KNIHA: Tolerantní výchova

Knihu Tolerantní výchova má na svědomí klinická psycholožka a rodinná terapeutka, které v zde předkládá především své třicetileté zkušenosti, které načerpala při práci s dětmi a jejich rodiči. Nejedná se tedy ani tak o odbornou teorii jako spíše příklady z praxe.

Autorka je zastánkyní výchovy ve stylu „láskyplně a pevně“ – tedy dát dítěti lásku a bezpodmínečné přijetí, ale zároveň i mírné hranice a pravidla, aby byl respekt ve vztahu rodič-dítě oboustranný. Opírá se zde i o známé spojení „respektovat a být respektován“ (což je mimo jiné také název jedné výchovné knihy). Cílem rodičovské výchovy dle Pöslové totiž nemá být jen respektovat přání dětí, ale být také dětmi sám respektován. A o to se pak autorka opírá v celé knize.

Obsah knihy

Na úvod autorka uvádí, jak může výchovu dětí ovlivňovat to, v jakém prostředí jsme my sami vyrůstali – jestli jsme například museli na slovo poslouchat nebo naopak rodiče byli shovívaví a podobně. Zmiňuje se také o tom, co se stane, když se sejdou muž a žena s odlišnou výchovou a mají se nyní společně domluvit na výchově svých dětí…

Pak už začíná trošku teoretická část – popis tři základních typů výchovy (autoritářský, tolerantní, demokratický). Pokud ale čekáte, že zde najdete definice, co jaká výchova znamená a čím se charakterizuje, tak máte smůlu. Autorka vše popisuje spíše na základě svých zkušeností.

V následujících kapitolách se věnuje tomu, že otec a matka jsou prostě už ze své podstaty odlišní a také proto je jejich chování vůči dětem trochu jiné, což ale není špatné. Ba naopak je pro dítě lepší, když se oba tyto principy spojují.

V knize také najdete část zaměřující se osamostatňování dítěte a separační proces. Zde se autorka zabývá různými milníky v životě dítěte, a to od narození, přes nástup do školky či školy až po pubertu.

Vše je pak doplněno o charakteristiku potřeb dětí dle jejich věku, což je nerozsáhlejší kapitola z celé knížky. Autorka celkem podrobně uvádí, jak se mění potřeby dětí s rostoucím věkem a jak na tyto potřeby reagovat, co je pro každé období typické a podobně.

Na závěr jsou pak rozvedeny nejčastější problémy ve výchově dětí a k nim autorka uvádí své tipy, jak v těchto situacích jednat. Najdete zde například problémy s jídlem, spaním, pomočováním, se školou a učením, agresivním chováním, úklidem, režimem u starších dětí, mobily a počítači a mnoho jiného.

Formát knihy

Kniha má velikost přibližně jako formát A5, má měkkou vazbu a je celkem útlá a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Grada. Cena je 239 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Tolerantní výchova je novinkou roku 2020 a přináší zkušenosti české psycholožky, která dlouhodobě pracuje s dětmi a jejich rodinami a řeší s nimi různé výchovné problémy. V některých nastíněných situacích jsem se úplně shlédla, jakoby byly psány o nás. Jiné mě naopak překvapily a zaskočily, ale tak už to u knížek o výchově bývá.

Pokud jste zarytý odpůrce pravidel ve výchově, kniha vás asi nezaujme. Stejně tak pokud razíte spíše autoritářskou výchovu v podobě příkazů a trestů. Kniha je totiž opravdu o toleranci, ovšem ne jen tak svévolně. Takže doporučuji spíše rodičům, kteří jsou naladěni na podobnou vlnu nebo si chtějí udělat přehled o možných způsobech výchovy.

Recenze vznikla ve spolupráci s Nakladatelstvím Grada, kterému tímto děkuji za možnost do knihy nahlédnout.


Vydává: Nakladatelství Grada
Autor: Pöslová Blanka
Rok vydání: 2020
Rozměr: 144×207 mm
Počet stran: 152
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments