KNIHA: Vánoční jedlička

Každý rok rozšiřujeme naši sbírku vánočních knížek alespoň o jedno nové dílo. Letos holky dostaly knihu Jé, Ježíšek!, která je spíše o aktivitách a seznámení se s vánočními tradicemi. . Jako druhou pak máme nový příběh od Zuzany Pospíšilové. A to o vánočním skřítkovi. Právě ten vám nyní představím…

Obsah knihy

Vánoce se blíží, a tak jde tatínek koupit do města stromeček. Všude jsou davy. Ale u staršího pána v boční ulici, který má jen pár stromečků, je prázdno. A tak tatínek pořídí stromeček zde. Doma ho Sam a Dorka krásně nazdobí.

Idylku ale překazí zjištění, že někdo snědl cukroví, co měla maminka v krabici na balkoně. Sam a Dorka se pouští do pátrání, aby zjistili, kdo to mohl udělat.

Maminka zatím upeče nové linecké cukroví. Ale to se spálí. Někdo přepnul troubu na maxium. Maminka si je naprosto jistá, že trouba byla nastavena správně. Tatínek ani děti nic neměnili. Poté se dětem sama od sebe rozsvítí v pokojí lampička. A ráno v kuchyni se samy vysypou lupínky, rozlije džus…A to je už moc zvláštností najednou!

Na Štědrý den se děti rozběhnou po zazvonění zvonečku ke stromečku a dárečky jsou celé potrhané. Stužky hozené v koutě. Jako by se někdo do dárků chtěl dobývat. V pokojíčku mezitím někdo shodí knihu a sní kousek čokoládového prasátka. Že by tatínek společně se stromečkem donesl domu i veverku nebo myš?

Děti nastraží večer past, aby nevítaného návštěvníka chytily. A ráno jsou celé překvapené, když najdou skřítka. A začne nečekané a nevšední dobrodružství. Třeba když děti skřítka vezmou na výlet k babičce a dědovi a seznámí ho se svým batrancem…

Formát knihy

Knížka je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v knihkupectví, na e-shopech nebo přímo v Nakladatelství Portál, kde ji mají za 229 Kč.

Celkové hodnocení

Knižní novinka Vánoční jedlička přináší příběh z období Vánoc. Není to jen příběh, ale spíše pohádka, protože zde najdeme tajemného skřítka. Ten prvně dělá různé vylomeniny. Sam a Dora se nestačí divit, co se u nich doma děje. Pak se ale se skřítkem seznámí a zažijí netradiční chvíle…

Jedná se opět o čtivý a napínavý příběh, jak je ostatně u Zuzany Pospíšilové zvykem. Ilustrace má na svědomí Michaela Bergmanová, kterou si u nás holky oblíbily už díky knížce Ospálek. Pro nás tedy krásné zpříjemnění předvánočního času. Kniha je vhodná pro děti od 4 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Michaela Bergmanová
Rok vydání: 2023
Rozměr: 224 x 173 mm
Hmotnost: 410 g
Počet stran: 80
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments