ČTENÍ: Kniha o noci

Nakladatelství Svojtka dlouhodobě překládá do českého jazyka knihy od populární britského nakladatelství Usborne. A jedním z takových děl je i Kniha o noci, která dětem přibližuje, jak vypadá svět po setmění, a to na různých místech…

Obsah knihy

Noční svět je odlišný od toho denního. A proto vznikla kniha, která dětem ukáže, jak to vlastně v noci vypadá a v čem jsou největší rozdíly. Kniha je rozdělná na různá místa, které jsou pak podrobně zpracována formou ilustrací a doplňujícího textu.

Ve městě

První výjev nás zavede do města. Děti vidí, co se děje večer v lidských domovech, pekařství, kavárně, na úřadě nebo třeba na poště. Zjistí, že pekaři pečou chleba dopředu, pracovníci pošty musí večer nachystat balíčky, aby je ráno mohlo doručovatelé roznést, policie jezdí po okolí a hlídkuje, děti jdou spát…

V továrně

Kniha dále vezme děti do továrny. Některé musí fungovat i v noci. Lidskou sílu ale nahradí roboti a lidé je pouze kontrolují nebo opravují…

Za městem

A co se děje večer v přírodě? Příroda nespí. Naopak je spousta zvířat, které vycházejí jedině v noci. Kromě nic se v lese pohybují i vědci…

Noční přeprava

V noci jezdí různá vozidla, která převážejí nejen lidi, ale také suroviny či jídlo. V knize najdeme noční vlak, náklad vlak, loď, autobus nebo třeba letadlo.

Děti se dokonce dostanou přímo do noční přístavu, kde narazí na výletní či nákladní loď, jeřáby…

Pod hladinou

V mořích se v noci probouzejí koráli. A najdeme zde i další živočichy nebo rostliny.

Noční les

Ještě jednou se dostáváme do přírody, konkrétně do lesa, kde na čtenáře čekají různé oči. Komu patří?

Daleko na severu

Za severním polárním kruhem je noc výjimečná – slunce se tu neukáže celý měsíc. Na vrcholu léta naopak slunce vůbec nezapadá, ani o půlnoci. Co dělají v tu dobu zvířata?

Nebe plné hvězd

V noci můžeme na obloze pozorovat hvězdy. Ty se různě seskupují a člověk pak vidí souhvězdí. V knize děti zjistí, jak vypadá například orion nebo velký pes. A co znamená, když padá hvězda?

Australská divočina

V australské divočině bývá takové teplo, že někteří živočichové vylézají ven jen v noci. Žijí zde přitom druhy, které jinde nenajdeme.

Velkoměsto

Ještě jednou se podíváme do města – co se děje v noci v muzeu a galerii? Jaká představení se večer konají? A jak vypadá lampionový festival?

Ve vesmíru

Zajímavá je otázka, jestli je noc i ve vesmíru. Je tam vždy tma, takže to vypadá, jako by byla noc stále…

Dobré ráno

Na poslední dvojstránce se dostáváme na stejný obrázek, na kterém kniha začínala. Jen s tou změnou, že začíná ráno. Už tedy není tma, pomalu se rozednívá. Chleba je upečený, balíčky nachystané na roznesení, lidé jedou do práce či školy…

Formát knihy

Kniha je poměrně velká a tenká. Má klasické stránky – i když jsou trochu pevnější, nejedná se o žádné leporelo.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Svojtka. Prodává se za 249 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Knihy je hezky graficky zpracovaná a obsahuje různé zajímavosti z nočního světa. Dětem, které se v noci venku tolik nevyskytují, nabízí hezký pohled na to, co se kolem nás děje. Kniha je tmavá a obrázky jsou temnější, takže noc vypadá věrohodně.

Líbí se mi, že jsou vyobrazeny různá místa – od města, přes les, vesmír, až po vodní svět. Textu není příliš, takže děti nejsou zahlceny informacemi. Ale určitě si něco nového odnesou. A to nejen o tom, jak to je u nás, ale také na druhé straně světa.

Věkově doporučuji pro děti od 4 let.


Vydává: Nakladatelství Svojtka & Co.
Ilustrace: Bonnie Pang
Rok vydání: 2019
Rozměr: 240×290 mm
Hmotnost: 520 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments