HRANÍ: Malování vodou (vodové omalovánky)

Malování vodou je úžasná vychytávka jak na cesty, tak domů. Nešpiní, nedělá nepořádek, rozvíjí motoriku a dětskou kreativitu a k tomu i zabaví. Pokud vodové omalovánky neznáte, tak se po nich určitě podívejte. U nás jsou populární od 1 roku.

Vodové omalovánky fungují tak, že pokud se stránky dostanou do styku s vodou, začnou se obarvovat a vylézá obrázek. Prostě tam, kde přejedete něčím vlhkým nebo mokrým, vám vznikne například zelená čára (pokud je zrovna na tom místě tráva), začne se ukazovat třeba noha od zvířátka apod. Záleží na tom, co je zrovna na obrázku skryto (viz video na konci článku).

My jsme vyzkoušeli už několik druhů takových omalovánek a nakonec jsme zůstali u dvou druhů z Aliexpressu, které vám blíže představím. Podobné jsme totiž v Česku zatím nesehnali.

Malování vodou z Aliexpressu

Omalovánky z Aliexpressu mají dvě velké výhody – při koupi k nim dostanete obvykle malou tužku, která se dá snadno naplnit vodu (odkroutíte špičku, nalijete vodu a zase zakroutíte). Když tužkou kreslíte po papíře nebo omalovánce, pouští jemně vodu (podobně jako štětec). Na rozdíl od štětce ale neteče a voda v ní vám vydrží dlouho, což je skvělé třeba na cesty. Tužku můžete navíc koupit na Aliexpressu i zvlášť, když se vám třeba ztratí.

Další velkou předností omalovánek z Číny je to, že jsou opakovatelně použitelné. Obrázek přetřete tužkou a během chvíle se hezky zbarví. Jak ale voda postupně usychá, obrázek bledne, až úplně zmizí a můžete začít znova.

Na Aliexpresu najdete převážně 2 druhy – omalovánky z tvrdého papíru (na fotce vlevo) nebo jakoby z látky (na fotce vpravo).

Omalovánky papírové jsou v kroužkové vazbě a můžete je zakoupit v různých motivech. Z těchto dvou variant jsou co se týče kreslení lepší, protože se nekroutí, díky tvrdému papíru drží stále tvar, takže se dají použít třeba i v autosedačce, a obrázek se po obarvení vodou celkem rychle objevuje. Po ročním používání jsou ale trošku poškozené – obrázek se po namočení objevuje mnohem pomaleji než na začátku a na některých místech jsou navíc barevné čárky, které ani po uschnutí nezmizí. Dcera si trošku více zatlačila a tím čáry skoro prodřela. Ale používali jsme opravdu často celý rok.

Odkaz na Aliexpress zde (cena cca 77 Kč, 4 stránky)

Látkové omalovánky máme kratší dobu, ale také je hojně využíváme. Vypadají, že by mohly vydržet déle. Na boku mají gumu, kde se dá přidělat tužka a jedna je v balení i navíc. Na druhou stranu se na nich ale hůře kreslí, když se nepoloží na stůl či zemi, protože nejsou z tak tvrdého materiálu jako papírová verze. Také trošku šustí, takže je nemůžete využít na zabavení dítěte někde, kde musí být klid. Obrázek se po namočení objevuje trochu pomaleji než u papírové verze, ale nakonec je také krásně barevný a pestrý (viz video na konci článku).

Odkaz na Aliexpress zde (cena cca 95 Kč, 3 stránky)

České omalovánky Maluj vodou

Vodové omalovánky pořídíte i v ČR. Jsou ale dělaně většinou na jiném principu. Mají obvykle jemné papírové stránky, na kterých je obrázek s různě barevnými tečkami a po namočení vodou se obrázek z těchto teček zbaví. Jsou jen na jedno použití – obrázek i po uschnutí už zůstane vybarvený. Navíc jsou dodávány bez tužky s tím, že se má použít štětec s vodou. To je ale na cestách většinou nereálné, což je škoda. Sice je najdete s různými motivy (Krteček, Prasátko Peppa, Frozen, Minnie, Hledá se Dory, Disney apod.), ale bohužel funkčností nedosahují toho, co omalovánky z Aliexpressu (alespoň my jsme teda na žádné takové nenarazili).

Odkaz na české e-shopy zde

Celkové hodnocení

Malování vodou rozhodně doporučuji vyzkoušet. Obzvláště jestli vaše dítě rádo kreslí, ale nesoustředí se jen na papír. Když totiž vodovou tužkou nebo štětcem udělá čáru někam jinam než do omalovánky, není to žádný problém.

My využili hlavně na cestách, výletech a návštěvách. Ale někdy po nich dcera sáhne i doma. Na Aliexpressu i v českých eshopech najdete různé motivy, takže můžete omalovánky přizpůsobit tomu, co máte rádi.

Jak omalovánky fungují v praxi můžete vidět na následujícím videu. Jako první zde najdete látkovou verzi, protože je novější a rychlost vybarvení odpovídá více realitě. Na konci máte pak pro srovnání i papírovou verzi. Tu ale máme doma opravdu více než rok, díky čemuž se i pomalu a trochu špatně obrázek zobrazuje. Když byla nová, byl barevný téměř hned.
Třeba takové, že člověk může i bez čar dosáhnout toho, co chce, že někdy je dobré vyjet ze zaběhnutých kolejí, že každý má svou úlohu, ačkoli se to nezdá a mnoho dalšího. Navíc má kniha barevné celostránkové ilustrace, takže je to potěšení nejen pro duši, ale také pro oči.

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Simco
Martin Simco
3 let před

Delate si srandu s tim popisem? – „rozvíjí motoriku a dětskou kreativitu“ ??? Vemu tuzku a precmaram celou plochu s tim, ze barvy vylezou tam, kde maji byt. Jako chapu, ze na cesty dobry, ale motorika? Kreativita? No tvl.