ČASOPISY: Kouzelné čtení

V závěru roku 2020 přišlo Albi s novinkou – v rámci Kouzelného čtení přichystali časopis. V plánu je, že bude vycházet 4x ročně, přičemž první číslo bylo zimní a další se chystá na jaro 2021. Vzhledem k tomu, že se jedná o diskutovanou novinku, samozřejmě jsme ho museli také vyzkoušet, abych vám ho mohla trošku představit.

Obsah časopisu

Na počátku časopisu je úvod tak, jak je to zvykem u jiných periodik. Pokud na něj ale děti ukážou tužkou, tužka jim ho přečte. Takže se dozví, že časopisem je budou provázet dva sourozenci Ema s Albertem. Starší sestra se ničeho nebohí, kdežto Albert je více přemýšlivý. V prvním čísle se s touto dvojicí čtenáři vydají do pralesa.

V časopise je pro děti nachystaná písnička. Pokud ukážou na ikonu not, mohou si ji poslechnout. Pokud zvolí ikonu knihy, dozví se o obrázcích základní informace – například co je to sloka, že dole je nakreslený slon apod.

Obsah je na první pohled stejný jako u jiných časopisů. Tužka ho ale může opět dětem přečíst, takže je pro menší čtvenáře mnohem dostupnější.

Poté už se dostáváme do deštného pralesa. Dvojstránkový obrázek zachycuje dvojici sourozenců a také různá zvířatka či rostliny . Děti zjistí o obrázích základní o doplňující informace, mohou si poslechnou dialogy nebo také zvuky, které jednotlivé postavy a zvířata vydávají. Děti si mohou také zahrát kvíz, který je ve dvou úrovních obtížnosti.

Detektivní příběh děti zavede za panem Pěnkavou, kterému jedno dne zmizelo kolo. Příběh si můžete přečíst s dětmi nebo nechat tužku, aby vám ho pověděla. Ta vám poví také různé dialogy.

Věděli jste, že i recept se dá zpracovat formou kouzelného čtení? V časopise je konkrétně zmíněna jogurtová zmrzlina. Děti zjistí základní postup. Pokud kliknout na ikonu žárovky, dozví se také tipy, které jim v přípravě pomohou. A k tomu nechybí ani dialogy rodinky vlkových nebo tučňáka.

Své tělo mohou děti protáhnout při józe s lenochodem. Tužka jim opět poví instrukce, jak cvičit, dá jim tipy, na co se při cvičení zaměřit nebo si poslechnou prupovídky lenochoda.

Pro milovníky her je připravena Cesta pralesem, která se může zapnout i samostatně, takže ji můžete hrát mimo časopis. Ke hraní budte potřebovat figurky a kostku, které můžete vzít klidně z jiné hry. Hrací pocha je tvořená lístečkami a posunete se dle toho, jaké číslo vám padne na kostce. Ale pozor spousta listů je různě propojena skrze větve či opičky, takže můžete snadno několik polí přeskočit nebo se naopak dostat zpět. Tužka vám vždy řekne, co se na daném políčku případně děje.

Uprostřed časopisu je malé divadélko. Stačí si vystřihnout kulisu a postavičky, nalepit je na špejli a můžete hrát. Stránka jde opět zapnout samostatně.

V časopise děti dále najdou kreslení a malované čtení.

V rámci učení se zaměří na ovoce a zeleninu. Dozví se základní i doplňující informace a protože ovoce i zelenina zde mluví, nechybí ani jejich rozhovory. Součástí je také kviz v jednoduché variantě.

Pokud mají děti rády komix, potěší je určitě netradiční zpracování příběhu o výletu do pralesa. V časopise najdete obrázky bez textu. Pokud ale na ně ukážete tužkou, můžete si poslechnout příběh i zvuky (dialogy).

Jedna dvojstránka je věnovaná výuce angličtiny. Najdeme zde omalovánku a také obrázek trhu, kde se prodává různé ovoce a zelenina. Děti se dozví, jak se jednotlivé prvky řeknou annglicky či jakou mají barvu a mohou také poslechnout, co říkají například prodavači.

Na závěr ja nachystaná aktivita na hledání rozdílů.

Cena a dostupnost

Časopis můžete zakoupit formou ročního předplatného, kde získáte za 550 Kč celkem 4 čísla a ještě jako dárek knihu z edice Povolání dle vlastního výběru (my už máme například Popeláře). Prodává se také po jednotlivých číslech, a to přímo na oficiální e-shopu Albi. Jedno číslo stojí 134 Kč.

Celkové hodnocení

Když jsem poprvé četla o tom, že Albi chystá kouzelný časopis, nedokázala jsem si představit, jak to může vypadat. Možná i proto mě realita příjemně překvapila.

V časopise jsou různorodé aktivity – písnička, čtení, hra, tvoření, recept, komix, hádanky, učení angličtiny a mnoho dalšího. U některých se to dá zvládnout bez tužky, ale s ní je to rozhodně lepší. Jiné stránky vám bez kouzelného čtení nic neřeknout, takže rozhodně časopis doporučuji spíše těm, kteří mají Albi tužku k dispozici.

Potěšilo mě, že je součástí také dvojstránka angličtiny. Ta v běžných časopisech moc efektivní nebude, když děti neslyší výslovnost. Albi tužka však nabízí větší možnosti, takže je skvělé, že je využili a výuku cizího jazyka do časopisu zařadili. Jen jde bohužel paní trošku hůře rozumět. Snad to bude v dalších dílech lepší.

Jinak je časopis opravdu povedený. Má pevnější obal a tvrdé stránky (asi jako dětské časopisy typu Puntík či Dráček). Věkově bych ho doporučila od 3 let.


Vydává: Albi
Cena: 134 Kč / ks
Perodicita: čtvrtleční
Počet stran: 28
Věk: 3-7 let

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments