HRANÍ: Blechy (společenská hra)

Blechy jsem hrála už jako dítě a určitě nejsem sama, kdo si je z dětství pamatuje. Beky (necelé 3 roky) je nyní objevila v krabici se starými hrami a nedala jinak než že je musíme vyzkoušet.

A tak se u nás zabydlely, že je už asi neschovám. Myslela jsem, že se už ani nevyrábí, ale stále jdou koupit. Navíc nestojí moc, takže malý tip, pokud budete chtít nějakou drobnost pro děti nebo levnou rodinnou hru.

Obsah balení

  • Plastová krabička s 5 přihrádkami
  • 4 velká kolečka (zelené, červené, bílé, modré)
  • 20 malých koleček – blešek (5 ks z každé barvy)

Pravidla hry

  1. Každý hráč si vybere jednu barvu, vezme si z ní 1 velké a 5 malých koleček.
  2. Barevnou krabičku položíme doprostřed mezi hráči (my ji předtím ještě roztočíme, abychom se nehádali, u koho budou nejvyšší čísla, která jsou napsaná na dně krabičky).
  3. Hráči si postaví své malé blešky do stejné vzdálenosti od krabičky. K vyměřování jde použít průhledný obal.
  4. Poté hráči uchopí velké kolečko a snaží se se svou bleškou doskočit do krabičky.
  5. Pokud se jim to nepovede, nechají kolečko tam, kde spadlo a jede další hráč. Kolečka se tedy nevrací na startovní pozici, ale nechávají se tam, kde dopadly a poté se jede z tohoto místa.
  6. Cílem je dostat všechny své blešky do krabičky. Jakmile je hotovo, sečtou se body podle toho, do které přihrádky bleška dopadla (počet bodů je napsaný na dně krabičky).

Alternativa k blechám

Na podobném principu je i hra Žabky, kterou kdysi dostala Beky jako dárek na svátek (jde zakoupit třeba v obchodech KiK nebo v hračkářství). U ní je výhodou, že jsou všechny části velké, takže se nemusíte bát, že by dítě blešku snědlo. Ale mnohem lépe se mi teda pracuje s klasickými blechami. S žabkami je schopná skákat jen Beky a skákání je navíc nevyzpytatelné, takže zlaté blechy (ale Beky má ráda oboje).

Cena a dostupnost

Hru můžete zakoupit v hračkárnách nebo na e-shopech (napříkald Agátin svět).

Celkové hodnocení

Společenská hra Blechy má jednoduchá pravidla a zaujme děti i dospělé. Při hraní si děti cvičí motoriku, odhad vzdálenosti a také přesnost. Blechy jsou malé, takže se skvělé hodí i na cesty. Jen u mladších dětí pozor, aby ty menší kolečka nestrčily do pusy.

U nás hru Beky vyzkoušela v necelých 3 letech. Prvních pár minut bojovala s tím, jak velkou blešku uchopit a jak střílet ty malé, ale po chvíli na to přišla. A nyní už krásně skáče, dokonce se trefí i do krabičky (na několikátý pokus). Takže doporučuji přibližně od 3 let.


Podrobnosti

— Cena: 65-133 Kč
— Počet hráčů: 1-4
— Věk hráčů: od 3 let
— Doba hraní: 10-15 minut
— Výrobce: Směr

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments