ČTENÍ: Velká obrázková knížka Hasiči

Dalším velkoformátovým leporelem, které jsme dnes náhodou objevili v Lidlu, je Velká obrázková knížka Hasiči. Máme z této série už dva roky knížku Medvědi a nově také Na statku. Ty jsou sice obě ilustrovány Anne Suess, kdežto hasiče má na svědomí Dieter Busch, ale to ničemu nevadí. Princip i styl ilustrací je víceméně stejný. Jen nyní se navíc objevuje na stránkách i krátký text.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na hasiče a jejich činnost. Setkáme se zde se situacemi, do kterých se hasiči často dostávají, zjistíme, jak vypadá hasičská zbrojnice a mnoho dalšího.

Na úvodní stránce zneškodňují hasiči požár a pomáhají lidem dostat se do bezpečí.

Dále se dostáváme přímo do hasičárny. Vidíme, jak se hasiči chystají k výjezdu, kde mají uschováno nářadí, kde odpočívají nebo přijímají informace o nebezpečných situacích. K tomu je v horní části knihy umístěn doprovodný text, kde se čtenář dozví různé zajímavosti. Musím říct, že je to dobré i pro rodiče, alespoň nemusí jen „vařit z vody“ a mohou dětem představovat obrázky dle reality a pojmenovávat věci tak, jak jsou.

Druhá dvojstránka je věnována hasičům a jejich průjezdu městem. Opět nechybí zajímavosti, například proč troubí siréna a podobně.

Poté už se hasiči dostávají k hořícímu domu, kde je hned několik bytů a lidí, kteří potřebují pomoci dostat se ven.

Poslední dvojstránka pak znázorňuje záplavy, kde hasiči rovněž pomáhají – zachraňují lidi a zvířata, odčerpávají vodu…

Na konci je opět pár informací k postavám a jejich činnostem, které mohou pomoci při vytváření příběhů.

Formát knihy

Kniha je větší než formát A4. Má pevnou vazbu a tvrdé listy, ale přesto je lehká. Navíc i celkem odolná. Medvědi, kteří jsou ze stejného materiálu, jsou i po dvou letech používání stále krásní, takže věřím, že vydrží i knížka Hasiči.

Cena a dostupnost

Kniha jsme zakoupili v Lidlu, a to za krásných 89 Kč. Knihu měli kdysi i v různých knihkupectvích a na e-shopech, ale na většině míst je už vyprodaná, takže doporučuji spíše ten Lidl. U nás jich dnes měli spoustu (ještě společně s Velkou obrázkovou knížkou Na statku). Případně můžete zkusit Knihy Dobrovský, jestli ji třeba opět nenaskladní.

Celkové hodnocení

Kniha o hasičích je tak trochu netradičním velkoformátovým leporelem, protože kromě obrázků zde najdeme i text. V takovém tématu je to fakt pomoc, protože se děti dozví spoustu zajímavostí a důležitých informací, které bychom si třeba ani nevzpomněli nebo nevěděli.

Původně jsem dle obalu myslela, že kniha bude jen pro kluky. Ale je zpracována tak, že zaujme určitě i mnohé holky. Děti se navíc seznámí s činností hasičů a když je příště potkají, alespoň budou vědět, kam mohou směřovat a co je asi čeká.

Kniha má pěkné ilustrace. Hodně mi připomínají dvě předchozí knížky (Medvědi a Na statku), a to přesto, že obrázky nyní kreslil někdo jiný. Každopádně stále platí, že jsou ilustrace jednoduché, podobné realitě a krásně velké. Knihu doporučuji i pro nejmenší děti, cca od 9. měsíce.


Nakladatelství: Schwager & Steinlein Verlag
Ilustrace: Dieter Busch
Rok vydání: 2011
Rozměr: 254×356 mm
Váha: 0,41 kg
Počet stran: 10
Vazba: pevná, leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments