ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Ondřejník (Beskydy)

Tak jsme navštívili další zajímavé místo. A samozřejmě vám ho musím pořádně představit. Je totiž vhodné pro výlet s dětmi, a to jak pěšky, s kočárkem, nosítkem nebo šátkem, tak i autem. Tentokráte už bylo počasí krásné, takže i fotky vyšly. Takže vzhůru na… Ondřejník!

Ondřejník je masiv v předhůří Moravských Beskyd. Jeho nejvyšším bodem je Skalka na jižní části (964 m. n. m.) a poté Ondřejník (889 m. n. m.), na který jsme se vydali my.

Nahoru vede kromě lesních cest také asfaltka, která je navíc i v zimě relativně udržovaná. Auta zde mohou normálně vyjet, není zde žádný zákaz (na rozdíl od Prašivé, o které jsem psala naposled zde). My jsme se ale vydali pěšky, s prckem v nosítku. Auto jsme nechali na parkovišti u vlakového nádraží ve Frýdlantu nad Ostravicí a odtud jsem byli do 40ti minut pohodovou chůzi nahoře. Takže parádní půldenní výlet.

Co vás na vrcholu čeká?

Kaple sv. Antonína Paduánského
Kamenná kaplička je celkem nová stavba, která pochází z roku 1933. Postavit ji tam nechali manželé Látalovi z Ostravy, kteří zde stavěli také horský hotel Solárka. Kaplička měla dát hotelu trochu romantičtější ráz. V roce 2002 ale slavný hotel vyhořel a jeho trosky byly zbourány. Kaplička přežila, stojí dál a každoročně se zde koná pouť.

Turistická chata Ondřejník
Další stavbou, která vás nahoře čeká, je turistická chata Ondřejník, která pochází z roku 1907. Nyní je bohužel už několik let zavřená a i když byly snahy o opravu a znovuotevření, zatím to tak nevypadá. Tak snad v budoucnu….

Roubenka Ondřejníček
A jak se říká, to nejlepší nakonec. Pokud jste se báli, že na vrcholu není ani kde posedět, můžete být v klidu. Když nefunguje turistická chata, pár nadšenců postavilo alespoň Roubenku Ondřejníček. Ta nabízí posezení uvnitř (což jsme moc rádi teď v zimě využili) a také krásnou terasu s posezením venku (na to se těšíme v létě).

V Roubence si můžete dát klasiku jako čaj, kávu, pivo nebo různé jiné alkoholické a nealkoholické nápoje. Také si zde můžete objednat chuťovky, teplou polévku nebo minutky a hotová jídla. My jsme samozřejmě neodolali a kuchyni vyzkoušeli. A musím říct, že to nebylo vůbec špatné. Palačinky jsem nestihla vyfotit, a topinku málem také ne, jak jsme se do toho s chutí pustili. 😀

Uvnitř bohužel nebylo moc vyžití pro děti. Ale hlavně že jsme se ohřáli a tu chvíli dcera prostě lítala po jen tak roubence nebo seděla s námi. Venku ale bylo hned několik atrakcí (kolotoč, houpačka, prolézačka aj.). Pokud tedy půjdete v lepším počasí, děti se určitě zabaví.

Krásný výhled široko daleko

Počasí nám opravdu vyšlo a díky tomu jsme měli krásný výhled, který jsem v takové míře ani nečekala. Z Ondřejníku můžete vidět Lysou horu, Smrk, Travný, Radhošť, Kněhyni, Velký Javorník, Hukvaldy, Štramberk a mnoho dalšího. A vypadá to opravdu úchvatně!

Jak se na Ondřejník dostat?

Jak už jsem dříve zmínila, na Ondřejník vede více cest . My jsme vyšli od nádraží ve Frýdlantě n. Ostravicí a odtud jsme se vydali nahoru po modré. Nejdříve jsme šli po silnici, pak nás to odklonilo na lesní cestu (pokud ale nechcete lesem, klidně můžete po asfaltce pokračovat až nahoru, např. pokud jedete s kočárkem). Ke kapličce jsme došli za necelou hodinu (trasa byla o trochu kratší než po cestě). Dolů jsme se vydali rovnou po silnici, protože to přeci jen trošku klouzalo a asfaltka byla krásně ohrnutá.

  • MODRÁ: Frýdlant n. Ostravicí, žel. st. – Ondřejník, tur. chata (cca 4 km)
  • MODRÁ: Kunčice p. Ondřejníkem, žel. st. – Skalka – Ondřejník, tur. chata (cca 3 km)
  • ŽLUTÁ: Čeladná, žel. st. – rozc. Opálená
  • ZELENÁ: Rozc. Opálená – Ondřejník, tur. chata (cca 5,5 km)

Celkové hodnocení

Ondřejník je krásné místo, které se bude určitě líbit jak dětem, tak dospělým. Trasa z Frýdlantu n. O. není vůbec náročná a určitě ji zvládnou i děti. Pokud tedy hledáte místo, kam vyrazit na rodinný výlet, určitě na Ondřejník nezapomeňte.

Parkování u nádraží je velké a bez poplatku. Pokud ale chcete nechat auto doma, klidně můžete vyrazit vlakem. Trasa nahoru bude stejně dlouhá.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments