KNIHA: Co se děje po celý rok

Velkoformátová leporela máme moc rádi, to už asi každý ví. Od Anne Suessové máme doma například Velká obrázková knížka Medvědi, Hasiči nebo Na statku. Nyní jsme si v knihovně vypůjčili další dílo této oblíbené německé autorky, a to přehledovou knížku o ročních obdobích.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na jednotlivá roční období. Najdeme v ní 4 dvojstránky a na každé jsou znázorněné aktivity typické pro tento čas. Jednotlivých výjevů je spousta, takže můžete s dětmi hledat, vymýšlet příběhy nebo třeba jen popisovat, co vidíte na obrázku.

Jako první se dostáváme k jaru, a to konkrétně na farmu, kde se rodí různá mláďata, sázejí se rostliny, kvetou stromy, probíhají svátky jako Velikonoce či sv. Valentýn a nechybí ani vztyčená májka.

V létě se dostáváme k vodě, kde si všichni užívají sluníčka, plavou, opalují se, jezdí na loďce, dělají venku grilovačky a tancovačky, chodí na zmrzlinu, pořádají koncerty, cyklovýlety nebo prostě jen stanují v přírodě.

Na podzim se čtenáři mohou těšit na dožínky, halloween, začátek školního roku, sklizení úrody, padající listí, orání či pouštění draka.

Zima je ve znamenení adventu, sv. Mikuláše, Vánoc a samozřejmě také zimních sportů jako bruslení, lyšování, sáňkování či bobování. Nehybí ani Štředrý večer nebo oslavy příchodu nového roku.

Formát knihy

Kniha je větší než formát A4. Má pevnou vazbu a tvrdé listy, ale přesto je lehká. Navíc i celkem odolná.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v knihkupectví nebo v různých e-shopech (například na Knihy Dobrovský, kde ji mají za 159 Kč).

Celkové hodnocení

V knize děti najdou charakteristické rysy a činnosti jednotlivých ročních obdobích. Kniha není co se týče stránek obsáhla, ale i tak nabízí spoustu obrázků a informací a dá se nad ní sedět hodiny. Z počátku jsme jen popisovali, co na obrázku vidíme, pojmenovávali jsme jednotlivé postavy a říkali si, co je pro každé období typické. Líbí se mi, že součástí jsou také některé svátky. I když teda sv. Valentýn do jara přímo nepatří…

Následně jsme začali vymýšlet příběhy – co kdo dělá, proč, co ostatní a podobně. Na každé dvojstránce jsou znázorněné aktivity v odlišném čase. Například jedno patro domova ukazuje oslavu Štředrého dne, o patro výše pak mají rachejtle na silvestra. Obrázky tedy nejde brát zcela doslovně, člověk by je měl vnímat jako souhrn různých dílčích výjevů (což ale u Beky nikdy nečinilo problém). Kniha je povedená a navíc nestojí moc, takže se hodí také jako dárek.


Vydává: Nakladatelství Pikola
Autor: Anne Suessová
Ilustrace: Anne Suessová
Rok vydání: 2018 (1. vyd.)
Rozměr: 258×362 mm
Hmotnost: 430 g
Počet stran: 10
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments