KNIHA: Co s odpadem?

Před rokem jsme otevřeli encyklopedii Bez vody to nejde od Nakladatelství Portál. A líbila se mi svým způsobem zpracování – dominovaly obrázky, textu bylo méně, přesto se děti dozvěděly spoustu novinek a hlavně zajímavostí.

Když byla na letošek ohlášena další encyklopedie, nyní pro změnu zaměřující se na odpad, tak jsem byla zvědavá, jestli bude zpracovaná podobně. A konečně jsem se do ní trochu začetla a přináším pár informací….

Obsah knihy

Encyklopedie je určena školákům a přináší informace o to, co se děje s odpadem. Na počátku děti zjistí, že některý odpad může mít i cenu. Dokonce se třeba dostane do muzea. Najít takový odpad můžeme na různých místech – na poli, kde dříve byly vesnice, pod chodníkem nebo třeba v bývalých kadibudkách. Z odpadu se dá totiž dozvědět spoustu informací o bývalé kultuře a způsobu života. Takže odpad nemusí být jen něco špatného a nevábně vonícího.

Odpadu je dnes spousta. A proto máme i různé druhy kontejnerů a sběrných míst, které jsou v knize popsány. Zmíněn je také tekutý odpad, který se dostane kam? No přece do čistírny odpadní vod.

Dále děti zjistí, že některý odpad se dá kompostovat. Jiný zase recyklovat, takže se vrátí zpět do oběhu, byť v trochu jiné formě. A ten, který se nedá recyklovat, zůstane jako zbytkový (směsný) odpad.

Čtenáři se s knížkou podívají na skládku, do spalovany odpadů nebo zjistí, co je to stavební či průmyslový odpad. Zajímavý je také exkurz do minulosti, kde lidé spoustu věcí spíše opravovali než aby je hned vyhodili.

Odpad je v dnešní době všude. I na vrcholcích hor nebo ve vesmíru. Proč se tomu tak děje? Dozví se děti hned na několika stránkách.

Kam se odpad nakonec vyváží? Například do chudších zemí. Spoustu ho je také v mořích a oceánech.

Na závěr knihy děti najdou spoustu tipů, jak lze množství odpadu v našem životě minimalizovat…

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A5, má tvrdé desky a kvalitní pevné stránky. Nechybí ani záložka.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech, v knihkupectví nebo přímo v Nakladatelství Portál. Cena se pohybuje okolo 299 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha Co s odpadem? z Nakladatelství Portál se zaměřuje na problematiku rostoucího množství odpadu. Snaží se dětem ukázat, co všechno je odpad (a nemusí být), kde všude můžeme odpad najít i co dělat, abychom produkci odpadu snížili.

Recyklace, třídění odpadu a podobná témata jsou v poslední době stále více skloňována. A kniha je dětem podává jednoduchou formou pomocí obrázků a krátkých textů. Nejde úplně do hloubky, ale vytváří podvědomí o tom, kolik odpadů člověk vyproduje, proč je rostoucí mnnožství odpadu problém a jak tomu zamezit.

Kniha má spoustu barevných ilustrací, takže čtení (či prohlížení) je zábavnější. Je vhodná pro mladší školáky, ale jak už u ecyklopedií bývá, něco nového se určitě dozví i rodiče.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Gerdy Raidt
Ilustrace: Gerdy Raidt
Rok vydání: 2022
Rozměr: 177×223 mm
Hmotnost: 420 g
Počet stran: 96
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments