KNIHA: Velká knížka zvířata pro malé vypravěče

Ze série Velká knížka pro malé vypravěče od Nakladatelství Ella & Max máme doma už několik titulů – auta, vlaky, pohádky, veselé nesmysly či dobrou noc. Nyní jsem pořídila Natálce na Vánoce knížku o zvířatech. Má zrovna období, kdy ji zvířata zajímají. A v této najde kromě těch hodpořáských či běžných pro naše české krajiny také světová zvířata. A takových velkoformátových leporel zase moc není, proto vám ji dopředu představit.

Obsah knihy

Kniha obsahuje velkoformátové obrázky s motivem krajiny a zvířat. Díky tomu, že jsou obrázky velké, můžete lehce sledovat i jednotlivé detaily. Kniha je bez textu, ale přesto nabízí hodiny zábavy, při kterých můžete s dětmi pojmenovávat jednotlivá zvířata, vymýšlet si příběhy a souvislosti nebo jen sledovat znázorněné výjevy z různých koutů světa (kniha je totiž vytvořena jako cesta kolem světa).

Na první dvojstránce se dostáváme na okraj města, kde je situován velký dům hned vedle lesa. Najdeme tady nejen drobná zvířáta, která jsou u nás často na zahradě (králici, psi, kočky, husy), ale také druhy, které potkáme spíše v lese – sovy, divoká prasata, jelen, srnka, liška, bobr, včely, orel a jiné.

Dále se dostáváme na ranč. Pravý, nefalšovaný, se spoustou koní, divokých býků, ale také s pumou, muflonem, mustangem, skotem, krocanem a jinými druhy.

Ve třetí scenerii se podívme k mořské pláži, kde se jednak koupou lidé, jezdí lodě, ale také zde žije spousta živočichů. A to nejen z čeledi ryb, ale také suchozemské druhy. Konkrétně můžete spatřit například žraloka, delfína, pilouna, tuňáka, medůzu, hvězdici, sasanku, kosatku, klokana, emu, koalu, dinga…

Když zvířata, tak nesmí být opomenutý prales a vodopády, kde se jich nachází spousta – tukan, nosál, šimpanz, gorila, levhart, sklipkan, jelen, tygr, piraňa, jaguár, chameleon či lenochod.

Dalším tématem, na které se kniha zaměřuje, je poušť, kde žijí sloni, buvoli surikaty, kobry, krajty, lvi, nosorožci, antilopy, žirafy, gepardi, paviáni či pštrosi.

Na předposlední dvojstránce je znázorněna přírodovědecká stanice nedaleko severního pólu. Setkáme se zde s mrožem, ledním medvědem, tuleněm, bizonem, sobem, losem, bobrem nebo třeba s velrybou.

Na závěr je v knížce uvedena zmenšenina každé stránky a k ní zaznačen seznam zvířat, která se na dané stránce nacházejí. Obvykle na každé stránce nalezneme 30-40 různých druhů.

Formát knihy

Kniha je zpracována ve formě velkoformátového leporela, takže je velká, má pevné stránky, ale je zároveň tenká a lehká, aby s ní mohly pracovat i malé děti.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na různých e-shopech, v knihkupectví nebo přímo na e-shopu Nakladatelství Ella a Max. Cena se pohybuje okolo 199 Kč.

Celkové hodnocení

Velká knížka zvířata pro malé vypravěče děti vezme na cestu kolem světa, kde jim představí zvířata z různých koutů světa. Každá stránka se zaměřuje na kompletně jinou oblast, díky čemuž se mění i skladba zvířat.

Na knížce se mi líbí právě ta různorodost, že děti poznají odlišná zvířata, a to včetně jejich domoviny. Protože například slona u nás vídáme jen v zoo, ale vidět, kde běžně žije, je pro děti trochu novinkou.

Jak už to bývá u této série, ilustrace jsou pěkné, barevné a sice jednodušší, ale i tak se blíží realitě, takže si mohou děti udělat představu, jak zvířata skutečně vypadají i v reálném světe. U nás tedy bude knížka tak trochu představovat první encyklopedii zvířátek. A věřím, že bude mít úspěch, protože zvířátek je opravdu hodně. Kniha je vhodná pro děti od 1 roku.

Jinak Natálka se vzbudila, zrovna když jsem knihu fotila. Takže už ji stačila lehce prohlédnout…


Vydává: Nakladatelství Ella & Max
Autor: Stefan Lohr
Ilustrace: Stefan Lohr
Rok vydání: 2018
Rozměr: 258×336 mm
Hmotnost: 400 g
Počet stran: 10
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments