KNIHA: Montessori školka

Nastává období, kdy rodiče řeší, jako školku zvolit pro své dítě. Doba hodně pokročila a možností je nyní spousta. Jednou z nich je přitom montessori školka kterých vzniká stále víc a víc. V čem je taková školka jiná?Jak se zde přistupuje k dětem? A na co je kladen největší důraz? Pokud si kladete podobné otázky, tak by vás mohla zaujmout knížka z Nakladatelství Portál, která se právě těmto otázkám věnuje.

Obsah knihy

Jako první se kniha věnuje tématu viditelné principy montessori pedagogiky, kde shrnuje nejčastější monte prvky jako soustředění, svoboda, zodpovědnost, řád, struktura, využití absorbující mysli, skutečnost a pravdivost nebo aktivní učení.

Kromě popisu obsahuje každá oblast shrnutí v podobě tabulky, kde je uvedeno, co byste měli dle daného principu ve správné montessori školce najít a co byste tam naopak vidět neměli (např. dle principu skutečnosti a pravdivosti by děti měly pracovat s reálnými pomůckami a neměli byste tedy ve školce najít hračky, které skutečné předměty nahrazují).

Další výzmanou kapitolou je připravené prostředí, což je takové prostředí, kdy jsou uspokojené všechny potřeby dítěte. V knize autorka postupně upřesní všechny jeho části – fyzické vnitřní prostředí, fyzické vnější prostředí, pomůcky a jejich vlastnosti. Nechybí opět přehledné tabulky, jak tyto parametry sledovat při rozhodování o školce.

Zmíněné jsou také jednotlivé vzdělávací oblasti – praktický život, smysly, jazyk, matematika a kulturní oblast.

Třetí část se zaměřuje na dospělé, především tedy na učitele a další personál školky. Jací by měli být? Co by měli zvládat? Jaká je praktická role učitelky? To vše je v knize podrobně rozepsáno.

Poté už se dostáváme k dítěti, kde se autorka zaměřuje hlavně na sociální vývoj dítěte, vnitřní disciplínu, poslušnost a laskavou komunikaci (pod ní spadá vyjadřování potřeb a pocitů, pozitivní vyjádření pokynu či přání, aktivní naslouchání, řešení konfliktů či ocenění).

Poslední významnou oblastí, na kterou bychom se měli zaměřit, je program. Zde by nás měl zajímat hlavně denní řád, adaptace či pobyt venku.

Na závěr knihy jsou připojené odpovědi na nejčastější otázky rodičů. A poté následuje několik přehledných tabulek, které si můžete vyplnit, abyste viděli, do jaké míry splňuje školka uvedené oblasti a principy.

Formát knihy

Kniha má je podobná formátu A5, jen je trochu užší. Má měkkou vazbu.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál. Stojí 249 Kč, ale pokud narazíte na akci, lze ji pořídit i levněji (například nyní jen za 199 Kč).

Celkové hodnocení

Kniha se zaměřuje na to, jak to chodí v montessori školce. Dává praktické rady, na co je důležité se dívat, abychom vybrali takové zařízení, které se skutečně o montessori pedagogiku opírá. V dnešní době, kdy „papír snese všechno“ je bohužel mnohdy důležité si věci ověřovat, protože vše nemusí být tak, jak bychom čekali. Proto je fajn, že vznikla tato publikace, která obsahuje jak teoretické vysvětlení, tak praktickou sadu otázek.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Hana Slabá
Rok vydání: 2020
Rozměr: 131×202 mm
Hmotnost: 240 g
Počet stran: 216
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments