ZAJÍMAVÁ MÍSTA: DinoPark ZOO Vyškov

Když jsme byli v ostravském DinoParku, holkám se zde celkem líbilo, protože vidět v životní velikosti dinosaury, to se jim povedlo poprvé. Když jsme tedy projížděli Vyškovem, zastavili jsme se i v tamním DinoParku. Vzhledem k tomu, že obě místa spadají pod jednu organizaci, čekala jsem, že si budou místa podobná. Ale v podstatě je podobný jen námět, jinak parky poměrně odlišné. Co tedy ve Vyškově najdete?

DinoPark Vyškov

Co mě jako první zarazilo bylo to, že vstup do DinoParku je možný jen přes Zoo. Ta ale není vedle DinoParku, jak by se mohlo zdát. ZOO sídlí uprostřed města Vyškov a z ní vás zaveze speciální vláček několikaminutovou cestou městem k DinoParku, který je na okraji města. Pokud se tedy rozhodnete zde zavítat, musíte k Zoo, protože jinak se do areálu DinoParku nedostanete.

Každopádně i cesta stylovým vláčkem má něco do sebe. V průběhu cesty k nám promlouval namluvený projev a ještě jsme si mohli v klidu prohlédnout město Vyškov. Ve vláčku je místo i pro kočárky a cesta tam i zpět je zdarma.

Když jsme prošli dopoledne bránou Zoo, lidé už čekali na vláček do DinoParku, a tak jsme se rozhodli jet jako první tam, ať se pak vyhneme frontám. Celý DinoPark je situován do lesního parku, takže jsou zvířata hezky zapuštěna do přírody. Navíc je zde příjemný stín.

V Dinoparku na návštěvníky čekají desítky modelů dinosaurů v životní velikosti. Některé jsou statické, některé se dokonce hýbou, což dodává místu na ještě větší zajímavosti. Najdeme zde i kostry dinosaurů.

Díky cedulkám, které jsou u jednotlivých napodobenin umístěny, zjistíte také o daném druhu základní informace.

Kromě dinosaurů v areálu děti najdou také stylové hriště, kde nechybí ani velká dinosauří vejce, do kterých si mohou zalézt. Nebo paleontologické hřiště, kde mohou odkrývat pod nánosem písku kostry dinosaurů.

A v korunách stromů můžete vyzkoušet DinoBike, což je speciální lanová dráha, kde šlapete jako na kole a můžete se podívat na DinoPark hezky z výšky (my jsme zrovna tuto atrakci s dětmi nezkoušeli, ale pro starší vypadala zajímavě).

V ceně návštěvy máte také 4D kino s panoramatickým filmem, který trvá něco málo přes 10 minut. Nebo DinoHurikán.

Samozřejmě nechybí ani stánky s občerstvením.

Jakmile se rozhodnete jet domů, stačí se postavit na nástupiště a čekat, až dojede vláček. Pendlují pořad mezi Zoo a DinoParkem a dovezou vás zpátky do areálu ZOO. Tam už je na vás, jestli zůstanete nebo půjdete pryč. My jsme se rozhodli projít i ZOO.

ZOO Vyškov

Do ZOO jsme se dostali krátce po poledni a bylo hodně vedro, což s dětmi není zrovna ideální. Naštěstí ZOO není příliš velká a jsou zde i stinná místa, takže jsme ji zvládli obejít i tak (alespoň než se Natálka prospala v nosítku).

V ZOO Vyškov žije skoro 500 zvířat (přes sto druhů), což je už hezká sbírka. Spousta živočichů spadá do kategorie „domácích zvířáta“, takže zde najdete například králiky, koně, slepice, skoty, kozy, prasátka a další.

K některým domácím zvířatům můžete přímo do výběhu. V Zoo totiž najdete Dvoreček naší babičky, kde žijí třeba zmíněné kozy či ovce. Děti si také mohou zkusit poklidit okolo zvířátek.

Kromě domácích zvířat v Zoo Vyškov najdeme i různé exotické či méně tradiční druhy. A nechybí ani vodní nebo ptačí svět.

Přímo v areálu se nachází Hanácký statek, což je centrum enviromentální výchovy. Zde najdete expozice na téma půda, voda, biologické stavby, příroda okolo Vyškova, vzduch a klima a mnoho dalšího. Zároveň uvidíte, jak se žilo na konci 19. století, protože vybavení je dobové. A to včetně kolotoče.

Praktické informace

Pokud přijedete autem, parkovat můžete přímo před areálem Zoo Vyškov, kde je placené parkoviště. Vstupné je společné do DinoParku i Zoo – nejde tedy koupit zvlášť jen jeden areál. Cena se pohybovala v době naši návštěvy 250 kč za dospělého a 170 Kč za děti od 3 let.

Celkové hodnocení

DinoPark ZOO Vyškov je zajímavé místo, kde se spojují dávní a současní živočichové. Toto spojení se mi osobně moc líbí. Navíc pokud cestujete s dětmi, ocení určitě oba areály. A nemusíte platit nic navíc – vše máte v rámci jednoho vstupného. Takže v tomto je park určitě zajímavý.

Oproti našemu ostravskému DinoParku byl ten vyškovský menší (mi to tak alespoň přišlo), ale i tak jsme tam strávili v podstatě celé dopoledne a bylo stále co dělat. Navíc pak můžete projít i Zoo, což už dohromady udělá program skoro na celý den. Kdyby nebylo v době naši návštěvy odpoledne takového teplo, prošli bychom ZOO více, ale takto jsme udělali spíše rychlejší exkurz a hurá do vody. I Tak jsme ale odjížděli okolo druhé hodiny.

ZOO je menší, ale hezky upravena. Najdete zde spíše známější domácí druhy, takže nečekejte zástupy opic, tygrů či lvů. Ale to ničemu nevadí. Děti si návštěvu užily i tak a nejvíce času chtěly strávit ve Dvorečku naší babičky kde byla zvířata přítulná (obzvláště když jste měli i krmení).


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments