ČTENÍ: Podívej se pod obrázek – Co se děje pod vodou

Mořský svět je tajuplné místo, které určitě zajímá nejedno dítko. Jenže podívat se na dno moře či oceánu se mnoha dětem nepodaří, a proto je fajn, že jsou knížky, které jim tuto zkušenosti alespoň trochu zprostředkují.

Jednou z takových je i okénková publikace Co se děje pod vodou, kterou vydalo Nakladatelství Svojtka. Kniha vznikla na motivy populární knihy z nakladatelství Usborne a obsahuje více než 80 okének různých tvarů a velikostí, kde se děti dozví jak vypadá svět pod vodou. Nechybí ani různé zajímavosti z této oblasti.

Obsah knihy

První dvojstránka čtenářům vysvětluje, jak to vlastně všechno začalo. Jací tvorové byli v moři první? Kdy se objevili? A žijí dodnes?

Dále je ukázáno moře tak, jak ho často můžeme vidět – s loděmi, majákem, ptáky, pláži… A ke všemu je uvedená nějaká zajímavost.

Poté už se dostáváme pod hladinu moře. Co se nachází na dně? Jaké podklady se zde skrývají? A co dělají potápěči?

Děti dále zjistí, jak to vypadá v tropických vodách. Díky teplu tu roste spousta rostlin a nechybí ani různí živočichové…

A jaké to je ve studených vodách? Kde se nachází a kdo v nich žije? Informace naleznout děti dokonce na trojstránce, protože jeden list se dá ještě rozložit na další.

Pokud se dostaneme hodně hluboko, octneme se ve tmě. Kupodivu i tady ale najdete různé zvířátka a rostliny….

Moře je neustále v pohybu. Někdy je klidné, jindy rozbouřené, k tomu příliv a odliv, které zdvihají hladinu… Co to má za následek? A jak to vlastně v praxi vypadá? To vše se čtenáři dozví na předposlední dvojstránce.

Na závěr zjistíme, jak se moře v průběhu staletí mění – co ho nejčastěji znečišťuje, jaké problémy hrozí i co dělají vědci.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4 a protože je z kartonu, tak je trochu hrubší. Ale aspoň se s ní lépe pracuje. Naštěstí není moc těžká, takže ji zvládnou děti udržet klidně i samy.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Levné knihy Svojtka. Je zde dokonce za akční cenu 175 Kč (sleva 50 %).

Celkové hodnocení

Kniha přináší náhled do mořského světa. Děti vidí, jak to může pod hladinou i na dně vypadat, jaké rostliny či živočichové zde žijí i jaké procesy tu fungují.

Obrázky jsou pestré, jednoduché a hlavně je všude spousta otevíracích okének, což dělá knihu ještě zábavnější. Líbí se mi, že díky textu děti zjistí také spoustu zajímavých faktů, takže se určitě i něco nového naučí.

Kniha je vhodná pro předškoláky a mladší školáky.


Vydává: Nakladatelství Svojtka & Co.
Autor: Kate Davies
Ilustrace: Colin KIng
Rok vydání: 2014
Rozměr: 213×275 mm
Hmotnost: 810 g
Počet stran: 14
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments