KNIHA: Jak se vyznat v klimatu

Encyklopedie mám už od svého mládi zafixnované jako vzdělávací knížky, které byly spíše poučné než zábavné. Pak jsem ale objevila sérii encyklopedií pro školáky od Nakladatelství Portál a musím říct, že styl jejich zpracování se mi líbí a rozhodně není nudný. Takže ano, encyklopedie jdou udělat i zábavně.

Vyzkoušeli jsme už díla jako Bez vody to nejde nebo Co s odpadnem. A nyní se k nám dostala kniha Jak se vyznat v klimatu, kde se děti dozvídají o tom, co je to klima, čím se liší od počasí, jak vznikají různé ekologické problémy i čím můžeme přírodě a životnímu prostředí pomoci.

Jak už bývá u této série zvykem, informace jsou podány zajímavě, s využitím obrázků a příběhů. A to si nyní i trochu ukážeme…

Obsah knihy

Na počátku se děti seznámí s tím, jaký je rozdíl mezi klima a počasím. Věděli jste, že klima je v podstatě počasí, které je obvyklé na určitém místě po dobu 30 let?

Klima není všude stejné. V polárních oblastech jsou rozhodně jiné podmínky než třeba v tropech.

Kdo za to může? Jak s tím vším souvisí 4 roční období? A jak se klima vyvíjelo v průběhu staletí? To vše děti zjistí nejen díky napsaným informacím, ale také ilustracím.

Nehybí ani zpracování témat jako skleníkový efekt, skleníkové plyny nebo konkrétní příklady, jak dnes zatěžujeme naši planetu. Čtenáři se okrajově dotknou také problematiky růstu odpadů, šetření energie, plýtvání nebo dovozu potravin.

Na závěr děti zjistí, jaké největší problémy trápí dnešní svět – například oteplování, tání ledovců, extrémnější počasí, stoupání hladiny moří, kácení lesů a další. Kromě vysvětlení těchto potíží jsou uvedeny i možnosti, jak těmto problémům zabránit, resp. jak minimalizovat možné škody.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A5, má tvrdé desky a kvalitní pevné stránky. Nechybí ani záložka.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech, v knihkupectví nebo přímo v Nakladatelství Portál. Cena se pohybuje okolo 199 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Encyklopedie pro školáky Jak se vyznat v klimatu dětem představuje problematiku klimatu, globalního oteplování či skleníkových plynů. Děti zjistí, jak to bylo dříve i co je nyní největším problémem. Kromě teorie najdou čtenáři v knize i tipy, jak můžeme planetě pomoci a co dělat, aby se situace nezhoršovala.

Kniha předává informace pomocí krátkých textů, které jsou doplněné o ilustrační obrázky a schémata. Čtení tak není náročné a dá se lépe pochopit. Navíc grafické provedení je povedené a zajímavosti se dozví nejen děti, ale i dospělí.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Kristina Scharmacher Schreiber
Ilustrace: Stephanie Marian
Rok vydání: 2020
Rozměr: 177×223 mm
Hmotnost: 420 g
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments