KNIHA: Jé, Ježíšek!

Adventní čas je u nás doma stejně magický jako samotné Vánoce. Holky se těší na Ježíška, denně o tom mluví, a tak se je snažím v jejich zájmu podpořit. Čteme tématické knížky, tvoříme… Ale přiznám se, že nejsem úplně ten typ člověka, co rád pořád něco vymýšlí. A proto mě moc zaujala knížka Jé, Ježíšek naši oblíbené ilustrátorky Venduly Hegerové.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na období od svátku sv. Martina až po Tři krále. Najdete v ní například hry, poznávání vánočních tradic, tvoření, úkoly, hádanky nebo recepty, které si můžete doma s dětmi vyzkoušet.

Kniha začíná kapitolou Dopis pro Ježíška, čímž pro mnohé děti začíná také to pravé těšení se na Vánoce. V knize je pro děti k tomuto tématu připravena tvořivá aktivita (dopis pro Ježíška), hádanka (kolik je na obrázku pastelek), a další tvoření (dokreslit Ježíška). Nechybí ani QR kód, přes který se mohou rodiče dostat ke stažení šablon andílka.

Na dalších stránkách si děti vytvoří papírovou sněhovou vločku, budou hledat rozdíly, spojovat obrázky s pranostikou a dozví se také, kdo to byl sv. Martin.

Dále na čtenáře čeká bludiště, hledání čertů podle stínů a nechybí ani informace o sv. Mikuláši. Toho si dokonce mohou děti zkusit nakreslit dle předepsaného postupu.

Děti se seznámí se sv. Lucií a zkusí si vytvořit vitráž. Dozví se, co je to adventní věnec a jak vyrobit vánoční svícen. Z receptů pak na malé kuchtíky čekají medové perníčky a pro tvořivé čtenáře jsou připraveny tipy na vlastnoručně vyrobené dárky.

Mezi další témata patří vánoční vůně, adventní trhy, zimní hry, zimní tvoření, koledy, vánoční zvyky a tradice, vánoční ozdoby, vánoční stromeček, narození Ježíška, štědrovečení večeře, dárky, pohádky, silvestr a Tři králové.

V druhé části knihy jsou pak různé vystřihovánky, které mohou děti využít (např. betlém, adventní kalendář, dopis pro Ježíška, obrázkové loto nebo třeba jmenovy na dárky).

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4 a má měkkou vazbu.

Cena a dostupnost

Kniha můžete zakoupit v knihkupectví, na e-shopech nebo přímo v Nakladatelství Portál, kde ji mají za 229 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Jé, Ježíšek! z Nakladatelství Portál přináší spoustu zábavných aktivit, které vám zpříjemní předvánoční čas. Tím, že je kniha vytvořena v Česku, tak obsahuje svátky a události, které jsou pro nás typické. A děti tak postupně projdou to, co mohou znát.

Úkoly jsou různorodé. A nepotřebujete na ně nic speciálního. Občas v knize najdete i krátké vyprávění o významných dnech. Ale jinak jsou zde převážně zábavné aktivity. Takže pokud hledáte tipy, jak dětem ozvláštnit advent a společně si ho užít, kniha by vás mohla zaujmout.

Vše je doprovázeno o ilustrace Venduly Hegerové, kterou můžete znát například díky leporelům Edo! Ty neposedo! nebo Pepo! Ty popleto. U nás maji holky Vendulčiny obrázky moc rády, což je jen další důvod, proč tato knížka u nás zaujala. Vhodná je přibližně od 4 let (my ji zkoušíme s oběma holkami – takže i tříletou Natálkou. A zvládá bez problémů.).


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Vendula Hegerová
Ilustrace: Vendula Hegerová
Rok vydání: 2023
Rozměr: 214 x 284 mm
Hmotnost: 430 g
Počet stran: 88
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments