ČASOPISY: Sluníčko

Časopis Sluníčko vychází již od roku 1968, takže si mnohé prošel a je bezesporu jednou ze stálic v oblasti dětských časopisů. Stále se přitom snaží držet krok s dobou a před nedávnem dokonce prošel (další) změnou, v rámci které se autoři snažili o veselejší, zábavnější a ještě hravější zpracování.

Obsah časopisu

Adélka a Lumpík

Holčička Adélka a kocourek Lumpík se dětem představují v krátkém komixovém příběhu, ke kterém následuje také zábavný úkol – například počítání, malování aj. Autorkou je Eva Rémišová.

Bert

Další komixový příběh je zaměřen na rošťáka Bertíka. Autorem je Lukáš Hudec.

Skřítek Lesánek

Do třetice se v komixových příbězích setkáváme se skřítkem Lesánek, liškou Eliškou a dalšími zvířátky či vílami, které vytvořila Tereza Aratikovič ve spolupráci s ilustrátorkou Veronikou Balcarovou.

Pohádka

V každém čísle se mohou děti těšit na pohádku od Zuzany Pospíšilové, jejíž knihy jsem vám zde už mnohokrát představovala.

Školička

Časopis se snaží děti kromě zábavy také vzdělávat, takže přináší například aktivity zaměřené na abecedu, počítání a další dovednosti, které se rozvíjí v předkolním a mladším školním věku.

Encyklopedie

Zajímavosti najdete také v encyklopedii, což jsou tématické dvojstránky, kde se děti dozví informace ze světa okolo sebe. Například o spánku, čištění zoubků…

Prosvětlovačka

Ani ve Sluníčku nechybí oblíbené prosvětlovačky. Pokud na obrázek posvítíte baterkou z druhé strany, objeví se nové obrázky.

Vystřihovánky

Časopis obsahuje různé vystřihovánky a skládačky, které jsou oproti ostatním listům na tvrdém papíře, aby se s nimi dětem dobře pracovalo.

Omalovánka

Součástí každého časopsu je omalovánka, kde děti často také doplňují například obrysy, spojují čísla a podobně. Hotový obrázek mohou zaslat do redakce, která pak každý vybere 10 nejzajímavějších a ty dostanou knižní odměnu.

Cvičení

Ve Sluníčko se neopomíjí ani pohyb, a tak se mohou děti těšit na jógu, ve které najdou jednoduché cviky, které si mohou doma sami či s rodiči zacvičit.

Další zábavné aktivity

Dále jsou součásti časopisu bludiště, různé hry, obkreslovačky, pracovní listy, hledání rozdílů či nesmylů, básničky nebo tipy na tvoření.

Cena a dostupnost

Časopis můžete zakoupit na novinových stáncích. Jedno číslo stojí 39 Kč, vychází každý měsíc a má 44-52 stran. Samozřejmě existuje i předplatné, které vás vyjde na 429 Kč / rok (součástí je i dárek).

Celkové hodnocení

Časopis Sluníčko jsem kupoupila už dříve, ale moc mě neoslovil. Po posledních změnách mi ale přijde mnohem přehlednější, jasnější a také z hlediska obsahu lepší.

Najdeme v něm několik opakujících se postaviček, na které se děti mohou pokaždé těšit. V časopisu dominují hlavně příběhy (ať už komixové nebo klasické), které jsou vždy doprovázené o ilustrace. Také zde najdeme stránky, kde se děti něco nového naučít nebo zlepší své dovednosti.

Z tvoření je zde pár vystřihovánek, omalovánka a jeden návod, co si mohou děti doma vyrobit. Časopis je tedy vhodný hlavně pro ty, kteří rádi čtou a něco nového se dozvídají.

Časopis Sluníčko má jemné stránky, jen uprostřed (kde jsou vystřihovánky) je z tvrdého papíru. Ilustrace i texty jsou od různých autorů, takže je zde vidět rozmanitost. Osobně mě časopis potěšil a Beky v 3,5 letech s časopisem umí více méně pracovat, takže doporučený věk 3-7 let hodnotím jako reálný.


Vydává: Czech news center a.s.
Vychází: měsíčník (12 čísel/rok)
Počet stran: 44
Cena na stánku: 39 Kč

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments