TIPY: Přírodní péče o miminko

V tomto článku bych vám chtěla přiblížit pár produktů a vychytávek, se kterými můžete o dítka pečovat bez chemie, přírodně a tak, aby bylo co nejméně zbytečného odpadu. Ne že bych byla nějaký zarytý ekolog, ale když jsem při péči o miminko viděla, kolik se toho vyhazuje, jak peníze letí pořád pryč a navíc musím stále něco dokupovat, rozhodli jsme se vyzkoušet i jiné cesty. A o těch bych vám dnes ráda řekla více…

Ačkoli mě někteří odrazovali, jak si jen přidělávám práci, musím říct, že v konečném důsledku to tak strašné opravdu není a naopak jsme hodně ušetřili (času i peněz) tím, že některé věci nemusíme v takových kvantech kupovat. Navíc mi přijde, že se i omezilo množství zbytečných produktů, které se nám doma jen hromadí, za což jsem opět jen a jen ráda. Takže pokud vás něco zaujme, rozhodně doporučuji alespoň vyzkoušet. Ale dost obecného povídání a jdeme na konkrétní tipy.

Základní kosmetika pro miminko

V prvním těhotenství jsem nashromáždila pro miminko spoustu kosmetiky. A zjistila jsem, že si vlastně vystačíme jen s 3 prostředky. Navíc s takovými, které jsou skutečně pro děti vhodné a bez chemie. Takže jsem ostatní postupně rozdala a nyní při druhém těhotenství jsem jen doplnila stav našich tří favoritů. Ona i samotná voda dokáže zázraky, takže fakt není nutné dítě při každém umývání patlat vším, co doma najdeme.

Mandlový olej
Původně jsem mandlový olej kupovala hlavně kvůli domácím látkovým ubrouskům, o kterých najdete více informací níže v článku. Namáčela jsem je totiž do vody, kde jsem předtím kápla pár kapek oleje, aby pokožka nebyla tak vysušena. Postupně jsme ale olejíček používali i na celé tělíčko místo tělového mléka, když se nám zdálo, že má Beky vysušenou pokožku. Mandlový olej je totiž dobře suchou pokožkou snášen, je krásně jemný a nedráždivý. Někdy jsem dávala pár kapek přímo do koupele (pak už jsme ani mazat nemuseli). Osvědčil se nám také na masáže miminka – a to nejen bříška (Beky trpěla hodně na koliky), ale také nožiček a dalších míst.

Bambucké máslo
Další všestranný pomocník, bez kterého si už nedovedu domácnost představit. Bambucké máslo jsme používali pro miminko na vysušená místa a také jako ochrana obličeje (například při větrech, mrazech a podobně). Protože působí protizánětlivě, tak se skvělé hodí také při různých kožních problémech – ekzémy, lupénka aj. Využívali jsme i na odřeniny, lehké spáleniny, píchnutí od hmyzu nebo třeba jako mazání pod nos při rýmě. Vhodný je také na rty místo balzámu a mnoho dalšího. Bambucké máslo máme stabilně doma a bereme ho sebou i na každou dovolenou a výlet, abychom nemuseli tahat spoustu jiné kosmetiky.

Krém na opruzeniny Weleda
Na Měsíčkový kojenecký krém na opruzeniny od Weledy jsem narazila, když jsem hledala, jak zatočit s plenkovou dermatitidou. Nic nám na opruzeniny nezabíralo, a tak jsem na doporučení zakoupila krém od Weledy a ten účinkoval už po prvním namazání. Od té doby na něj nedám dopustit a máme ho vždy po ruce. Nemazali jsme při každém přebalení, ale pouze v případě, kdy se objevilo mírné zarudnutí. A vždy po namazání bylo rychle pryč, takže účinnost parádní. Více o Weledě a jejich produktech v recenzi zde.

Pomůcky k přebalování

Domácí vlhčené ubrousky
Udělat si domácí vlhčené ubrousky není vůbec nic složitého. A nejen že tím ušetříte nemalé peníze, ale především prospějete více i dětské pokožce, takže to rozhodně stojí za vyzkoušení. My jsme si udělali ubrousky jednoduše – do krabičky z Ikea jsem každé ráno nalila trochu vody a přidala pár kapek mandlového oleje (ten ani nemusí být). Ve vedlejší krabičce jsem pak měla nachystané čisté ubrousky, které jsem do této vody namočila a otřela jimi zadeček. Použité ubrousky jsem pak hodila na vyprání a jeli jsme nanovo.

Z počátku jsme používali na namáčení Perlan (podrobnosti dále v článku), pak jsem ale ušila pár látkových ubrousků a zůstali jsme u nich. Pokud nechcete mít na přebalovacím pultu nádobu s vodou, můžete vodu (i s mandlovým olejem) dát do rozprašovače a na ubrousek stříknout. Takto jsme to měli původně v plánu, ale nakonec jsem zjistila, že je pro mě jednodušší namáčení, protože to můžu udělat i s vykroucením snadno jednou rukou, zatímco držím miminku nožky nahoře, aby neleželo ve stolici a podobně. Navíc mokrý ubrousek zadeček utřel lépe než postříkaný. Po každém utření jsem brala nový ubrousek, takže se voda nijak neušpinila.

Perlan
Perlan je netkaná textilie, kterou opět doporučuji vše maminkám, protože její využití je široké. Dá se navíc opakované prát, takže vám vydrží déle. My ho používali z počátku místo vlhčených ubrousků – nastříhala jsem na menší obdélníky, namočila do vody, otřela zadeček a vyprala. Kromě toho jsme Perlan hojně využívali i při látkování, kdy jsem ho dávala na látkové pleny a nemusela jsem pak řešit problémy s fleky nebo jak se zbavit stolice. Jednoduše jsem odstranila celý perlan i se stolicí a byl klid.

V domácnosti můžete perlan využít například jako houbu na nádobí, utěrku na prach nebo třeba při mytí oken (nezanechává šmouhy). Perlan koupíte v lékárně nebo zdravotních potřebách. Prodává se buď v roli nebo jako velké čtverce (ty jsem zakoupila já a vždycky je jen rozstříhám dle toho, na co budou využity – na ubrousky dělám menší obdélníky, na separačky větší a do domácnosti třeba jen rozstřihnu napůl).

Látkové ubrousky
Látkové ubrousky jsem ušila ze starého bavlněného trika (sešila jsem dva stejně velké obdélníky k sobě). Měli jsme je hlavně na otírání zadečku. Pak jsem zkusila ušít ještě další ze zbytku látek a prostřihů froté, které jsem měla doma. A ty používáme dodnes na pusu. Máme je u jídelního stolu a po každém jídle si do nich Beky utírá ruce a pusu (namísto papírových ubrousků). Brali jsme je i na dovolenou, aby nemusela tahat tolik látkových plen. Dají se případně využít třeba i na smrkání místo papírových kapesníčků a určitě přijdete i na jiné využití. Pereme je už skoro tři roky pořád dokola a jsou stále hezké (až na pár výjimek, kde jsou třeba flíčky od jídla), takže využijeme určitě i u druhého dítka.

Ubrousky na cestu
Vlastní vlhčené ubrousky si můžete vyrobit i na cestách. Přiznám se, že jsem to vyzkoušela jen párkrát a nakonec mimo domov používáme kupované vlhčené ubrousky. Stačí mi, kolik tahám jiných věcí a těch pár přebalení venku miminko zvládlo i s kupovanými vlhčenými ubrousky. Pro úplnost ale dodávám, že to jde. Využít k tomu můžete třeba mycí olej Medvídek od Eone, který si dáte do malého rozprašovače (jde zakoupit rovnou i s mycím olejem), poté ho jen nastříkáte na látkový ubrousek nebo perlan a zadeček setřete. Medvídek je na přírodní bázi, zabereme minimum místa a je celkem praktický. Ubrousky poté můžete vzít zase domů a vyprat (já je třeba přibalovala k látkovým plenám).

Látkové pleny

Moderní látkové pleny
Asi největší investici v rámci péče o miminko jsou plenky. Pokud chcete i v této oblasti zvolit šetrnější způsoby, doporučuji rozhodně moderní látkové pleny. Z dob našeho mládí se spousta věcí mnohem více zjednodušila, takže to není ani tak náročné, jak si mnozí myslí. Navíc existuje na trhu spoustu variant, aby si každý našel to své (základní přehled jsem sepisovala již dříve, naleznete ho zde). V neposední řadě jsou plenky i krásné na oko, takže je mnozí rodičové kupují už kvůli těm vzorům.

Oproti jednorázovým plenám většinou ušetříte nejen čas, který byste museli věnovat neustálému dokupování plen, ale také finance. Látkovací výbavu můžete navíc i prodat, takže jestli vám nakonec plenky nesednou, nejsou to jen vyhozené peníze. Samozřejmě jsou tu i ekologická hlediska a také množství odpadu, které tím rapidně snížíte.

Látková přebalovací podložka
Pokud budete přebalovat venku, určitě se vám bude hodit přenosná přebalovací podložka. Pokud nechcete kupovat jednorázové nebo používat omyvatelné, které mohou studit, tak doporučuji vyzkoušet látkové přebalovací podložky. Jednu stranu mají z nepropustné látky (pul, případně kočárkovina, ale ta může trošku propouštět) a na druhé straně je pak bavlněná látka nebo třeba kojenecký plyš, které jsou na opak příjemné.

My jsme přebalovací podložku využili nejen na cestách k přebalení, ale také doma, když jsem nechávala miminko ležet bez plenky, ať se trošku provětrá. Podložku jsem dala pod něj a když se počůralo, ničemu to nevadilo. Podložky můžete opakovaně prát, takže vám opět vydrží klidně na více dětí. Prodávají se v různých vzorech a barvách.

PUL pytle
Pokud se rozhodnete látkovat, doporučuji rozhodně zakoupit i PUL pytle. Jedná se o pytlíky, které nepropustí vlhko ani zápach, a tak se skvěle hodí na uskladnění špinavých plen. Já mám v jednom pytlíku vždycky čisté pleny a do jiného dávám ty špinavé. Pul pytle se skvěle hodí i na bazén, protože vám nezamokří další věci. A někdy do nich dávám i další nezbytnosti, takže jich máme doma už hodně, v různých velikostech a jsem za ně ráda. Koupit je můžete od českých výrobců, ale já osobně je nakoupila hlavně na Aliexpress, protože zde jsou za mnohem nižší cenu. Pytle můžete opakovaně prát, takže je máme už 3 roky a žádný nesmrdí a není ani nijak jinak poškozený.

Samozřejmě na toto téma bych mohla hovořit ještě dále, ale prozatím jsem vypíchla jen pár nejdůležitějších produktů a pomůcek. A třeba časem doplním další.

Co používáte doma vy? Máte nějaké další tipy na přírodní či ekologickou péči o miminko? Klidně se podělte!

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments