KNIHA: Vaříme s dětmi pro děti

Když mi nabídli z nakladatelství Smart Press, jestli bych nechtěla vyzkoušet některou z jejich knih, zaujala mě na pohled kniha Vaříme s dětmi pro děti – pro maminky a děti od 3 do 10 let. Přiznám se, že jsem ale velké očekávání neměla. Několik podobných knížek jsem viděla a žádná mě extra nezaujala – vždy tam bylo něco, co mi úplně nesedělo. Protože ale s tříletou Beky rády spolu vaříme, chtěla jsem alespoň do knihy nahlédnou. Co kdyby…

A přiznám se, že mě hodně překvapila a ještě více potěšila. Už jsem ani nedoufala, že bych našla něco, kde bude jednoduchý postup, aby ho zvládlo i tříleté dítě, a přitom zajímavé, chutné recepty, které budou navíc alespoň trochu zdravé. V knize ale všechno tohle najdete. A to není vše!

Obsah knihy

Kniha přináší spoustu receptů, které můžete vyzkoušet doma s dětmi. U každého receptu je reálná fotografie, jak výtvor vypadá, seznam ingrediencí a samozřejmě postup. V něm jsou tučně vyznačeny instrukce pro děti a kurzívou pro rodiče. Většinou hlavní práci dělají děti, rodiče dopomáhají nebo mají na starosti úkoly jako dát plech do trouby, ohřát na sporáku, pomoci s krájením apod.

Dále je u každého receptu krátké povídání o hlavní surovině, kde děti najdou i barevné ilustrace. A nechybí ani základní informace jako kolik porcí je z daného receptu nebo jak dlouho trvá příprava.

Recepty jsou rozdělené do několika skupin dle příležitosti, ke které se hodí.

Hurá na výlet

V první kapitole najdeme recepty vhodné do krabičky, na cesty i do školy. Jmenovitě to jsou třeba domácí mussli tyčinky, zelený sendvič s avokádem, rychlý rajčatový salát s opečeným chlebem, jarní rýžové závitky se zeleninou, kuřecí salát v kapsičce z pita chleba nebo voňavé a křehké sušenky s marcipánem.

Kromě receptů jsou v knize uvedené i různé fotopostupy – zde například jak balit závitek.

Dětství je sladké, to si piš!

Druhá část nás přivádí ke sladkým receptům jako zmrzliny, dortíky a různé další dobrůtky. Najdeme zde recept na jednoduchou melounovou zmrzlinu, ananasové plátky, jahodový dort, křupavé vafle s žitnou moukou, pohankové palačinky s banánem, datlové řezy s malinami, bublanina s drobenkou z ovesných vloček, dortová lízátka s pribináčkem…

Opět nechybí ani praktický fotonávod, a to na výrobu pompomků na kelímky.

Oslava pro malé princezny

Kromě tradičních příležitostí se v knize nacházejí i jídla na oslavy. Na tu dívčí můžete udělat třeba cupcaky s tvarohovým krémem, vdolečky s džemem z lesního ovoce, jahodovou zmrzlinu, řízečky v pohankové krupici s okurkovo-mangovou omáčkou, tortilly s kuřecím masem, mangem a polníčkem nebo pruhovaný dort bez pečení.

Fotonávod je zaměřen na to, jak zabalit tortillu.

Piráti na dohled!

Na klučičí oslavu můžete zase připravit lodičky z brambor, hamburgery s ricottou, čokoládový pirátský dort, čokoládovou zmrzlinu, rajčata řezaná s mozzarellou nebo okurkovou limonádu.

Jíme venku!

Co si dát venku na pikniku? Můžete s dětmi udělat třeba řízečky z mozzarelly a rajčátek, plněná vajíčka s čerstvou bagetkou, rybízové muffiny, mrkvový salátek nebo lehký bramborový salát s mátou a krůtím masem.

Nohy nahoru, jde se mlsat!

Pokud máte rádi chuťovky třeba k pohádce nebo pro návštěvy, tak vás zajisté potěší další várka receptů, kde najdete vanilkovou zmrzlinu v sušenkách, jahodové minikoláčky, pečené kuličky z brambor, opečenou cizrnu, párečky se sezamem a medem, italské tyčinky grissini nebo domácí pečené brambůrky.

Rychle, bude večerníček….

Na večeři (ale v podstatě i oběd) si s dětmi můžete udělat zeleninové špízy s bramborovou kaší, domácí polentové hranolky, pečená kuřecí stehýnka se salátkem coleslaw, celozrnné špagety s rajčatovou omáčkou, domácí rybí prsty, hráškovou polévku, šunkové rohlíčky z bazalkového těsta, jemnou mrkvovou polévku nebo pirátské špízy z kuřecího masa.

Zaženeme hlad!

Další ze série receptů na lahodné svačinky nás naláká na ředkvičkovou pomazánku, kedlubnovou pomazánku, tortillové závitky s čerstvým sýrem, domácí tvarohový krém se smetanou a ovocem, toasty z domácího toastového chleba, domácí bylinkové máslo či topinky s pomazánkou ze sušených rajčat.

Dárky nosí Ježíšek, cukroví pečeš ty

Kniha neopomíjí ani speciální svátky jako třeba Vánoce. A uvádí hned několik receptů na známé i netradiční cukroví – nepečené čokoládové kuličky, vanilkové rohlíčky s celozrnnou moukou, kandovaný pomeranč v čokoládě, adventní kalendář, perníkový domeček na hrnek kakaa, sladká vánoční tlačenka, vánoční pečený čaj, bílé lanýžové kuličky a kokosové bonbonky v čokoládě.

Vrací se i fotonávod, který popisuje, jak udělat zajímavou sklenici na pečený čaj.

Teče to, voní to, co je to?

Jedna kapitola je věnovaná nápojům, které jsou často z ovoce či zeleniny. V knize je totiž recept na jahodovou limonádu v jablečným džusem, mléčný koktejl s ovocem a jogurtem, ovocné smoothie se špenátem, mojito pro děti, pomerančovou limonádu s meduňkou a domácí ledový čaj.

Tvoje rohlíčky jsou obzvláště vypečené

Poslední část v knize patří domácímu pečivu. Můžete si s dětmi upéct vlastní toastový chleba ze špaldové mouky, bagety, loupáky, pita chleba, domácí celozrnné housky nebo bulky na hamburger.

A ve fotonávodu zjistíte, jak postupovat při motání rohlíčků.

Formát knihy

Kniha je trochu větší než formát A5, je těžší a širší, protože receptů (a tedy i stránek) jde zde opravdu hodně.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Smart Press. Cena je běžně 399 Kč. Ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha má v podstatě vše, co jsem hledala – jednoduché recepty, které skutečně s malou pomocí zvládnout i menší děti, ale přitom se jedná o chutné a na pohled propracované jídla. Recepty jsou ve zdravější formě, ale přitom nic přehnaného – ingredience jsou běžně dostupné a budete je mít patrně i doma. K tomu velké fotky reálných výtvorů, aby děti měly pořádnou inspiraci… Přiznám se, že kniha se mi tak líbí, že ji používám i bez dětí, protože jídla jsou opravdu zajímavá.

Líbí se mi také doplňující informace o jednotlivých surovinách nebo způsobech vaření/pečení. Zde jsem se něco nového dozvěděla i já. Skvělé jsou i netradiční názvy kapitol.

Jak už bylo napsáno v úvodu, kniha je vhodná pro rodiče a děti ve věku od 3 do 10 let. Já pracovala s Beky, která má 3 roky a 3 měsíce a vše podle pokynů zvládala a pečení/vaření ji bavilo. Takže té nižší hranice se určitě nebojte.


Vydává: Nakladatelství Smart Press
Autor: Petra Novotná
Ilustrace: Petra Novotná
Rok vydání: 2020
Rozměr: 170×340 mm
Hmotnost: 725 g
Počet stran: 208
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments