KNIHA: Svět plný energie (encyklopedie pro školáky)

Už několikrát jsem zde dávala tipy na zajímavé encykopedie, které vycházejí v Nakladatelství Portál. Jsou moderně zpracované, zábavné a zaměřují se na svět okolo nás.

Prvně jsme vyzkoušeli Bez vody to nejde, poté Co s odpadem? a Jak se vyznat v klimatu. Nyní zkoušíme čtvrtou encyklopedii z této série, a to se zaměřením na energií. Jak vzniká? Co to vlastně je? Jak ji můžeme využít? To všechno se děti dozví pomocí krátkých textů, obrazků a schémat.

Obsah knihy

Na počátku knihy děti zjistí, jak vypadá energie. Může mít různé podoby a formy – pohybová energie, tepelná energie, energie v lidském těle…

Dříve lidé neuměli vyrábět energii tak, jak my nyní. Používali proto hodně oheň, vodu, vítr či uhlí. Postupně ale začali vyrábět. A děti zjistí jak i díky čemu se dostane až do našich domovů. Nechybí ani informace o spotřebě energie při aktivitách, které budeme znát z domova, aby si děti uvědomily, kde všude elektřinu potřebujeme.

Elektřina ovšem není něco samozřejmého. Miliarda lidí na zemi žije stále bez elektřiny. Přitom celosvětově spotřeba elektřiny jen roste.

Nejvýznamnějším zdrojem energie je ropa. A proto je část knihy věnována také tomu, jak se ropa těží, jak putuje až k nám i co je to rafinérie nebo ropný koberec.

Co se stane, až se ložiska ropy vyčerpají? Jak jinak lze vyrábět elektřinu? Třeba pomocí atomových elektráren. Můžeme také využít větrnou, vodní či sluneční energii, což je v knize samozřejmě popsáno.

Na závěr knihy nechybí tipy, jak bychom mohli s elektřinou šetřit a co dělat, aby nám dlouho vydržela.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A5, má tvrdé desky a kvalitní pevné stránky. Nechybí ani záložka.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech, v knihkupectví nebo přímo v Nakladatelství Portál. Cena se pohybuje okolo 299 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Jak už bývá u knih z této série zvykem, encyklopedie obsahuje spoustu informací, ale není to o nudné hromadě textů. Informace jsou dávkovány v krátkých odstavcích a s využitím ilustračních obrázků, díky čemuž je problematika lépe pochopitelná a zpracování poutavé. Takže je i větší pravděpodobnost, že u knihy děti vydrží a něco si z ní odnesou.

Kniha je sice primárně pro děti, ale spoustu informací bylo zajímavých a nových i pro mě. Děti si navíc mohou díky knize uvědomit, že elektřina není nekonečná a je třeba s ní šetřit a používat s rozumem. Za mě tedy další povedená encyklopedie pro školáky, které hezky doplňuje celou sérii.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Christina Steinlein
Ilustrace: Anne Becker
Rok vydání: 2023
Rozměr: 177×223 mm
Hmotnost: 420 g
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments