hru si možná budete pamatovat ze svého dětství. Cílem je dostat všechny své blešky do krabičky. Každý hráč získá v jedné barvě velkou blechu (kolečko) a několik menších, které se snaží dostřelit do krabičky. Vyhrává ten, kdo má na konci nejvíce bodů (trefí se do nejlépe hodnocených chlívečků).
Podrobná recenze: zde
Cena: od 65 Kč

Padající opičky

Ve hře jde hlavně o zručnost a opatrnost. Děti se tedy musí soustředit a trošku si potrénují i motoriku. Cílem je postupně vytáhnout tyčinky z palmy tak, aby spadlo co nejméně opiček (ideálně žádná). Hází se kostkou a tahá se tyčinka dle barvy, která na kostce padne. Ten, kdo shodí nejvíce opiček, prohrál.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 470 Kč

Dobble

Známá hra, při které hledáte stejné symboly na kartách. Hra má více variací – hledáte symbol společný na kartě uprostřed a na své, nebo na své a soupeřově a podobně. Dle zvolené varianty pak vyhrává ten, kdo má nejvíce nebo nejméně karet.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 90 Kč

Plást medu

Hra je založena na principu dobble – cílem je tedy najít obrázek, který je na obou kartách. Obrázky jsou na motivy zvířátek, ovoce či zeleniny. Jsou snadno popsatelné, takže se menším dětem může hrát lépe než s klasickým dobble. Kartičky mají tvar šestiuhelníku.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 89 Kč

Dragomino

Hra Dragomino je založena na principu domina. Ale nespočívá jen v přikládání dílků. Děti objevují nové země, hledají a sbírají draky, což je mnohem zajímavější. Hra je rychlá, děti při ní musí trochu uvažovat, ale zase je tady i prvek náhody. Navíc hezké grafické zpracování, které zaujme nejen milovíky draků.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 420 Kč

Batanimo (Kdo z koho)

Batanimo je na principu vojny, ale díky netradičnímu grafickému zpracování je mnohem zajímavější než klasika. Podstatou je najít vždy nejvyšší zvíře. Hráč, který tuto kartu vyložil, si může vzít karty i od soupeřů, kteří mají zvířátko menší. Na každé kartě je nakreslený metr, zvířátko je navíc i v barevném obdílníků, takže děti hned vidí, kdo je vyšší.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 239 Kč

Diamoniak (čarodějky)

Jednoduchá karetní hra, ve které se snažíte sestavit jako první zámek ve své barvě. Pozor však na čarodějky, které vám mohou část zámku vzít. Pro kluky je na podobném principu Piratatak, kde místo čarodějek jsou piráti.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 220 Kč

Kdo to byl?

Vtipná hra, ve které řešíte, které zvířátko udělalo hromádku uprostřed obýváku. Každý se snaží dokázat nevinu svého zvířátka tím, že se postupně zbaví jednotlivých karet. A snaží se hodit vinu na soupěřovy mazlíčky.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 420 Kč

Domino – puzzle

Domino – puzzle od Djeca je obdoba domina, která je ale mnohem zábavnější a jednodušší, takže je určena i mladším dětem. Ve hře spojujete kartičky, jak jste zvyklí u klasického domina. K sobě je ale přiřazujete dle zvířátka tak, abyste složili hlavu a správné tělo.
Podrobná recenze: zde
Cena: od 200 Kč

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments