KNIHA: Liška Šiška v cukrárně

Příběhy o Lišce Šišce jsou u nás moc oblíbené. Měla je ráda Beky a i mladší Natálka si je nakonec oblíbila tak, že to byly první „delší“ knížky, které jsme spolu pravidelně četly. A to už v necelých 2,5 letech.

Doma máme první dva díly, a to Liška Šiška ve školce a Liška Šiska u doktora. Nyní vyšlo třetí pokračování – Liška Šiška v cukrárně. Hlavně Natálka se už nemohla dočkat, až nám kniha dorazí. A protože ji už máme pár dnů doma, je čas na malé hodnocení.

Obsah knihy

Je 1. června, což je den, kdy mají všechny děti svátek. Adélka se proto vydává se svými rodiči do cukrárny Vanilka. A Liška Šiška u toho samozřejmě nesmí chybět. Všichni si dají něco dobrého a setkají se s Lucinkou a její panenkou Madlenkou, které jim prozradí, že velký patrový dort, který je ve vitrínce, zítra donesou do školky. A všechny děti i pan školník kousíček dostanou. Adélka se moc těší, ale už je nejvyšší čas vyrazit na náměstí, kde čekají kolotoče a hry pro děti. S Lucinkou se rozloučí a už vybíhá na náměstí.

Jenže někoho v cukrárně zapomněla. Ano, Liška Šiška opět zůstala sama. Ale vlastně ne úplně sama. Najednou se objeví cukrářská panenka Madlenka, plyšový tygr a orangutan.

Madlenka hosty začne obsluhovat a nosit jim dobroty, které si vzpomenou. Protože i hračky se umí bavit. Když v to se ozve rána. Orangutan nešťastnou náhodou shodil velký čokoládový dort, který byl nachystaný na další den do školky.

Co teď? Děti budou nešťastné. A jak to bude vypadat, když druhý den přijde paní cukrářka a dort nebude? Vždyť neví, že hračky ožívají. To se takto prostě nesmí nechat. A tak se čtveřice nových kamarádů rozhodne, že upečou nový dort.

Madlenka má naštěstí bohaté zkušenosti, a tak začne rozdávat úkoly. A hračky se pustí do práce. Podaří se jim vytvořit skutečný dort? Pozná paní cukrářka, že je jiný? Dostanou děti ve školce nakonec slíbenou dobrotu? A vrátí se Liška Šiška opět k Adélce?

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A5, má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu Liška Šiška v cukrárně můžete zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Grada, kde ji mají za 237 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Liška Šiška v cukrárně čtenáře zavede opět k Adélce a její plyšové kamarádce. U Adélky se občas stává, že někde Šišku zapomene. A jinak tomu není ani v tomto příběhu. Liška Šiška zůstane v cukrárně. Naštěstí tu ale není sama. Jsou s ní i další hračky a čeká je velký úkol – upéct opravdový čokoládový dort, který zničil plyšový orangutan.

Příběh je členěný do několika kapitol a je doprovázen o celostránkové ilustrace. Kniha je hodně barevná a hravá, takže už na první pohled vypadá dobře. Co mě však mrzí je to, že styl ilustrací je úplně jiný oproti prvním dvěma knihám o Lišce Šišce. A to z důvodu, že se změnila ilustrátorka.

První dvě knihy ilustrovala Bára Buchalová, třetí má nově na svědomí Marie Nováčková. To bylo pro Naty trošku zklamání, protože to už není ta Liška Šiška, co zná. Přeci jen ilustrace Báry Buchalové jsou dost specifické a vtiskla Lišce Šišce určitý obraz. Ale pokud vám (respektive dětem) taková změna nevadí, pak může Liška Šiška v cukrárně u vás určitě zabodovat, protože příběh je opět fajn.

Kniha je vhodná pro děti od 4 let, stejně jako další díly. U nás je ale holky čtou i dříve. Takže bych se nebála vyzkoušet klidně od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Grada / Bambook
Autor: Iva Gecková
Ilustrace: Marie Nováčková
Rok vydání: 2022
Hmotnost: 350 g
Počet stran: 80
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments