KNIHA: Modrý tučňák

Knihy Petra Horáčka čteme s Natálkou už rok (začali jsme krátce po prvních narozeninách). A protože točíme pár knížek stále dokola, rozhodla jsem se pořídit na její druhé narozeniny další kousky. Tentokráte jsem vybrala z Nakladatelství Albatros, a to Nenažranou kozu (na kterou dodám recenzi později) a Modrého tučňáka.

Horáčkovy knihy jsou jedny z mála, které s Natálkou přečteme celé. Nejsou to už pouze „obhlížecí“ knihy, ale nachází se zde i příběh. Ten je poměrně krátký (většinou maximálně pár vět na každé stránce), ale i tak má pořádný děj a hloubku. Knihy se tak skvěle hodí na přechod mezi miminkovskými obrázkovými knihami a klasickým čtením.

Obsah knihy

V knize Modrý tučňák najdeme dojemný příběh o samotě, přátelství, porozumění, ale také o tom, jaké to je být jiný. V jedné zemi se totiž narodí malý tučňák, který je modrý. Tedy ne černo-bílý, jak je u tučňáků zvykem, ale je modro-bílý. A ostatní se s ním kvůli tomu nebaví, protože dokonce pochybují, jestli je to pravý tučňák.

Modrý tučňák je kvůli tomu moc smutný. Je pořád sám a nemá nikoho, s kým by mohl promluvit nebo si hrát. Útěchu nachází ve snu, ve kterém se mu zjevuje bílá velryba a odváží ho pryč z jeho samoty. O velrybě vymyslí písníčku a každé ráno ji zpívá na břehu oceánu.

Písničku jednoho dne zaslechne malý tučňák. A každý den se přibližuje blíže a blíže, až nakonec dojde až k modrému tučňákovi. Poprosí ho, aby ho písničku naučil, protože se mu moc líbí.

Z těch dvou se stanou nejlepší přátelé, kteří tráví spolu spoustu času. Společně si hrají, modrý tučňák naučí malého tučňáka svou písničku a je jim dobře. Dokonce pak vymyslí píseň, kterou zaslechnou i ostatní tučňáci a prosí, aby se ji mohli také naučit.

V tom ale připluje ke břehu bílá velryba. Slyšela tučňákovu písničku, a tak mu přijela pomoci. Malý tučňák i ostatní jsou zděšeni. Vždyť oni přece nechtějí, aby modrý tučňák odjel! Opustí je? Nebo s nimi zůstane?

Formát knihy

Kniha je čtvercového formátu a je trochu větší. Má klasické stránky, ale z pevnějšího papíru.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Albatros, kde ji mají běžně za 212 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Modrý tučňák přináší krásný příběh, který je částečně smutný, ale jak už to u pohádek bývá, nakonec dobře dopadne. Děti zde mohou vidět spoustu ponaučení a k tomu nádherné ilustrace, které jsou laděné především do bílo-modro-černé barvy.

Kniha má vše, na co jsme u Horáčkových knížek zvyklí – barevné celostránkové ilustrace v osobitém stylu, netradiční pímo, krátké texty a příběh, za kterým se skrývá něco víc. Přesto mě potěšila víc, než mnohé jiné. Je to asi hlavně způsobem zpracování – příběh je opravdu dojemný a čtenáři je tučňáka líto. Zároveň je ale vyprávění napínavé, protože není jasné, jak to všechno dopadne.

Kniha je vhodná oficiálně od 3 let, ale u nás rozhodně zabodovala i dříve. Navíc ji využijí i začínající čtenáři, protože písmo je poměrně velké a tím, že textu není tolik, tak ji mohou přečíst celou.


Vydává: Nakladatelství Albatros
Autor: Petr Horáček
Ilustrace: Petr Horáček
Rok vydání: 2019
Rozměr: 243×270 mm
Hmotnost: 413 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná


Mohlo by se líbit


Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments