ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Lesní pak Niespodzianek (Ustroň, Polsko)

Při naší dovolené ve Wisle (více jsem už psala zde) jsme navštívili netradiční lesní park v Ustroni. Netradiční proto, že je zde člověk opravdu blízko přírodě. A blízko zvířatům. Dokonce tak, jak se běžně nepodaří. Na místo jsme přišli náhodou, ale holkám se zde moc líbilo. Co vše v lesním parku najdete?

Lesní park Niespodzianek

Lesní park vypadá trochu nenápadně – poznáte ho v podstatě podle velké brány, která je u cesty v kopci nad lázeňským areálem. Pak stačí přejít přes pokladnu a ocitnete se uprostřed menšího areálu v přírodě.

Hned po příchodu uvidíte první zvířátka. Ty jsou obvykle v blízkosti lidí, takže si je můžete hezky prohlédnout. Najdete zde zubry, jeleny, muflony, divoké kočky, ptáky a mnoho dalších druhů.

Někdy jsou zvířata v ohraničeném výběhu hned u cesty, ale často se mohou pohybovat v podstatě volně. Takže můžete jelena či lamu vidět jen kousek od sebe!

Pokud vyšplháte do menšího kopce, dostanete se k edukačnímu Středisku přírody a lesní výchovy, kde je uvnitř výstava vycpaných zvířat. Najdete zde lesní zvířata, ptáky, ale také různé světové druhy, které vypadají jako živé.

Vedle se nacházejí klece se sovami, takže se vyšplhat nahoru určitě vyplatí. Naproti je pak velký model dinosaura.

V parku je občas i program, například přelety dravců či sov.

Pro děti nechybí zábavné atrakce a kolotoče. Ty jsou teda už postarší a různého druhu, až mi přišlo, že se jedná o starší vyřazené prvky, které zde dostávají druhý život. Dětem to ale moc nevadilo. Naopak to pro ně byla změna oproti moderním hřištím.

Využít můžete také naučnou stezku anebo se projít přes pohádkovou uličku, kde najdete ukázky různých pohádek.

Uprostřed parku byl také stánek, kde jste si mohli dát malé občerstvení nebo si koupit něco na památku. Navštívit můžete také lesní bar.

Praktické informace

Lesní park se nachází v bezprostřední blízkosti lázeňského komplexu v Ustroni. Parkovaní je na cestě vedoucí k hlavní bráně, a to bez poplatku. Dovnitř je pak vstupné (při naši návštěvě v březnu 2022 to bylo za dospělého 49 PLN, děti 3-18 let za 39 PLN).

Celkové hodnocení

Lesní park Niespodzianek je nenápadný, přesto kouzelný. Líbí se mi, že je zde opravdu důraz na přírodu, ke které jsme zde měli trochu blíž. Park není velký, takže jsme ho měli i s dětmi přejitý za hodinku a půl. A to jsme se u zvířat často zastavovali.

Oproti klasickým zoologických zahradám nebo zoo koutkům není park vybaven tolika moderními prvky. Spíše to na mě působilo, jako bych se procházela v lese s minimálním narušením přírody a kolem byla zvířata, případně naučné prvky. Název je tedy dosti charakterizující.

S ohledem na to, že zvířata se mohou pohybovat volně, je třeba děti hlídat. Ani ne tak z důvodu, že by zvířata byla nebezpečná. Samy se udržovaly v bezpečné vzdálenosti a neměly tendenci k nám uplně chodit. Ale je třeba pohlídat, aby děti za zvířaty příliš neběhaly (což jsme právě viděli i při naší návštěvě, kdy rodiče na děti nedávaly pozor a ty pak zvířata plašily). Ale tak je to v podstatě v každé místě, kde mohou děti ke zvířatům.

Pokud budete někdy v okolí Ustroně (je to nadelako Wisly, tedy kousek od polských hranic s Těšínem), tak určitě do parku zavítejte. Protože procházka je uklidňující a vskutku zajímavá.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments