HRANÍ: Chytré pexeso – Zvířecí rodina

V knihovně jsme narazili na Chytré pexeso od Albi. Vzhledem k tomu, že pexeso máme celkem rádi, hru jsme si vypůjčili. Už jsem o ní slyšela, ale nikdy jsem ji neměla v ruce ani ji nehrála, takže to byla naše premiéra. A myslím, že dopadla na výbornou.

Popis hry

Hra je založena na principu pexesa. Děti ale nehledají dva stejné obrázky, nýbrž informace, které k sobě patří. Jedná se tedy spíše o vědomostní pexeso, kde si děti procvičují nejen paměť či motoriku, ale také musí přemýšlet.

Pexeso se prodává v různých motivech. My máme půjčenou zvířecí rodinku, takže se spojujeme obrázky zvířat – lev, lvice a lvíčátko. Kočka, kocour, koťátko a tak dále. Kromě obrázku je i slovně uvedeno, jak se jednotlivým zvířatům říká.

Dále pak existují třeba barvy, čísla, písmena, hádanky, povolání či předměty.

V krabičce najdete celkem 20 dvojic. Jsou z tvrdého kartonu, takže se dobře dětem otáčejí a jen tak se nezničí.

Jako první hru jsme hledali, jaké dvojice patří k sobě. Tedy všechny karty jsme otočili obrázkem nahoru a párovali jsme rodinky. To bylo ale pro Beky (3 roky) moc jednoduché, takže jsme následně kartičky otočili obrázkem dolů, jak je u pexesa zvykem, a hráli jsme klasiku, u které jsme už zůstali.

Cena a dostupnost

Chytré pexeso můžete pořídit přímo v prodejnách nebo e-shopu Albi. Cena se pohybuje okolo149 Kč.

Celkové hodnocení

Chytré pexeso od Albi krásně spojuje zábavu a učení. Najít dvojici přitom není nic složitého. Na obalu hry je uvedeno, že je vhodná od 4 let (alespoň ty naše zvířata), ale s klidem bych to dala i tříleťákovi, možná i dvouletému, pokud už umí pexeso hrát.

Obrázky jsou jasné a jde snadno poznat, co k sobě patří. Pokud by si děti nebyly jisté, pomůže jim i barevné pozadí, které je u páru vždy stejné.

Námět zvířátek je rovněž super, hlavně pro menší děti. Při hře zjišťují, jak vlastně vypadá zvířecí rodinka a jak se jednotlivým členům říká. Hra nás tedy zaujala. Jen škoda, že ji budeme muset do knihovny zase vrátit.


Podrobnosti

— Cena: 126-149 Kč
— Počet hráčů: 2-4
— Věk hráčů: od 2-3 let
— Doba hraní: 20 minut
— Výrobce: Albi

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments