KNIHA: Co se děje v přírodě

Německou ilustrátorku Anne Suessovou budete asi mnozí znát. Je totiž autorkou mnoha dětských velkoformátových leporel jako například Co se děje po celý rok, Medvědi, Na statku, Hasiči nebo Co se děje o Vánocích. My jsme si z knihovny nyní vypůjčili další knížku, která je sice na stejném principu, ale je navíc naučná, protože dětem představuje živočichy, se kterými se mohou setkat v přírodě.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na přírodu, a to předevěším z pohledu zvířat, které zde dominují, a to nejen na obrázcích. Na každé straně v dolní části jsou uvedené názvy různých živočichů, pomocí čísla je můžete snadno spojit s obrázkem a zjistíte, jak se co jmenuje. Zvířat je okolo 130.

Na první dvojstránce se dostáváme na louku, kde najdeme například včelu, dudka, pavouka, myšku, saranče, zmiji, ještěrku, chrobáka, křečka, káně, hraboše, bažanta, ploštici, krtka, čmeláka, zajíce, žížalu, srnce, pěnkavu, stehlíka, skřivánka, strnada, běláska či ježka.

Poté se dostaneme doprostřed lesa, kde na děti čeká strakapoud, drozd, rys, straka, nutrice, liška, mravenec, lasice, laň, sýkorka, jelen, norník, bachyně, tetřev, srnec, sojka, veverka, kos, slepýš, sekáč, roháč, slunéčko sedmitečné, kukačka, los, medvěd, puštím či brhlík.

Třetí místo, kam se čtenáři podívají, je rybník. Zde se nacházejí zvířata jako ledňáček, slípka, kachna, rákosník, čolek, skokan, bruslařka, hryzec, vydra, želva, mýval, labuť, netopýr, kalous, břehouš, ondatra, ropucha, volavka, potápka, husice, orlovec, čáp, bobr, užovka, husa, rosnička, rejsek, šidlo nebo sýkořice.

Poslední výjev zachycuje přírodu v noci. Některé zvířata odpočívají, jiné zase začínají pořádně žít. Konkrétně je znázorněn lišaj, lelek, sova, kulíšek, mývalovec, norník, cvrček, plzák, ježek, kuna, výr, tchoř, jezevec, mlok, světluška, netopýr, vlk, liška, kuna, stonožka, rejsek, myšice, bourovec, plšík, plch, kočka či jelen.

Formát knihy

Kniha je větší než formát A4. Má pevnou vazbu a tvrdé listy, ale přesto je lehká. Navíc i celkem odolná.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v knihkupectví nebo v různých e-shopech (například na Knihy Dobrovský, kde ji mají za 159 Kč).

Celkové hodnocení

Kniha Co se děje v přírodě od Pikoly v sobě spojuje velkoformátové leporelo a naučnou knížku. Najdete v ní velké celostránkové ilsutrace, kde je spousta menších obrázků a děti tak mohou zkoumat různé detaily ze života v přírodě. Navíc je kniha i něco nového naučí – všechny zvířata jsou dole popsána, takže snadno zjistí, jak se který tvor jmenuje. Někteří se opakují, ale většina je zde pouze jednou.

Obrázky Anny Suess jsou podobné realitě, tedy žádná moderna, ze které netušíte, o jaké zvíře se jedná. Naopak mnohdy byste řekli, že je to jako na živo.

Oproti ostatním knihám v této série není Co se děje v přírodě tak výpravné. Můžete si samozřejmě vymyslet, co zde zvíře dělá, ale do podrobnějšího příběhu jako například u knihy Rok v lese nebo Co se děje po celý rok se asi nedostanete. Kniha však může děti naučit poznávat různá zvířata. A z pohledu naučných knížek pro nejmenší je určitě zajímavá.

Z hlediska věku doporučuji od 3 let (jiná velkoformátová leporela zvládáme i dříve, ale zde je primání poznávání zvířat, což je složitější než obrázky z denního života).


Vydává: Nakladatelství Pikola
Autor: Anne Suessová
Ilustrace: Anne Suessová
Rok vydání: 2017 (1. vyd.)
Rozměr: 250×360 mm
Hmotnost: 430 g
Počet stran: 10
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments