KNIHA: Skutek utek!

Když jsem viděla poprvé podtitul knížky Skutek utek! (knížka pro všechny malé vzteklouny od 5 let), říkala jsem si, že to bude něco pro nás. Vztekací období u nás jede na plné obrátky a spojit to s knížním příběhem může být zajímavé a třeba i poučné. A to jsem nevěděla, že to bude ještě příběh vtipný a v podstatě opravdu ze života….

Obsah knihy

Kniha je psaná jako vyprávění šestiletého Marka, který má mladší sestru Theu a starší sestru, které říká Puberta. Marko je občas trochu nervozní a vzteklý. Někdy také ječí, křičí a občas se s mladší sestrou hádají, perou, popichují…

Kniha popisuje období virů a bacilů, které jsou všude kolem. Takže i když to není přímo zmíněno, vychází z období covidu a karantén. Thea se proto učí často doma, není tolik možností na shledávání se s ostatními, babička chodí zahalená, aby něco nechytla…

Děti mají doma už dlouho chvíli. Rodiče do toho musí pracovat (z domova), a tak je poprosí, ať si hrají v klidu, což jim děti slíbí. Ale stejně se po chvíli perou a maminka se rozlobí, že slibují a pak skutek utek. A tu se Marko zamyslí, kdo to je vlastně ten Skutek. A proč vlastně utekl?

Společně s Theou začnou pátrat, kam Skutek mohl utéci. Přeci jim nebude po bytě lítat jen tak. Čtenáři jim mohou pomáhat – prvně musí společně Skutka popsat a poté začínají sledovat stopy…

Vyprávění je protkané myšlenkami a prupovídkami šestiletého Marka a nechybí ani komické situace, do kterých se se sestrou dostanou.

Kniha je doprovázena o různé krátké ukoly – děti například něco počítají (kdo má na obrázku více aut), hledají cestu z bludiště a mnoho dalšího.

Podaří se jim nakonec Skutka najít? Zjistí, jak to s ním vlastně je?

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a klasické, ale trochu pevnější stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v Knihcentrum, kde ji mají za 327 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha pro děti Skutek utek! přináší vtipný příběh o soužití sourozenců v době karantény. Rodiče pracují doma, děti nechodí do školy a to k sobě moc nesedí. Dětem je už douhá chvíle, a tak jsou rady za každé rozptýlení. A hledání Skutka je skvělou příležitostí, jak se vytrhnout z celodenní nudy.

Kniha je psaná očima šestiletého dítěte, které je navíc pěkné kvítko. Vyprávění je proto protkané legračními poznámkami a neotřelou logikou dítěte. V rámci obrázků na děti čekají také různé úkoly, které jim zpříjemní čtení a ještě více je vtáhnout do vyprávění.

Kniha je vhodná pro předškoláky a školáky, konkrétně od 5 let.


Vydává: Nakladatelství Host
Autor: Irena Hejdová
Ilustrace: Veronika Zacharová
Rok vydání: 2022 (1. vyd.)
Rozměr: 205×248 mm
Hmotnost: 520 g
Počet stran: 80
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments