HRANÍ: Tajná výprava čarodějů

Na deskovou hru Tajná výprava čarodějů jsem narazila ve skupině Deskovky pro tři bratry. I když je oficiálně od 6 let, tak ji všichni doporučovali i pro mladší děti, a tak jsem ji pořídila na Vánoce, když měla Beky necelé 3 roky. S tím, že kdyby ji nevládla, tak ji prostě odložíme na později.

Beky ji ale nejen zvládla, také si ji zamilovala. Možná je to tím, že princip je z části podobný jako u pexesa, které hrajeme často (hráči si musí zapamatovat, kde jsou skryté různé symboly a ty pak najít).

Každopádně Tajná výprava čarodějů celkem baví i nás dospělé (rozuměj – sami ji nehrajeme, ale když mám hrát s Beky, tak se i těším), takže konečně rodinná desková hra, kterou si s chutí zahrajeme všichni. Jedná se navíc o hru kooperativní, při které se všichni společně snažíte se dostat na určené místo. Vyhrajete tedy buď všichni anebo nikdo.

Obsah balení

  • hrací deska
  • kouzelnická akademie se schody
  • figurka Bludovíta
  • 6 barevných figurek čarodějů
  • 18 žetonů stromů
  • 3 kostky
  • strašibudík
  • 3 kouzelné lektvary, 3 očarování kostek

Kouzelnickou akademii jednoduše sestavíte ze schodů a obrázku zámku, které jsou z pevného kartonu.

Ve hře hrajete s vybranou barevnou figurkou, která symbolizuje studenta čarodějnické školy. V patách vám přitom jde duch Bludovít. Všechny figurky jsou dřevěné.

Při hraní pracujete s kartičkami stromů. Zespodu jsou nakreslené různé symboly (16 kartiček s bludíky, 2 kartičky s Bludovítem).

Ve hře využíváte 3 kostky, na kterých najdete bludíky, ducha a kouzelný lektvar.

Poslední kartičky, se kterými se setkáte, je strašibudík, kartička k očarování kostek a kartička kouzelného lektvaru.

V návodu najdete samozřejmě popis, jak hru hrát. Nechybí ani úvodní příběh, který vás má uvodit do celé hry.

Princip hry

Mladí kouzelničtí učni se vydali na půlnoční tržiště, kde ale mají vstup přísně zakázán. Když si jich všimne duch Bludovít, je zle, protože je může prozradit!

Cílem hry je dostat všechny kouzelnické učně z půlnočního tržiště do jejich čarodějné akademie. Musí to být ovšem dřív, než je dohoní Bludovít. Při cestě studentům pomáhají malí bludíci, kteří mladým čarodějům svítí na cestu. Stačí si zapamatovat jejich tajné skrýše.

Pravidla hry

1. Nejprve je nutné hru nachystat – poskládat hrací desku, umístit na ní žetony se stromy tak, ať jsou symboly bludíků obrázkem dolů, postavit kouzelnickou akademii, umístit Bludovíta na jeho místo a studenty na půlnoční tržiště, nachystat kostky, strašibudík a kartičky lektvarů a očarování kostek dle varianty obtížnosti hry, na které jste se dohodli.

2. Pokud hrají jen 2 hráči, každý z nich před zahájením hry nahlédne pod 2 stromy, aby viděl, jaké symboly se tam nachází a snaží se je zapamatovat. Pokud hraje 3 a více hráčů, každý otočí jeden žeton stromu.

3. Poté se již hráči postupně střídají v hodu kostkami. Háže se všemi třemi najednou. Pokud se na kostce objeví symbol bludíka, snažíte se ho najít na kartičkách stromů. Při této aktivitě vám mohou radit i ostatní spoluhráči. Pokud symbol najdete, můžete posunout figurku studenta o jednu dál. Pokud bludíka nenajdete, figurku necháte na místě a pokračuje v hodu kostkami další hráč. V jednom tahu tedy můžete zůstat stát nebo se posunout až o 3 pole.

Pokud vám na kostce padne obrázek Bludovíta, posunujete ho o 1 pole vpřed. Pokud padne symbol kouzelného lektvaru, můžete posunout libovolného čaroděje o 1 pole vpřed.

4. Jakmile je na tahu opět začínající hráč, strašibudík mu připomene, že má posunout před svou hrou figurku Bludovíta. Posunuje se o tolik polí, kolik šipek je nakresleno na místě, kde se zrovna Bludovít nachází. Z počátku to je o jedno pole a postupně se to stupňuje na 2 a 3 pole.

5. Hráči jdou postupně vpřed, až se dostanou před čarodějnickou akademii. Na schodech musí být obzvláště potichu, a tak si už nemohou radit při hledání bludíků a musí se spolehnout jen na sebe.

6. Hra končí, jakmile jsou všechny figurky v kouzelnické akademii – tímto jste úkol zvládli a vyhráli. Pokud ale Bludovít některého ze studentů dostihne nebo dokonce předstihne, všichni jste prohráli.

7. Při hře hráčům pomáhají ještě 2 speciální kartičky, které mohou použít, pokud se Bludovít ocitne nebezpečně blízko (každá je po 3 kusech). Obrázek lektvaru posunuje čaroděje o 1 pole vpřed, u symbolu kostek pak mohou hráči házet všemi kostkami ještě jednou. Použité kartičky se odstraňují ze hry, takže je jejich použití omezené.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých herních speciálkách a e-shopech (například na Agátin svět).

Celkové hodnocení

Hra Tajná výprava čarodějů je zábavná a hezky zpracovaná. Grafická podoba je moderní, figurky dřevěné, kartičky relativně odolné. Hra je sice dražší, ale u nás se určitě vyplatila.

Pravidla jsou srozumitelná a lehce pochopitelná. Při první hře jsme neposunovali Bludovíta u začínajícího hráč, aby si Beky zvykla na princip hry, ale pak už jsme jeli kompletně dle pravidel a vše šlo bez problému. Dokonce i ve třech letech u toho vydržela. Jen teda čas hraní jsme nikdy neměli půl hodiny, jak je psáno v pravidlech. Většinou končíme mnohem dříve (hrajeme cca 10-15 minut). Obzvláště když hrajeme jen ve dvou.


Podrobnosti

— Cena: 598-750 Kč
— Počet hráčů: 2-6
— Věk hráčů: od 3-4 let
— Doba hraní: 20-30 minut
— Výrobce: Mindok

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments