ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Chata Mír (Beskydy)

O beskydské Chatě Mír nedaleko Radhoště jsem už hodně slyšela. Všichni toto místo chválili hlavně jako skvělé pro rodiny s dětmi. A to celoročně, protože je zde co dělat v zimě i v létě. Navíc jsem zjistila, že trasa není vůbecná náročná. A tak jsme zde konečně zavítali, abych zjistila, co je na tom pravdy…

Chata Mír – Beskydy s dětmi

K chatě Mír vede víc cest. My jsme jeli směrem z Rožnova pod Radhoštěm a dojeli jsme po ulici Radhošťské k parkovišti, kde jsme nechali auto. Odtud jsme šli po asfaltové cestě asi 2 km k chatě.

Kopec nebyl moc prudký, obecně byla cesta hodně pohodová. Je vhodná i pro kočárky. My jsme teda potkali spíše několik cyklistů.

V době naši návštěvy měli na Chatě Mír připravenou krátkou stezku pro děti, která začínala právě kousek za zmíněným parkovištěm. Stezka spočívala v tom, že po cestě byly na stromech označených fáborky různé indicie do tajenky. A když se podařilo vyluštit celou tajenku (která byla předem ke stažení na stránkách Chaty Mír) a nahlásilo se to v restauraci Chaty Mír, obdržely děti malou pozorost. Různé akce pro děti jsou na Chatě Mír běžné, takže doporučuji před výletem obhlédnout jejich web, jestli zrovna něco nemají.

Cesta vede lesem, takže nám ji stezka zpříjemnila. Kousek před chatou jsme narazili i na pěkný výhled.

Chata Mír je původní turistická chata, která ale prošla rekonstrukcí. Zvenku nám to tolik ani nepřišlo. Chata teda nevypadá zanedbaně, to rozhodně ne. Ale také nic extra.

Zevnitř je ale vidět, že zde bylo uděláno spoustu práce a prostory jsou nádherné.

Dole se nachází restaurace a sociální zařízení. O patro výše bych pak měly být různé pokoje a apartmány na ubytování a také herna pro děti. My jsme Chatu Mír navštívili v době, kdy bylo venku moc hezky, takže jsme do herničky ani nešli. Ale na webu mají případně info i fotky.

My jsme tedy zakempili venku na lavičkách, kde jsme si objednali i jídlo. Volba padla na burgery a hovězí vývar. A teda byla jsem překvapena, jak dobré jídlo bylo.

Zahrádka je bez obsluhy, ale stačilo si objednat u barvu v restauraci a pak už jsme mohli nerušeně sedět venku a čekali jsme, až nám objednávku připraví, zavolají a předají v okénku. Takže nic složitého.

Děti mezi tím otestovaly místní hříště. Kromě pískoviště a houpaček zde našly spoustu odrážedel, motorek, koloběžek a dalších dopravních prostředků. U mnohých už bylo vidět, že mají nejlepší léta za sebou. Ale stále se na nich dalo dobře jezdit a i naše skoro sedmiletá Beky byla nadšená.

Poté jsme se vydali po stejné trase zpátky k autu. Obklopeni krásnou přírodou.

Praktické informace

Parkoviště je poměrně velké a i když jsme zde přijeli v neděli okolo deváte hodiny, bylo prázdné. Takže s parkováním jsme rozhodně problém neměli. Parkování je navíc bezplatné.

Celkové shrnutí

Chata Mír mě překvapila jednak tím, jak je velká. Ale také svou gastronomií. Ceny jsou zde trošku vyšší než v běžné restauraci, tak jsem byla v očekávání, jaké jídlo bude. Ale na burgerech i polévce jsme si opravdu pochutnali. Rozhodně víc, než je běžné na turistických chatách.

Hřiště u chaty mír je starší, ale pokud jsem dobře zaregistrovala, je snaha vybudovat nové, což bude paráda. I současné ale celkem dostačuje. Na proběhnutí dětí určitě.

Často chodíme na vrch Prašivá a Ondřejník, protože obě místa jsou rovněž skvělá pro rodiny s dětmi (Prašivá celoročně, protože zde najdete zábavu pro děti uvnitř chaty i venku, Ondřejník má jen venkovní hřiště). Chata Mír má ale oproti nim o trochu kratší a méně náročnou cestu, a tak se určitě zařadí mezi naše výletní cíle. Navíc je spoustu možnosti, co dělat v okolí (např. Stezka Beskydské nebe, Pustevny, Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm nebo Ranč Horečky). Takže jestli hledáte místo na procházku i celodenní výlet, chata Mír by vás mohla zaujmout.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments