HRANÍ: Příšerky ze skříně (desková hra)

Další desková hra, kterou Beky obdrží na Vánoce, nese zajímavý název Příšerky ze skříně. Stejně jako Ovocný sad je dobře hodnocena a chválena, tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet.

Překvapilo mě, že krabička (a tedy i celá hra) je celkem lehká a malá (19 x 19 x 4 cm), takže ji můžete klidně vzít i na dovolenou. Hra je doporučována od 3 let, ale s mírnými úpravami ji mohou hrát i mladší děti.

Obsah balení

  • 20 karet s příšerkami
  • 10 žetonů hraček
  • 2 žetony průšvihů (ponožka, příšerka pod plachtou)
  • 3 díly příšerky Chvostozubky
  • skříň
  • herní návod (CZ, SK)

Pravidla hry

Karty dáme na hromádku tak, aby byl obrázek dětí nahoře. Všechny žetony zamícháme a dáme je obrázkem dolů okolo karet. Stranou postavíme obrázek příšerky Chvostozubky.

Odkryjeme z hromádky první kartu a dáme ji obrázkem příšerky nahoru. Hráči pak postupně obrací žetony (čtvercové kartičky) a snaží se najít hračku, které se příšerka bojí (má ji nakreslenou dole na obrázku).

Pokud hráči najdou stejnou hračku, jako je na obrázku, mnohou příšerku schovat do skříně.

Pokud hráči otočí žeton, který na obrázku příšerky není, musí otočit na druhou stranu jednu část Chvostozubky. Když se tato situace opakuje třikrát a Chvostozubka je celá otočená, vezme se další karta příšerky, otočí se obrázkem příšerky nahoru a hráči tedy hrají se dvěma příšerkami, které se snaží zahnat do skříně. Jakmile k jedné z nich najdou příslušnou hračku, počet příšerek se zredukuje.

Ve hře jsou také dva speciální žetony. Ponožka udělá v celém pokojíčku nepořádek – hráč ji musí vyměnit za libovolný zakrytý žeton a přitom otočit i jednu kartičku u Chvostozubky. Druhý speciální žeton je s obrázkem příšerky schovávající se pod plachtou. Pokud na něj hráči narazí, musí otočit všechny dosud neotočené části Chvostozubky a přidat novou kartu příšerky.

Hra končí tehdy, když jsou všechny příšerky zahnány do skříně.

Další varianty hry

Pokud budete hrát s mladšími dětmi, můžete vynechat postavu Chvostozubky, takže bude pokaždé jen jedna příšerka. Novou příšerku vytáhnete až tehdy, jakmile zaženete tu stávající. Tím pádem se vyruší i speciální žetony (ponožka, příšerka pod prostěradlem).

Pokud nechcete hrát společně, můžete příšerky nechávat vždy tomu, kdo ji zahnal (nebudou se tedy dávat do skříně, ale hráč si ji nechá vždy u sebe). Ten kdo zažene více příšerek, vyhrál a získává titul krotitele příšerek.

Zkušení hráči pak mohou vyzkoušet nejobtížnější variantu, při které se příšerky shlukují do skupin. Hráči je pak musí vyhnat vždy všechny dohromady tím, že musí najednou otočit všechny požadované hračky.

Cena a dostupnost

Hru můžete zakoupit na e-shopu Mamito, kde najdete také spoustu dalších společenských her pro nejmenší.

Celkové hodnocení

Příšerky ze skříně jsou opět hrou kooperativní, to znamená, že se všichni snaží o stejný cíl (pokud tedy nehrajete verzi krotitele příšerek). V dětech přitom není podněcována soutěživost, ale naopak se snaží spolupracovat.

Hra možná vypadá složitě, ale je v podstatě jednoduchá, takže ji zvládnou i mladší děti. Navíc postavy příšerek jsou zajímavé, obzvláště pokud hru budete hrát večer před spaním. Hra není ani moc drahá (v porovnání s jinými deskovkami). Za mě tedy skvělý a povedený počin pro mladé hráče.


Podrobnosti

— Cena: 315 Kč
— Počet hráčů: 1-6
— Věk hráčů: 3-8 let
— Doba hraní: 10-40 minut
— Výrobce: Granna

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments