ČTENÍ: Popelář (Albi, Kouzelné čtení)

Knih ze série Kouzelného čtení od Albi máme doma už několik. Ale menší Miniknihy nám chyběly. Díky spolupráci s Megaknihy.cz jsme se rozhodli vyzkoušet tedy jednu z kategorie povolání, a to popeláře.

Popeláře má Beky ráda, kouká na ně z okna, venku jim mává a hlavně se pořád ptá, kam všechno vozí, kterou popelnici vyvezou, co dělají, jak dlouho pracují a podobně. Doufala jsem, že v knížce najde tedy informace, které její zvědavost ukojí.

Obsah knihy

Na každé dvojstránce najdeme v pravém dolním rohu navigační ikonky, které platí pro obě stránky. První ikonka ve tvaru knihy nás dostane do módu čtení. Stačí na ní najet tužkou a čtení může začít. Pokud tužkou ukážeme na postavu nebo věc, řekneme nám základní názvy a informace.

Druhá ikonka (žárovka) nám poví doplňující informace. Dále se setkáváme s bublinou, pod kterou se schovávají různě zvuky a dialogy, a čtvercem s tečkou, který značí jednoduchý kvíz. Předposlední ikona šipky v kruhu zopakuje poslední řečenou informaci. Poslední symbol čtverce vypíná kvíz.

Na první dvojstránce se setkáváme s popeláři, kteří vyvážejí popelnice. Děti se například dozví, co je to recyklace, jak vznikl název popelnice, proč nezreziví kontejnery nebo co se stane, když nestačí objem popelnic na odpadky. Poslechnou si, jaké zvuky vydává popelářské auto nebo manipulace s popelnicemi.

Kvízové otázky: kde sedí řidič popelářského auta? Co popelářům při vyspávání popelnic ulehčuje práci? Co nám v noci svítí na cestu? Co popeláři rozsvítí, kdy potřebuji na chvíli zastavit dopravu? Čím ovládá popelář zdvižení popelnice

Na druhé dvojstránce se setkáváme s metařem, pracovníkem města s vysavačem a také můžeme nahlédnout, jak vypadá popelářské auto zezadu. Děti zjistí, co je to vykládač popelnic a jak se mu říká, co dělají metaři aj. Zjistí, jaké zvuky vydává vysavač nebo další prostředky.

Kvízové otázky: kde má popelářské auto maják? Do čeho se musí řidič podívat, než vyrazí, aby zjistil, jestli je vše v pořádku? Kdo zrovna nestojí na zemi? Kudy šel pejsek? Kdo na obrázku nese nejmenší pytle?

Další stránka se zaměřuje na aktéry, kteří uklízejí nebo tvoří odpad. Najdeme tady kromě popeláře také dobrovolníky, kteří čistí les, pána, co třídí odpad nebo hrabe listí, tatínka, jak spravuje židli aj. Děti se dozví, co tyto osoby dělají a proč. Také jaké zvuky jejich činnost vydává.

Kvízové otázky: kde teče voda? Kdo spadne, pokud se odklopí víko popelnice? Čím se hrabe listí? Kam vyhodíš slupku od banánu? Ve kterém košíku jsou odpadky?

Čtenáři se podívají na skládku. Zjistí, co všechno se ní může nacházet, jaké stroje tam pracují nebo co se stane, když na skládce vznikne požár.

Kvízové otázky: co spásají ovečky? Kde je odpad spalován? Na čem si pochutná pejsek? Která věc připomíná svým názvem část nohy? Kde se ukrývá hromada odpadků, která už není vidět?

Dalším tématem je sběrný dvůr. Co vše na něj najdeme? Co tam naopak nepatří? Jakou barvu má kontejner na papír, plast či sklo?

Kvízové otázky: kde si tatínek ohříval dříve polévku? Který z kontejnerů je na dřevo? Kdo ulovil starý telefon? Kde je kontejner na papír? A který je na sklo?

Poslední dvojstránka shrnuje příklady špatného jednání v souvislosti s odpady a jejich tříděním. Najdeme zde člověk, jak odhazuje odpadky v lese, pálí pneumatiky, hází do kontejneru na papír sklo nebo naopak vytahuje různé věci. Nechybí ani zvířáta – například medvědi, kteří rabují v popelnici. Kromě doplňujících informací děti zjistí, jaké zvuky daná aktivita dělá.

Kvízové otázky: kam odložíš staré nepotřebné oblečení? Komu hrozí úraz? Co je ze skla? Ve které popelnici je asi něco dobrého? Která z věcí na obrázků se rozkládá 5 měsíců?

Formát knihy

Kniha je malá a lehká, takže se dětem dobře drží. Díky své velikosti je vhodná také na cestování.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v e-shopu Albi nebo na Megaknihy.cz nebo kde ji prodávají za 249 Kč. V nabídce mají také další tituly od Albi.

Celkové hodnocení

Miniknihy na téma povolání dětem ukazují, co daná práce obnáší. U Popeláře tedy děti vidí, jak svážejí odpad a co se s ním dále děje. Kniha kromě představení práce popeláře děti také vychovává v oblasti recyklace a péče o životní prostředí. Najdeme v ní totiž poukázání na různé nešváry, které se s odpadem pojí, a nechybí ani základní informace o tom, jak s odpadem správně nakládat.

Líbí se mi, že kromě informací zde děti naleznou i různé zvuky – nejen aut, ale také z dalších míst jako skládka nebo sběrný dvůr. Kvízy jsou jednoduché – většinou děti mají ukázat na něco konkrétního nebo jsou otázky zaměřené na zajímavosti, která na dané stránce s tužkou objevily. Kvíz má jen jednu úroveň.

Kniha je oficiálně pro děti ve věku 5-12 let. Myslím, že ji ale ocení i mladší děti. U nás jsme vyzkoušeli s Beky, když měla tři roky a bavila ji.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments