RECENZE: Hladové housenky (Smart Games)

Znáte sérii Smart Games od Mindoku? Jedná se o hry pro jednoho hráče, které jsou zároveň hlavolamem. Děti (ale i dospělí) se snaží vyluštit rébus a jakmile to zvládnout, mohou jít na další varianty či o level výše.

My z této série máme doma už delší dobu Tři malá prasátka. Hru jsem kupovala Beky před třetími narozeninami plná nadšení, že třeba bude hrát i sama. Jenže od té doby ji vytáhne jen aby si hrála s prasátky a vlkem. Párkrát jsme se snažili řešit dle zadání, ale moc ji to nebralo (je holt spíše na ty společenské hry pro více lidí).

Ale říkala jsem si, že dám ještě Smart games šanci. Že třeba nesedly jen prasátka, které ji lákají spíše na hraní. A proto jsme se rozhodli vyzkoušet hladové housenky, protože ty mi přišly jednoduché, zajímavé a tak trochu netradiční.

Obsah balení

  • 3 barevné housenky
  • jablíčko
  • knížečka s úkoly a řešením

V balení najdete celkem 3 housenky (zelená, žlutá, modrá), které jsou různé délky. Co je ale nejdůležitější – tyto housenky lze ohýbat. Ale každou jen v určitém místě, takže nejsou žádné 2 housenky stejné.

Dále v balení objevíte jablíčko, které se skládá z 5 částí, které můžete různě otáčet. Díky tomu získáte různě varianty hraní.

Jako poslední, co budete potřebovat, je sešitek, kde najdete zadání ve 4 úrovních obtížnosti – starter, junior, expert a master. V každém zadání máte znázorněno, jak nastavit jablíčko (to má na sobě buď čísla 1-5 nebo písmena A-E. Stačí části otočit a nastavíte jablíčko tak, jak potřebujete).

Princip hry Hladové housenky

Hlavní myšlenka hry je jednoduchá – umístit housenky do jablíčka tak, aby se vešly. Aby to ale nebylo úplně tak snadné, v zadání najdete, kde mají mít housenky hlavu. Nebo alespoň některé. A vy je musíte otočit, ohnout a nastrčit tak, aby se vešly všechny tři.

Postup hry

1) Jako první si vyberete úrovneň hry.

  • Starter – varianta vhodná pro nejmenší děti. Políček na umístění housenek je málo, některé housenky jsou dokonce celé zobrazené, takže děti doplňují jen dvě a jedná se o skvělý způsob, jak se s principem hry seznámit.
  • Junior – mírně složitější varianta, a to především proto, že přibývá políček na umístění housenky, takže je více možností, kde jednotlivou housenku zastrčit (ale pak se stane, že vám ostatní housenky už nevyjdou, takže musíte odznova a zkoušet tak dlouho, až budou umístěné všechy tři housenky). Některé varianty zadání v této obtížnosti obsahují hlavu housenky v bílé barvě – takže vidíte místo, kde má být hlava, ale netušíte, jakou barvu housenky zde umístit.
  • Expert – v této variantě máte v zadání zaznačenou jen 1 hlavu, a to v bílé barvě. Musíte zjistit, která housenka má na daném místě hlavu mít a kde budou ostatní.
  • Master – v poslední úrovni obtižnosti vidíte jen jablíčko, jak ho máte nastavit. Nemáte ale žádnou nápovědu ohledně umístění hlav. Musíte tedy zkoušet, dokud vám nebudou všechny 3 housenky pasovat do jablíčka.

2) Jakmile máte vybranou úroveň hry, vyberte variantu, kterou budete skládat. A nastavte jablíčko dle zadání.

  • Každá část jablíčka je popsána. Na jedné straně najdete čísla (1-5), na druhé písmena (A-E). V zadání pak máte znázorněno, jak jablíčko nastavit (například 1-B-3-4-E). Podle toho jednotlivé části otočíte.
  • Otočením jablíčka vznikají různě velké prostředí, kde housenky umístit (zvětšuje se počet dírek, do kterých může housenka zapadnout). Takže se tím tvoří nejen více variant na hraní, ale také různé úrovně obtížnosti.

3) Máte vybráno a nachystáno? Pak zkuste umístit housenky tak, aby byly všechny v políčcícch na jablíčku.

  • Housenky můžete různě otáčet, ohýbat (pokud to jde) a kombinovat. Že jste vyřešili zadání správně zjistíte, že vám všechny housenky do jablíčka sedí a nikde žádná nepřesahuje. Případně na konci sešitku jsou zaznačené řešení, takže můžete kontrolovat i takto.

Celkové hodnocení

Hra Hladové housenky od Mindok vypadá v počátku jednoduše. A první varianty obtížnosti také jednodušší jsou. Ale úroveň se postupně zvyšuje a s levlem expert či master má problém i leckterý dospělý. Hra se tak hodí nejen pro děti, ale i pro ostatní, kdo rádi přemýšlejí a trénují logické myšlení.

Hra obsahuje celkem 60 různých rébusů. U nás pětiletá Beky začala s nejjednodušší variantou a dá se říci, že ji zvládá dobře. Ráda také nastaví jablíčko jak se ji zlíbí a zkouší tam pak umístit jednotlivé housenky, aniž by měla zadání.

Housenky byly z počátku trochu tuhé na otáčení, ale během pár her se „vychodily“ a teď s nimi Beky dokáže pracovat i sama. Hra ji chytla (ač jsem tomu už nevěřila). A sice je ráda, když je někdo vedle ní, ale skládat zvládne hezky sama.

Já osobně vyzkoušela těžší varianty a teda zapotila jsem se pořádně. Seděla jsem nad tím několik dlouhých minut, než jsem přišla na to, jak mají housenky být. Takže rozhodně není hra jen pro děti od 5 let, ale i pro dospělé.

Co vy, máte zkušenost s nějakou Smart game?

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments