KNIHA: Bez vody to nejde!

Kde se tvoří voda? Proč je důležitá? K čemu všemu slouží? Komu patří? A může někdy zmizet? Ačkoli je voda něco, s čím se každodenně setkáváme, odpovědět na podobně záludné otázky může být problém. A co teprve když budeme chtít dětem vysvětlit, že je dobré s vodou šetřit…

Pro všechny tyto případy naštěstí vznikla malá encyklopedie, která dětem jednoduše a s pomocí obrázků vysvětlí vše podstatné ohledně této životodárné tekutiny. Kniha vyšla před pár dny v Nakladatelství Portál a pomalu se dostává i na knižní trh, takže nejvyšší čas vám ji pořádně představit.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na vodu komplexně a z mnoha úhlů. Vše je doplněno o obrázky a názorné ilustrace, které knihu nejen ozvláštní, ale také přispějí k lepšímu vysvětlení.

Na počátku kniha uvádí, jak je voda důležitá a kolik ji vlastně během dne spotřebujeme. Věděli jste, že na splachování wc padne okolo 22 litrů denně? A na sprchování 30 litrů? A že lidské tělo je na vodě závislé a bez ní by nemohlo fungovat?

Dále se dozvíme, jak se vlastně voda dostala na zemi, kolik jí je, jak vznikl na zemi život a jestli od pradávna lidé vodu tak vyhledávali, jako nyní. Zjistíme také, jaké má voda zvláštní vlastnosti, jak ji můžeme chemicky zapsat, v jakých skupenstvích se vyskytuje i jaké druhy vod jsou obecně na zemi.

Voda souvisí s počasím, a proto i na tuhle oblast kniha pamatuje. Věděli jste, že na některýcm místech skoro vůbec nesněší ani neprší? A mnoho míst lidé silně změnili? Dříve bylo celkově spousta věcí jinak, což děti uvidí i na konkrétních příkladech – například že se pralo v prádelním kotli, a to tak, že se oblečení vařilo v horké vodě.

Voda se na zemi neztratí, ale různě koluje. Část není vidět protože se nachází pod povrchem země. Taková voda se pak upravuje na pitnou. Kdo to dělá a jakým způsobem? A co se děje se špinavou vodou?

Skoro ve všech věcech se ukrývá voda. Kde konkrétně ji najdeme a v jaké podobě? A co se stane, když lidé spotřebují více podzemní vody, než ji může přitéct? Mají vůbec všichni lidé právo na vodu?

Kromě toho, že je voda důležitá pro lidský život, dá se po ní i cestovat. Jakým způsobem? A mění se podoba vody v moři či oceánu přůběhu let? Jakou roli v tom hraje klima a jakou lidé?

Na závěr najdeme přehled několika povolání, které souvisí s vodou, a především pak informace o šetření vody a její ochraně.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A5, má tvrdé desky a kvalitní pevné stránky. Nechybí ani záložka.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech, v knihkupectví nebo přímo v Nakladatelství Portál. Cena se pohybuje obvykle okolo 249 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha obsahuje spoustu informací o vodě jak ji známe i neznáme. Kapitoly jsou krátké (většinou okolo 2 stránek) a ani textu není mnoho. Přesto pro přečtení zjistíte, že jste se dozvěděli strašně moc.

Encyklopedoe je hodně barevná a pestrá. Někdy slouží obrázky jen jako ilustrační, jindy jsou přímo původcem informace. Každopádně na nudné bílé stránky zapomeňte. Kniha je hezky hravá a zábavná, i když má hlavní cíl naučit.

Kniha určena především mladším školákům.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Christina Steinlein, Mieke Scheier
Ilustrace: Michaela Weberová
Rok vydání: 2021
Rozměr: 177×223 mm
Hmotnost: 420 g
Počet stran: 96
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments