KNIHA: Hejkalka

S hejkaly jsme se v dětských knížkách setkali už mnohokrát. Ale napadlo vás, že je hejkal pokaždé mužškého rodu? Já se nad tím nepřemýšlela. Pak jsme ale otevřeli knížku Hejkalka a ta nám ukázala, jak může mít pohádkový svět i jinou tvář…

Obsah knihy

Malá zrzavá Hejkalka je nejen pořádné třeštidlo, ale také velmi výjimečná bytost. Je totiž jedinou Hejkalkou na světě. Žije ve vykotlaném dubu s maminkou a tatínkem. Nejvíce času ale tráví se svým kamarádem Hejkalem Jankem a sokolem Protivou. Většinou při dělání nějaké lotroviny.

Tatínek s maminkou se rozhodnou, že Hejkalku zapíšou do školy. Jenže do jaké třídy? K vílám se Hejkalce nechce. Protože se ji posmívají, že není krásná jako ony. A vlastně ani s nimi nemá nic společného. Rozhodně se nechce celý den jen parádit.

A co třída hejkalů? Tam by ale byla Hejkalka jediná holka a hejkalové by si ji dobírali, že mezi ně nepatří. Hejkalka je z rozhodování smutná. Kam vlastně patří? Rodiče ji utěšují, že přepsala historii, když se stala jedinou Hejkalkou na světě. Když se dá totiž dohromady hejkal a víla, jejich děti jsou hejkal (kluk) nebo víla (dívka). Ale u Hejkalky se stalo něco nového a nikdo nerozumí proč.

Nakonec rozhodování o škole ještě o rok odloží a Hejkalka si může zase užívat další dobdrodružství. Třeba když se ztratí v lese, kde se snaží pomocí kouzelných bylinek očarovat vílu Elvíru. Nebo když s tatínkem vyráží na noční výpravy.

Jednou se ale do lesa dostanou dva lidští tuláci. A blíží se ke kouzelné louce. Hejkala nedá na rady starších a jde se na tuláky podívat zblízka. V tom ji ale objeví holčička Lenka a odnese Hejkalku do lidského světa. Podaří se Hejkalku zachránit? Dostane se zpátky do lesa? A jak to nakonec dopadne se školkou a kouzelným amuletem od maminky?

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5. Má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v knihkupectví nebo přímo v nakladatelství Grada, kde ji mají za 269 Kč. Pokud ale narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha přináší příběh o malé zrzavé Hejkalce, která tropí pěkné neplechy. Neposedí a díky tomu se občas dostane do pořádné šlamastyky. Například když ji objeví holčička a odnese si ji do světa lidí. To ale rozhodně není vše, co na Hejkalku v lese čeká…

Kniha je poměrně napínavá a kromě příběhu se děti dozví také zajímavosti o hejkalech. Pokud tedy tuto bytost ještě neznáte, budete možná překvapeni. Kniha je členěná do kapitol, takže ji můžete číst na pokračování. Text je doprovázen o barevné ilustrace.

Kniha se četla dobře a není úplně tak předvídatelná. Takže příjemné čtení, které doporučuji pro děti od 4 let.


Vydává: Nakladatelství Bambook / Grada
Autor: Petra Martišková
Ilustrace: Marie Koželuhová
Rok vydání: 2021
Rozměr: 243 x 166 cm
Hmotnost: 400 g
Počet stran: 104
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments