KNIHA: Co si brouká louka

Věděli jste, že v Nakladatelství Portál najdete knihy pro děti s příběhem, v rámci kterých se malí čtenáři zároveň učí o různých rostlinách a bylinách? Už jsem vám zde představovala na tomto principu například knížku Jde sem lesem, kterou napsala Daniela Krolupperová. Nyní se k nám dostalo další dílo této autorky. A tak vás samozřejmě nemůžu ochudit o recenzi.

Obsah knihy

Malý Matyáš bydlí se svoji maminkou a tatínkem na okraji lesa. Les zná velmi dobře, a tak ho maminka poslala, aby tatínkovi donesl na planinu svačinu. Jenže zrovna v ten den se nad les sneslo zlo. Strhl se déšť a bouřka.

Matyáš se rychle ukryl v hustém smrkovém porostu. Když se probudil, bylo po bouřce. Jenže zjistil, že kolem něj je jen mokrá spoušť. Navíc zjistil, že se les nějak změnil. I když ho znal jako své boty, najednou nemohl najít cestu domů. Všechno mu kolem něj připadalo cizí.

Najednou mezi zničenými stromy uviděl bělostný šerk. A kousek od něj malou vílu v bělostných šatičkách. Za jeho pomoc sasance mu víla propůjčila vzácný dar – vidět a slyšet to, co lidé obvykle nevidí a neslyší. Pokud dar dobře využije, přinese štěstí nejen Matyášovi.

Víla zmizela a zmatený Matyáš se vydal opět do hledání cesty domů. Pak ale uslyšel, jak si někdo hodně smutně povzdychl. Za sebou uviděl další vílu, kterí ale byla skoro průhledná. Matyáš se dozvěděl, že se jedná o lesní paní, která postupně ztrácí sílu, protože ji vichřice sebrala vzácný náhrdelník plný perel a ty se rozsypaly. Pokud je všechny nenavlékne zpátky, ztratí svoji kouzelnou moc a přijde o nadvládu nad lesem. O ní usiluje zlý černokněžník, takže by to byla velká pohroma.

Matyáš se rozhodne, že perly víle najde. A pouští se do náročného hledání. Při něm se seznámí s dalšími vílami a lesními obyvateli. Podaří se mu nakonec najít všechny perly? Využije vzácný dar, co dostal od víly? Zachrání les od zlého čaroděje? A vrátí se domů?

Kniha má kromě příběhu na začátku každé kapitoly obrázek určité rostlinky a k ní také děti zjistí různé zajímavosti – například jak vypadá nebo čím je charakteristická. V příběhu se pak o dané rostlince hovoří.

Na konci kapitoly jsou pak připraveny otázky, které prověří, co si děti o rostlince zapamatovaly. Nechybí samozřejmě uvedení správných odpovědí.

Formát knihy

Kniha je ve formátu A5. Má pevné desky, klasické stránky z měkkého papíru a je tenká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v knihkupectví nebo přímo na e-shopu Nakladatelství Portál, kde stojí 254 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Co si brouká louka z Nakladatelství Portál přináší pohádkový příběh o chlapci jménem Matyáš, který se rozhodne, že pomůže zachránit les. A to tím, že posbírá pro lesní vílu všechny perly, které při bouřce ztratila. Aby mohla opět lesu naplno vládnout. Podaří se mu to?

Kniha je rozdělena do několika kapitol. Na začátku každé kapitoly děti najdou obrázek rostliny, o které se v dané části bude hovořit. Kromě obrázku děti zjistí i pár zajímavosti. Na konci kapitoly na ně pak čekají otázky, které prověří, co si zapamatovaly.

Kniha obsahuje pohádkový příběh, ale také se děti dozví něco nového o přírodě kolem nás. Vše je doplněno o ilustrace Evy Chlupíkové, které s Danielou Krolupperovou spolupracovala i na již zméněné knížce Jde sem lesem. A musím říct, že kvalita i čtenost u novinky neklesla. Opět se jedná o zajímavé dílo, kde se děti dozví spostu nového.

Kniha je vhodná pro předškoláky a především pak mladší školáky.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Daniela Krolupperová
Ilustrace: Eva Chupíková
Rok vydání: 2024
Rozměr: 172×225 mm
Hmotnost: 380 g
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments