HRANÍ: Zapomenutá vesnice (desková hra)

Šmoulové jsou u nás hodně oblíbení a proto jsme se těšili, až vyzkoušíme hru Zapomenutá vesnice, která je právě o těchto modrých postavičkách. Hru máme nakonec doma už nějaký ten pátek, hráli jsme ji několikrát, ale upřímně – jsem z ní trochu zklamaná. Zpracování mohlo být rozhodně lepší.

Obsah balení

  • herní plán
  • 22 pevných kartiček
  • 5 kartonových figurek s plastovým stojánkem
  • barevná hrací kostka
  • návod ke hře

V balení najdete celkem 6 kartiček s obrázkem, který postupně skládáte.

Dále je zde 12 kartiček s obrázky šmoulů, kteří ve hře vystupují – Silák, Koumák, Nešika a Šmoulinka. U každé této kartičky je navíc obrázek nějakého pomocníka, kterého je přímo pro daného šmoulu.

Poslední kartičky jsou pak s obrázkem kocoura Azraela a jedna je i s Gagramelem.

Všechny kartičky mají na zadní strany stejný abstraktní motiv, abyste při otáčení nevěděli, co na kartičce vlastně je.

Kromě kartiček v sadě najdete i 4 kartonové figurky hlavních hrdinů (Nešika, Silák, Koumák, Šmoulinka). A také postavu Azraela, který při hře může pěkně zaškodit. Postavy se umisťují na malý plastový podstavec.

Princip hry

Vašim úkolem je najít ztracenou vesnici, tedy poskládat její obrázek do herního plánu. Přitom sbíráte pomocníky Šmoulů, ale také musíte dát velký pozor, protože kolem slídí Azrael a někde je nastražena i Gargamelova tajná past.

Pravidla hry

1. Nejdříve si nachystejte herní plánek a kolem něho umístěte ke každé barvě jednu kartičku obrázkem dolů, aby hráči nevěděli, co na ní je. Kartiček je více. Ty, které vám zůstanou, dejte stranou a jakmile se nějaké místo uvolní, můžete je doplňovat.

2. Figurky dejte do plastových stojanů. Šmouly postavte vedle herního plánu, Azraela pak přímo na herní plán na místo, kde je nakreslený Gargamel.

3. První hráč si vezme hrací kostku, hodí a pokračuje dle barvy na kostce. Pokud padne:

  • červená, zelená, růžová, žlutá – hráč si vybere libovolného Šmoulu a jeho postavičku pak umístí na jakékoli políčko ve stejné barvě, která mu padla na kostce. Poté odkryje kartičku, co u dané barvy je
  • modrá – hráč si může vybrat jakéhokoli Šmoulu a postavit ho na kterékoli políčko na herním plánu. Opět pak otočí kartičku, která u dané barvy je
  • oranžová – hráč posune o jedno pole ve směru hodinových ručiček postavu Azraela

4. Jaké obrázky můžete nalézt na kartičkách okolo herního plánu?

  • obrázek vesnice – pokud hráč najde na kartičce obrázek vesnice, umístí ho do herního plánu. Na prázdné místo pak doplní novou kartičku obrázkem dolů.
  • pomocníci – pomocníka může vyzvednout vždy jen Šmoula, jehož symbol je na hrací kartičce. Pokud jste tedy vybrali figurku Nešiky a na obrázku pomocníka máte Šmoulinku, kartu otočíte zpátky a v daném tahu nezískáváte nic. Pokud by se obrázky shodovaly, berete si kartu pomocníka k sobě a na prázdné místo opět doplníte novou kartičku obrázkem dolů.
  • Azreael – pokud odkryjete kartičku Azraela, posunujete jeho figurku dle počtu políček, které je v rohu uvedené (buď 1 nebo 2)
  • Gargamel – pokud otočíte kartičku a je na ní Gargamel, tak Šmoula, které je na figurce, je lapen do pasti a jde mimo hru. Pokud jste neposbírali všechny jeho pomocníky, máte smůlu.

5. Hra končí, pokud je položena poslední kartička vesnice. Vyhrává ten, kdo má nejvíce pomocníků. Pokud ale dojde Azrael ke Gargamelovi dříve, než vesnici postavíte, všichni jste prohráli.

Celkové hodnocení

Hra Zapomenutá vesnice neurazí, ale ani nás nějak extra nenadchla. Hrajeme ji vlastně jen proto, že tam jsou nakreslení Šmoulové a Beky na ně zrovna letí. Je na jednu stranu skvělé, že se jedná o kooperativní hru, kde se musí všichni hráči společně snažit, aby vesnici zachránili. Do toho ale jedou trošku i na sebe, protože se snaží získat co nejvíce pomocníků, aby byli ti nejlepší záchranáři. Na druhou stranu i tak mohlo být zpracování určitě lepší. Ale je pravdou, že hra nestojí moc, takže se asi nedalo očekávat kdovíjaké překvapení.

Princip hry je fajn – zachránit vesnici a přitom dávat pozor na Gargamela a Azreaela. Obrázek vesnice, který se staví, mohl být ale trošku jasnější a ne tak zmatený, protože se často stává, že nevíme, kam kartičku vlastně přiložit a co na ní je. Figurky v plastových stojanech zatím drží, ale v krabici vypadávají, takže jen doufám, že nějaké brzo neztratíme.

Hra se oficiálně doporučuje od 4 let. Pravidla mi přišla z počátku trochu zmatečné, ale jak jsme se jimi prokousali, tak jsme zvládli hru i s tříletou. Takže klidně doporučuji i pro děti od 3 let. Ono se v podstatě po hráčích jen chce, aby kouleli kostkou a pak sklidili „plody“ svého hodu. A s těmi mohou rodiče klidně pomoci.


Podrobnosti

— Cena: 215-279 Kč
— Počet hráčů: 2-6
— Věk hráčů: od 3-4 let
— Doba hraní: 15 minut
— Výrobce: Dino

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments