RECENZE: Malí šikulové – kvízy na cesty

Blíží se léto a s ním o cestování. A tak jsme se rozhodli vyzkoušet kvízy na cesty, které jsou malé, lehké, snadno se vejdou do batůžku a měly by děti zabavit. Dokonce nebudete potřebovat ani tužku nebo papír, stačí vám jen balíčk úkolů a zábava může začít.

Co jsou to Malí šikulové?

Malí šikulové představují soubor kvízových otázek, který sa zaměřuje jednoduché úkoly a hádanky. Vyrábějí se pro různé věkově kategorie. My jsme zvolili 4-5 let, protože Beky za pár dní oslaví čtvrté narozeniny. Pořídit se ale dají už pro dvouleté děti.

Na Malé šikuly pak navazují Velcí šikulové, kteří jsou od 6 do 10 let. Zde už jsou připraveny především úkoly z matematiky, českého jazyka, dějepisu, zeměpisu, biologie a dalších oblastí, které děti nejen zabaví, ale také prověří jejich znalosti.

Jak se s kvízy pracuje?

Malí šikulové obsahují celkem 120 kvízových otázek. Celá hra má tvar boty (žabky) a jednotlivé listy jdou snadno otáčet. Jsou z pevnějšího papíru, aby se jen tak neponičily.

V kvízu najdeme stránku, na které jsou pro děti připraveny 2-3 úkoly. Když stránku posunou, najdou pak odpovědi, takže si mohou ověřit, jestli vyluštili hádanku správně.

Takto hra pokračuje stále dokola. Každá série otázky a odpovědi má přitom jinou barvu (zelenou, modrou, oranžovou, růžovou…).

Jak už bylo napsáno výše, otázky jsou různé:

  • něco spočítat
  • dolnit řadu
  • určit správnou barvu
  • najít shodný prvek nebo obrázek
  • uhodnout, co na obrázek patří či nepatří
  • odpovědět na záludnou otázku
  • seřadit obrázky, jak jsou za sebou…

Cena a dostupnost

Kvízy Malí šikulové můžete pořídit přímo na e-shopu Nakladatelství Ella & Max. Cena je 135 Kč.

Celkové hodnocení

Kvízy na cesty Malí šikulové obsahuji spoustu zábavných úkolů, které dětem zpříjemní cestování. Zpracování je celkem praktické – stránky se snadno otáčejí, dětem se dobře drží v ruce, vše je stále v celku, takže se neztratí a ještě se to vleze hezky do batůžku.

Líbí se mi, že jsou jednotlivé úkoly přizpůsobené věkové kategorii. A jak jsme vyzkoušeli s Beky, věk celkem sedí. Trochu škoda, že úkoly s menšími dětmi musí procházet rodiče – pokud totiž neumí číst, nepoznají, co se po nich chce. Původně jsem si myslela, že si Beky bude moci luštit sama v autosedačce, ale to by z toho nic neměla. I tak ale věřím, že kvízy na dovolených (ale i jiných cestách) využijeme.

Úkolů je hodně, takže než vše přejedeme, zase se zapomene, co bylo na počátku, tak můžeme jet vícekrát dokola. A poté přejít případně na další věkovou kategorii.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments