HRANÍ: Tučňáci

Další desková hra, kterou vám představím, je vhodná pro děti od 2-3 let. Oficiálně je sice uvedeno od 4, ale princip je tak jednoduchý, že to zvládnou i mladší. My ji máme doma už několik měsíců a vytahujeme hlavně tehdy, když chceme dát jen nějakou rychlovku třeba před spaním nebo obědem.

Obsah balení

  • 12 tučňáků
  • 12 barevných vajíček
  • 4 ledovcové desky
  • 3 barevné kostky

Tučňáci jsou dřevění a uprostřed mají díru, do které se schovává vajíčko (respektive tučňák vajíčko překryje). Vajíčka jsou rovněž dřevěná a jsou v 6 různých barvách.

Kostka je jako klasická, jen místo číslic má 6 různých barev. Ledová kra je dlouhá asi 10 cm, aby se na ní vešlo 6 tučňáků.

Cíl hry

Cílem hry je posbírat šest tučňáků s odpovídajícími vajíčky, které padnou hráči na kostce. Kdo to první splní, vyhrál.

Pravidla hry

1. Do každého tučňáka umístíme jedno vajíčko. Tučňáky promícháme a dáme doprostřed mezi hráče.

2. První hráč hodí kostkou a má dva pokusy na to, aby našel tučňáky, kteří mají v sobě schované vajíčko té barvy, co padla na kostce.

  • Pokud nenajde odpovídající vajíčko, položí tučňáka i s vajíčkem zpátky k ostatním a jede další hráč.
  • Pokud najde 1 odpovídající vajíčko, dá si daného tučňáky i s vajíčkem na svou ledovou kru.
  • Pokud najde 2 vajíčka, dá si na svou ledovou kru 2 tučňáky.

Pokaždé, co hráč tučňáka zvedne, musí to udělat tak, aby na vajíčko viděli i ostatní. Z každé barvy jsou ve hře jen 2 vajíčka. Vyhrává ten, kdo má první 6 tučňáků. Pokud jsou už všichni rozebraní a nikdo nemá 6, vyhrává ten, kdo má tučňáků nejvíce.

Pro pokročilé hráče

Hráči si mohou navzájem pomáhat nebo dávat naopak falešné informace, aby protihráče zmátli. Pokud je i tohle na vás lehké, můžete přejít k verzi, kdy se dá brát tučňák brát nejen ze středu stolu, ale také spoluhráčům z jejich ledové kry (samozřejmě za předpokladu, že najdete vajíčko v barvě, co je na kostce).

Cena a dostupnost

Hru můžete pořídit v různých herních speciálkách a na e-shopech (například Dobre-knihy.cz ji mají za krásných 279 Kč).

Celkové hodnocení

Hra je jednoduchá a rychlá (my máme odehráno během pár minut). Pro děti je princip snadno pochopitelný a navíc se díky hře učí i barvy. Hra je sice o náhodě, ale je nutné i trošku přemýšlet – hlavně si pamatovat, kde byly už ukázané barvy.

Figurky jsou krásně zpracované. Líbí se mi, že jsou dřevěné, takže se jen tak nezničí. Celkově je to příjemná oddychovka, kterou lze snadno hrát i s kamarády, protože pravidla jsou jednoduše pochopitelná.


Podrobnosti

— Cena: 255-599 Kč
— Počet hráčů: 2-4
— Věk hráčů: od 3 let
— Doba hraní: 15 minut
— Výrobce: ADC Blackfire

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments